hero
EU-s nyilatkozat az e-könyv érdekében
A Google, az Amazon és a Penguin is aláírta azt az európai állásfoglalást, melyben az e-könyvpiac szereplői egységes szabályozást, korlátlan hozzáférést és a nyomtatott könyvekre is kiszabott alacsony áfakulcsot sürgetnek.

Európai szintű érdekegyeztetés tartottak Brüsszelben az elektronikus könyvekről. A résztvevők kiálltak az egységes piac mellett, sürgették az országok helyett nyelvi alapon rendeződő piac átjárhatóságát, valamint az egységes kedvezményes áfakulcs alkalmazását. Az eseményt közös nyilatkozattal zárták.

A rendezvény fő szervezője Neelie Kroes, az Európai Bizottság Digitális Politikáért felelős alelnöke volt és résztvevők között megjelentek a főbb könyvkiadók, média és telekommunikációs cégek képviselői, úgy mint a Penguin Group, Pearson, Google vagy az Amazon. Az eseményen szó volt a ma még korlátokba ütköző eszközök közötti átjárhatóságról, vagyis arról, hogy ha a vásárló valamely könyvet megvesz, az elérhető legyen a különböző típusú olvasókészülékekre. Ma ez a különböző másolásvédelmi technológiák miatt még nem megtehető, ami lassítja az e-könyv-technológia elterjedését.

A könyvek vásárlói gyakran ütköznek szerzői jogi eltérésekbe, hiszen, ha más országból akarnak e-könyvet vásárolni, akkor komoly problémákba ütközhetnek és ez szintén gátja az egységes európai piaci létrehozásának.

Célként tűzték ki az egységes kedvezményes áfa bevezetését is. Jelenleg például Magyarországon a nyomtatott könyvekre 5 százalékos kedvezményes áfakulcs vonatkozik, az elektronikus könyvekre viszont 27 százalékos ami az egyik legjelentősebb akadálya a legális e-könyv piac fejlődésének.

Miután a résztvevők megvitatták a piac jelenlegi és jövőbeli helyzetét, a kerekasztalt egy közös nyilatkozattal zárták. Magyarországról a Content 2 Connect és a Publio csatlakozott a nyilatkozathoz.