Kreatív 2022. május 06. 12:16
Együttműködési megállapodást kötött a MÉKISZ és az ÖRT
A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) és az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) magasabb szintre emelte az elmúlt években operatív szinten zajló kooperációját.

A MÉKISZ és az ÖRT megállapodásban erősítette meg az etikus és felelős reklámtevékenység területén végzendő együttműködést. A megállapodás legfontosabb elemeként a saját etikai kódexszel rendelkező szakmai szervezet jövőben az étrend-kiegészítő reklámok tartalmával kapcsolatos etikai eljárásokat az ÖRT-re, mint független szervezetre bízza – olvasható a testület közleményében.

„Az ÖRT tevékenységében rendkívül fontos, történelmi pillanat a jelenlegi megállapodás. A Sörszövetség, a Szeszipari, valamint a Kozmetikai szövetség mellett egy elismert, nagy tagsági bázissal rendelkező szakmai szervezettel lépünk stratégiai együttműködésre. A testület kategóriában érintett tagjai már eddig is vállalták, hogy a jogi előírásokon túlmutató Magyar Reklámetikai Kódex előírásait is betartják, és döntéseinket figyelembe is veszik, elfogadják. Az a tény, hogy a MÉKISZ a saját belső kódexének reklámozással kapcsolatos pontjaiban az ÖRT-t -ismeri el szakmai partnerként, valamint az eljárások során annak eljárásrendjét, döntését elfogadja az önszabályozás hazai gyakorlatában kiemelt jelentőségűnek mondható. Az ÖRT független szakértői munkájának elismeréseként tekintek erre a megállapodásra, és büszke vagyok arra, hogy egy komoly hagyományokkal rendelkező szakmai szervezet, mint a MÉKISZ példát mutat az iparági szereplők számára” - fogalmazott dr. Molnár Kálmán az ÖRT elnöke.

„Felelős szakmai szervezetként és az etikus reklámozás iránt elkötelezett tagságunk számára nagyon fontos, hogy az étrend-kiegészítő kategória szereplőinek reklámozási gyakorlata során felmerülő kérdéseikre naprakész és gyors segítséget kapjanak, illetve, hogy a jogsértő és etikátlan reklámozást a lehető legnagyobb hatékonysággal tudjuk kezelni, megszüntetni, hiszen egy a magyar gazdaság számára is fontos termékkategória hírneve megérdemli a védelmet. Ehhez a küldetéshez a piacon elérhető, hiteles és mindenki számára elfogatott szakmai szervezet támogató munkájára van szükségünk és a partnert a korábbi együttműködéseink tapasztalatai alapján az ÖRT személyében találtuk meg. Bízom abban, hogy az ÖRT-vel kötött megállapodás nagyban segíteni fogja tagjaink napi munkáját és védi a kategória hírnevét a jogszerűtlen és etikátlan reklámozókkal szemben. Nagyon sok közös feladat vár ránk, de hiszünk abban, hogy a két szakmai szervezet összefogásával látható eredményeket fogunk elérni a pozitív reklámozási gyakorlat területén. Felelős szervezetként ezért is döntöttünk arról, hogy magasabb szintre emeljük az együttműködést a reklámszakmai partnerünkkel” – hangsúlyozta Dr. Bérci István, a MÉKISZ elnöke.