hero
Balkányi Nóra 2021. május 28. 08:57
Ezután teljesen másként nézhetsz az esős égre
Frank Herbert Dűne regényei sok szempontból tökéletesek a mostani furcsa, átmeneti időszakra. Ki is szakítanak a világunkból, de el is gondolkodtatnak: hogyan tovább, emberiség- Balkányi Nóra, a Kreatív újságírójának ajánlóját olvashatjátok.

A 2020-2021-es tél éppen elég okot adott arra, hogy szívesen csekkoljak ki teremtett világokba. Mikor elfogyott az összes Harry Potter (amivel bónusz gyerekkori biztonságérzet jár), kivégeztem A szilmarilokat (amit akkor is szeretek, ha tulajdonneveket sorol oldalakig), A Gyűrűk Urát pedig pont tavaly télen olvastam újra (micsoda pazarlás), eljött végre az ideje A Dűnének. Kiskoromtól szemeztem a címével apukám könyvtárában, önmagában érdekes volt elképzelni egy sivatagot valahol az űrben. Viszont mindig volt miért azt mondani, majd később. Egy scifi-univerzumhoz, aminek még az alapsorozata is hat hosszú regényből áll, nem kezd neki az ember csakúgy. A karantén viszont valóban tökéletes alapot adott. Az idegennyelvű könyvek egyik legjobb boltjában, a Bestsellersnél elég pofás puhafedeles kiadásokat találtam, úgyhogy a futár 2021 kellően nyomasztó első részében meghozta az első részt.

Ilyen és ehhez hasonlóan szép kiadásokat lehet rendelni.

A Dűne alapsztorija könnyen szerethető: adott egy szimpatikus hercegi pár, akiket veszélyes feladattal bíztak meg, a mindenféle szuperképességekre kiképzett gyerekük előtt pedig kirajzolódik az út, hogy mindenható császárrá – és még sokkal többé – váljon. Frank Herbert világában az ismert univerzum kormányzásáért uralkodóházak marják egymást, miközben misztikus rendek szövögetik generációkon átívelő hálóikat. Feltűnnek sivatagi szupernomádok, nemes harcosok, kinézetüket változtatni képes fejlett technológiájú lények, vallási fanatikusok, számítógépként gondolkodni képes emberek, örökfiatal hercegnők, simulékony politikusok, óriás homokférgek, gyerekgyilkosok, vak próféták vagy épp előző életek millióinak tudásával megszülető csecsemők.

Az ott egy óriás homokféreg.

És találkozunk még sok, sok tudatmódosítással. A történet középpontjában egy erősen addiktív, fűszernek nevezett anyag áll, ami a világegyetemben egyedül az Arrakis bolygó, vagyis a Dűne homokján terem meg. Ez egy borzasztóan értékes és bonyolult szer: meghosszabbítja a használóinak életét és bizonyos fokú jövőbelátó képességet is ad, ezért csak a használatával lehet biztonságosan navigálni az űrben. A masszívabb fűszerfogyasztás következményeként még az ember szeme fehérje is kékké válik. 

Ami a fent említett díszlet mellett igazán érdekessé és okossá teszi a Dűnét, azok Herbert valóban csak Tolkienhez mérhető részletességgel kidolgozott ökológiai, szociológiai, vallással és politikával foglalkozó gondolatai és az időről szóló filozofikus töprengései. Az pedig, hogy 2021-ben különösen érdekes ezeket a regényeket olvasni, nem csak annak köszönhető, hogy Denis Villeneuve rendezésében hamarosan megérkezik egy új, gigamega filmes verzió is (a járvány miatt októberre csúszott és a bemutatóval egyidőben a HBO Maxre is kikerül a Dűne, aminek színészi gárdája egyelőre elég meggyőző: játszik benne Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Zendaya, Jason Momoa és Javier Bardem is). 

Az 1984-es filmet David Lynch rendezte (ráadásul – és különösen a Twin Peaks kedvelők figyelmébe ajánlva – a fiatalon is zseniális Kyle Maclachlan főszereplésével), de a végére ennek már ő sem örült annyira. Viszont az ott valóban egy mopsz Patrick Stewart kezében, csatajelenet közben.

A regények alapja a feljebb említett ökológiai gondolkodás: mennyire alapvetően befolyásolja az embert a környezete, és mi mindent indít el, ha tudatosan átformálja ezt a környezetet. Az Arrakison nincsen eső, az úszás ismeretlen szó, a víz a legnagyobb érték, a sivatagban élő népek a kilélegzett párát sem pocsékolhatják el és még a köpés is komoly tiszteletadásnak számít. A Dűne-olvasás után egész másként nézhetünk fel a beborult égre, nyithatjuk ki a csapot vagy állhatunk be a zuhany alá. A film, ha sikeres lesz, várhatóan több folytatással vonzza újra mozikba a tömegeket, és sokan gondolkodhatnak el a klímaválsághoz való személyes hozzáállásukon.

Bárhogy is alakul, a Dűne új világot mutat, amibe pár órára akármikor ki lehet csekkolni. A könyvek mindig kéznél lesznek.

Az eredeti sorozat:

  • Dune (1965)
  • Dune Messiah (1969)
  • Children of Dune (1976)
  • God Emperor of Dune (1981)
  • Heretics of Dune (1984)
  • Chapterhouse Dune (1985)

A Recharge rovatot a Mercedes EQA támogatta.