2020. október 21. 16:07
Életeket ment a palack, amellyel bárki ivóvizet nyerhet ki a tengervízből
Legkisebb egysége egy oxigén- és két hidrogénatomból álló molekula, feltétele az emberi életnek, és legértékesebb árucikke a világpiacnak. A hiányától azonban bolygónk egyre nagyobb része szenved. Egy brit fejlesztői csapat azon dolgozik, hogy planétánk minden szegletében elérhetővé tegye azt, amelynek minőségét és mennyiségét a legtöbben természetesnek gondoljuk: az ivóvizet. Még akkor is, ha sós tengervízből kell azt kinyerni.

A világ népességének kétharmada él vízhiánytól sújtott területeken. Mintegy két milliárdra tehető azok száma, akiknek mindennapi gondot jelent a tiszta vízhez jutás, és évente több mint 8,5 millió ember hal meg a vízhiány okozta fertőzések, megbetegedések miatt. És annak ellenére, hogy napjainkban éppen a vízválság az első számú globális probléma, még mindig nem létezik olyan kisméretű, mindennapi használatra tervezett készülék, amellyel bárki képes lehet a sós tengervizet ivóvízzé alakítani – ezekkel a számokkal és ezzel a néhány mondattal vezeti be weboldalán QuenchSea névre keresztelt találmányát egy londoni székhelyű startup, amely néhány hete közösségi finanszírozás segítségével igyekszik minél több terméket legyártatni és azokat a rászorulóknak eljuttatni.

A QuenchSea egy olyan hordozható, kisméretű készülék, amely hidraulikus rendszer segítségével pumpálja a sós vizet a palackba. Három lépésben végzett előszűrő eljárást követően, a fordított ozmózisos membrán-rendszer segítségével képes édesvízzé alakítani a tengerből kizárólag az emberi erő felhasználásával kinyert vizet. És a hangsúly az utóbbi tulajdonságán van.

A globális vízhiány megelőzése érdekében ugyanis évek óta kísérleteznek tengervíz-sótalanító technológiával, jellemzően nagyobb méretben kialakított tartályok formájában. Tavaly ősszel például arról lehetett olvasni, hogy Tunéziában már javában használnak egy magyar fejlesztésű sótalanító konténert, amely egy halászhajó kikötő és egy katonai támaszpont számára képes ivóvizet biztosítani a mindennapokban. A Hungarian Water Technology Corporation fejlesztése napi 50 köbméter kapacitású, és az első magyar referenciaként emlegetik, amely tengervízből közvetlenül állít elő ivóvizet.

A londoni csapat találmánya azonban már csak a méreteit tekintve is más: a palack még az egy kilogrammot sem éri el, egyszerre mindössze két liter vizet képes megszűrni, a lényege pedig inkább a praktikumában rejlik. Az eszköz ugyanis a világ bármely, sós tengervizet biztosító pontján egyszerűen használható, ahol azonnali szükség adódik az ivóvízre. A fejlesztők szerint ehhez elég egy kis vezetéken keresztül tengervízzel telepumpálni a háromszög alapú hasáb formára tervezett kulacsot: a többszörösen összetett szűrőhálózat automatikusan teszi dolgát, a kórokozókkal, mikroműanyagokkal és szagokkal együtt minden szennyeződést megszűr, hogy aztán egy óra elteltével friss édesvizet lehessen belőle kortyolgatni.

A teleszkópos karral pumpálható, víztisztító készüléket saját használatra túrázóknak, hajósoknak, táborozóknak 54 fontos (~21 ezer forint) áron kínálja a londoni cég az Indiegogo kampányoldalán, ugyanakkor egy 25 fontos (~10 ezer forintért) árat is feltüntettek azok számára, akik humanitárius segélyszervezeteken keresztül mások számára vásárolnák meg adományként.

„A tiszta, friss ivóvízhez való hozzáférés egy katasztrófahelyzetet követően kritikus fontosságú az egészség és a túlélés szempontjából. Az ilyen helyzetekben alkalmazott intézkedések még ma is azon alapulnak, hogy hatalmas mennyiségű palackozott vizet szállítanak az érintett területeken élők számára, esetleg víztisztító eszközöket vagy tablettákat osztanak szét a lakosság között; de egyik sem képes arra, hogy egy víz sótartalmát is megszűrje. Ezért olyan eszközre van szükség, amely a tengervizet ivóvízzé alakítja, és gyorsan, olcsón bevethető válság idején is” – fogalmaznak a QuenchSea weboldalán, ahol a csapat a jelenlegi kampánya céljáról is ír. Azt szeretnék elérni, hogy az általuk tervezett, hordozható kézikészülékük által és a támogatók, adományozók segítségével 2027-re egy milliárd ember legyen képes ivóvizet biztosítani saját magának.

A sorozatot a Telenor támogatja.