hero
Kreatív 2021. szeptember 29. 15:32
Ezekkel az appokkal a matekozás tényleg gyerekjáték
Öt matekos alkalmazást mutatunk ovitól egyetemig.

A gyerekeket játékosan vezetik be a számok világába, később pedig lépésről lépésre elmagyarázzák és szemléltetik a matematikai problémákat. Az ovitól az egyetemig beválnak, és akkor is, amikor le kell ellenőrizni a házit.

Nem mindegy, melyik

Az alkalmazások kiválasztásával és a telepítéssel kapcsolatban Koren Balázs, a Telenor Hipersuli programjának szakmai vezetője a tudatos nethasználatra hívja fel a figyelmet.  Az egyik legfontosabb, hogy alkalmazást az „alkalmazásboltból”, vagyis a megfelelő helyről vegyünk, illetve töltsünk le. Az androidos eszközöknél bőven van opció arra, hogy alternatív forrásokból, vagy különféle torrentoldalakról tegyen szert appokra a felhasználó, ez pedig többféle problémát okozhat, könnyen lehet, hogy vírusok kerülnek a tabletre és az okostelefonra.

Amikor oktatási célú alkalmazást választunk, érdemes az ár mellett azt is figyelembe venni, hogy tartamaz-e reklámokat az app. Vannak teljesen ingyenes, reklámmentes alkalmazások, értelemszerűen ezekből van a legkevesebb. Az ingyenes, de reklámokkal telezsúfolt appok esetén a villogó, színes hirdetések könnyen elvonják a figyelmet a tanulásról, főleg a kicsiknél, mondja Koren Balázs.

A fizetős alkalmazások között akad olyan, amelyekért egyszer kell fizetni, és van olyan, ami előfizetéses rendszerben működik. Mielőtt letöltjük az appot, mindig nézzük meg, hogy ki készítette az alkalmazást, érdemes rákeresni, hogy van-e már valamilyen múltja a területen. Nézzük meg, hányan töltötték le eddig az alkalmazást – minél többen, annál jobb -, és azt is, hogy milyen értékeléseket kapott az app.

Nagyon fontos átfutni, hogy az alkalmazás milyen jogosultságokra tart igényt. Amíg egy szerződést mindenki végigolvas, mielőtt aláírná, az alkalmazások esetében általában ez nem történik meg, a leendő felhasználók rutinszerűen beleegyeznek abba, hogy az app hozzáférjen a kamerához, a névjegyekhez, a fotókhoz, stb., és akár egy harmadik félnek továbbítsa a gyűjtött adatokat, miközben ezek a jogosultsági kérések pl. egy matekfeladatokat tartalmazó alkalmazásnál indokolatlanok. 

Nézzük, milyen korrekt alkalmazások segíthetnek kedvet csinálni a matematika megértéséhez és a gyakorláshoz! 

DragonBox  

Az 5 éves kortól ajánlott Algebra 5+ titka, hogy gyerekek úgy kezdik el megérteni az összeadás, szorzás, osztás és a lineáris egyenletek megoldásának alapvető folyamatait a színes játékkörnyezetnek köszönhetően, hogy nem tudják, hogy tulajdonképpen már matekot tanulnak.  A DragonBox-nak egy sor játéka van. A Numbers és a Big Numbers kifejezetten a számok megtanulását támogatják, Az Algebra 12+ a 12 éven felülieket segíti a matektanulásban, az Elements pedig a geometria elsajátítására való. (Ára: 5-8 USD).

Android
iOS

Khan Acedemy

A Khan Academy nonprofit szervezetként az ingyenes, világszínvonalú oktatás biztosítása mellett tette le a voksát. Ötletgazdája, Salman Khan hedge fund elemzőként kezdett matek tutorialokat készíteni az unokaöccseinek, a sztorit TED-előadásában is elmesélte már. A módszer lényege, hogy a diákok a saját tempójukban gyakorolnak, először a megértés hiányosságait pótolják, és ha ez megvan, felgyorsítják a tanulás tempóját. A szervezet egyébként nem csak matematikai tananyagot készít, a programozás, többek között a történelem, a közgazdaságtan területén is hozzájárul a tanulás elérhetővé tételéhez. (Ingyenes).

Android
iOS

WolframAlpha

Számítási motor és adatbázis egyben, képes matematikai választ adni bármilyen számítási vagy matematikai kérdésre. Súgót, magyarázatokat és tanfolyamokat is tartalmaz, és nem csak a matematikát tanulók vehetik hasznát, hanem azok is, akiknek a statisztikából, fizikából, kémiából kell vizsgázniuk. (Ára: 1090 Ft).

Photomath

A Photomath lefotózza a füzetbe, vagy papírlapra leírt matematikai problémát, majd lépésről lépésre útmutatást nyújt annak megoldásához. Minden matematikai példát egyszerű, könnyen érthető lépésekre bont, és több megoldási módszert kínál. A házik önellenőrzésére, vizsgákra készülésre is hasznos segédeszköz, ráadásul ingyenes. (Az alkalmazáson belül ugyanakkor vannak fizetős termékek). 

Android
iOS

Trigonometry. Unit Circle. 

Az applikáció látványos ábrákkal segít eligazodni a trigonometria világában, könnyebbé teszi a szinusz, koszinusz, fokok, radiánok, trigonometriai képletek megértését  és a számolást. Ingyenes.

Android

További alkalmazásokat itt találtok.

A rovatot a Telenor támogatja