hero
bn 2021. március 17. 11:52
Down-szindróma aktivista az InStyle címlapján
Korábban önálló, felnőtt nőként még nem szerepelt Down-szindrómás ember itthon címlapon. A Marquard Media Magyarország szemléletformáló kezdeményezést indított, Szalay Anna Lilla mellett Széles Adrienn vitiligo nagykövet és Illés Fanni paralimpikon szerepel még az InStyle márciusi számában.

Világszerte kevés példa van arra, hogy Down-szindrómával élő felnőttek kerülnek címlapra. A Marquard Media #képesvagyok hashtaggel összefogott kampányában híres és hétköznapi emberek, sikeres nők szerepelnek, hogy elmondják, hogyan lépnek át az eléjük kerülő akadályokon és dolgoznak tovább a terveikért. A kezdeményezés során érkeznek még érzékenyítő videók és a fogyatékosságellenességgel foglalkozó szakcikkek is.

„Az InStyle-lal, csakúgy, mint ezzel a kampánnyal is, szeretjük átlépni és ledönteni a korlátokat, konvenciókat. A márka nemzetközi és hazai szinten is kiemelten fontosnak tartja a belevaló, erős és példaértékű nők bemutatását a címlapon és a magazinban is. Reméljük, hogy a bemutatott történetek sokakat bátorítanak majd arra, hogy elfogadóak és támogatóak legyenek másokkal és önmagukkal szemben is – mert sokszor a legnagyobb korlátot az jelenti, hogy félünk hinni önmagunkban” – mondta Alberti Petra Bianka főszerkesztő.

Szalay Anna Lilla, Down-szindróma aktivista

„Nem érzem másnak magam. Tudom, hogy vannak korlátaim, például a matematikai képességeimnek is vannak korlátai. De nem érzem azt, hogy a Down korlátozna bármiben. Nem így élem meg. Nem érzem, hogy ez hátrány. A közvetlen környezetem mindig is természetesnek tekintette ezt. Nem mondhatjuk azt sem, hogy ez elfogadás, mert ami természetes, azt nem kell külön elfogadni. Mindenben úgy veszek részt, mint mindenki más. És ez természetes is számomra.”

Illés Fanni, paralimpikon úszó

„Mivel én ezzel az állapottal születtem, aki nem ismer engem, azt nézi ki belőlem, hogy képtelen vagyok bármire is. Nekem minden napom azzal telik, hogy bizonyítsak. Duplán vagy triplán kell teljesítenem ahhoz, hogy el tudok menni autóval edzésre, vagy hogy le tudok vezetni az autópályán ezer kilométert is. Nekem nem gond fenntartani egy háztartást, úgy, hogy naponta kétszer edzek, utána pedig főzök, mosok és takarítok is. Néha olyan érzés, mintha mások kétkedve néznék, hogy mindez hogyan lehetséges.”

Széles Adrienn, vitiligo nagykövet

„A vitiligót csak és kizárólag elfogadni lehet. Én úgy vagyok vele, mint az esővel, hogy ha már így is, úgy is rajtad van, és semmit az égegyadta világon nem tudsz csinálni, akkor nem jobb inkább elfogadni? Szerintem ez az első lépés. A következő lépés az, amikor csinálsz egy belső munkát. Mi ez? Miért kaptam? Miben hátráltat ez engem? Miben fog előrevinni? Azért van a vitiligóm, hogy segíthessek.”