Én tudom, hol vásárolsz mostantól
Az online shopping új időszámítása kezdődött: egyesült a Yoox.com és a Net-a-porter.com


Mondhatnánk, hogy hatalmas meglepetést okozott a két online megahatalom egyesülése, de mégsem, hiszen az üzleti trendekbe tökéletesen illeszkedik az, ami történt.

Mindezidáig egymás legnagyobb konkurenciájaként harcoltak világszerte a divatrajongók kegyeiért, most pedig virtuálisan összebútorozott a két online kereskedelmi oldal. A Yoox.com kínálatát az elérhető árfekvésű dizájnermárkák dominálják, itt tehát átlagos bevétellel rendelkezők is válogathatnak a jó minőségű divatcikkek között, míg a Net-a-porter.com kezdetektől az első vonalbeli, tehetős vásárlókra építette az üzletet.
Izgalmas, nagyon tanulságos történet volt, amikor öt évvel a Net-a-porter.com megalapítása után a Condé Nast lapkiadó nemzetközi konferenciáján voltam és ott elhangzott egy prezentációban az a sajnálatos tény, miszerint a Net-a-porter online áruházat tulajdonképpen a Condé Nast lapjai építették fel úgy, hogy a Net-a-porter-nak még hirdetnie sem kellett magát. Hogyan? Úgy, hogy a Vogue, a GQ, az ALLURE, a Glamour és még sorolhatnám a világ legnevesebb lapjait, amik a nagy kiadóvállalat magazinjai, imádták a holmikat, amiket a kereskedelmi oldal árult. A szerkesztők rengeteget használták, ajánlották az ott kapható termékeket és egyik évről a másikra oda terelték az olvasóikat. Kellemetlen és tanulságos felismerés volt ez a lapkiadónak, így megkésve el is indították a saját retail oldalukat, a Farfetch.com-ot. Sokan, sokféleképpen elemezték, miért nem reagált a piaci változásokra gyorsabban a print kiadványokban verhetetlen cég miért nem mozdult már öt-hat évvel azelőtt az e-commerce és a retail irányába, hiszen minden adott volt a számára ahhoz, hogy ebbe sokkal hamarabb belekezdjen: olvasók milliói keresik ugyanis a magazinjaikban, mit érdemes venni, mik a legújabb trendek.

A Net-a-porter így, amolyan kakukk módjára nevelkedett mások drágán kinyomott, terített, kézbesített printfelületein és időben felismerte azt is, milyen fontos a magazin, a profin szerkesztett, ötleteket, inspirációt adó felület is az online üzleten belül. Egyedülálló módon (talán ebben csak a H&M vehette fel velük a versenyt) invesztált a divattartalom előállításába, a legjobb szerkesztőket szerződtette, trendeket diktált, nagy reklámarcokat dobott be a siker érdekében és nem hibázott, mindent aranyárban tudott eladni.
A Yoox.com inkább a választékával, a gyors, praktikus szervizzel, a megbízhatóságával, elérhető áraival, elképesztően vonzó leértékeléseivel vonzotta az évek során a vásárlókat. A fő üzenetük talán az lehetne: „Te is járhatsz dizájner holmikban, hidd el, meg tudod fizetni!”. Ez az üzenet már alapjában véve is a siker záloga. Persze itt hozzá kell tenni, hogy az itt árult holmik zöme nem az adott szezon darabjai, szemben a Net-a-porter.com éppen a kifutókról lesétált modelljeivel, ezért is elérhető az áruk. Nekünk, átlag halandóknak ez azért még mindig elég vonzó ajánlat.

A kettő vonalat egyesíteni elég kézenfekvő ötlet és úgy tűnik, üzletileg is indokolt. „Az egész játékot újraírja ez a lépés, ami egy 15 éves álom megvalósulása: a szektor vezető vállalatává váltunk. Nagy izgalommal tölt el az, hogy látom azt a szenvedélyt, ami a két csapat összeolvadásával támadt fel. Ez a szívből eredő energia az, ami a Yoox Net-a-porter csoportot építi mostantól. Az egyesített erőink elképesztőek, ahogy a vállalatban rejlő potenciálok is.” - fogalmazta meg az új cég vezérigazgatója Federico Marchetti. A Yoox Net-a-porter 3.6 billió eurót ér.

(x)