2019. október 16. 11:39
Ezzel a búvárdrónnal mindent láthatsz, ami a vízfenéken történik
Akkora, mint egy tányér, mobilos applikációval vezérelhető, és árban már a megfizethető hobbidrón kategóriát képviseli. Mindent lát, ami a tavak fenekén történik, és ezt a mindent már bárki követheti a telefonja kijelzőjén keresztül. 

A kínai Chasing Innovation csapata 2017-ben nyerte el a legjobbnak járó Red Dot terméktervezői díjat Gladius Mini névre keresztelt víz alatti drónjával, amit nem sokkal később, egy sikeres közösségi finanszírozós kampány után piacra is vezetett. Ezt az ipari használatra szánt modellt elsősorban a tengeri élővilágot kutatóknak és a hajósoknak tervezték, akik a drón segítségével a hajótest alsó részeinek épségét gyakorlatilag egy felszíni vezérlőegységen keresztül élőképeken is ellenőrizhetik. 

Néhány napja azonban ismét megjelentek a Kickstarter oldalán egy újabb modellel, ezúttal azokra gondolva, akik utazásaik vagy hétvégi túrájuk során már csak kíváncsiságból is szívesen feltérképeznék a víz alatti világot. Így született meg Glaudius kistestvére Dory, a minden korábbinál kisebb, könnyebb, intelligensebb és legfőképp olcsóbb modelljük.

Dory egy nagyfelbontású Full HD videokamerát és annak két oldalára egy-egy LED-fényszórót kapott, amelyek miatt tervezői még az erősen korlátozott fényviszonyok mellett is kiváló képminőséget mernek ígérni. Nagytestvéréhez képest, amellyel akár 100 méteres mélységig is le lehet merülni, Dory jóval sekélyebb, maximum 15 méteres vízmélységben érzi jól magát, ugyanakkor annál egyszerűbben, már egy vezérlésre dedikált applikációval is kezelhető. Ez a modellt ugyanis összekapcsolták egy vízfelszínen úszó jelzőbójával, amely egy 15 méter hosszú jelátvivő kábelen keresztül fogadja és továbbítja a telefonról érkező vezérlési parancsokat.

Valójában ez a felszínen úszó bója tárolja a tengerfenékről vagy zátonyokról alulról készített fotókat és videókat, és mivel GPS-sel is felszerelték, a koordinátákkal együtt a készítés pontos helyét is meg lehet rajtuk jelölni. A hozzá fejlesztett alkalmazásban pedig gyakorlatilag minden valós időben nézhető, amit a kis úszó drón lefilmez, és azon keresztül is lehet irányítani, hogy mikor, merre haladjon a vízben. Összesen öt elektromotor felel a víz alatti manőverezésért, ezek közül kettő az előre, hátra mozgásért és az oldalirányú kormányzásért, míg a maradék hárommal a mélység és merülési szög szabályozható.

A mindent látó mini tengeralattjáró súlya mindössze 1,3 kg, tehát bármilyen hátizsákban hordozható, az akkumulátora pedig egy órás vízben pásztázást bír ki egyhuzamban, de aztán két órás töltés után ismét vízbe dobható. A tervező cég kampányában az első darabok gyártásához szükséges összegnek már a bő hatszorosa is összegyűlt, de a tervezők most leginkább abban reménykednek, hogy a 499 dolláros (142 ezer forintos) árával sikerül majd a víz alatti filmezéshez professzionális felszerelést kereső hobbifotósokat és hobbivideósokat is meggyőzniük. 

 A sorozatot a Telenor támogatja.