CSR-vállalás a Semmelweis-napon
A koronavírus-járvány hatásaihoz igazodva a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 2020. június 25-én online eseményként is közvetítette a Semmelweis-napot, a megvalósítás egy része pedig adományként jelent meg egy digitalizációs vállalat részéről.

A koronavírus-járvány hatásaihoz igazodva a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 2020. június 25-én online eseményként is közvetítette a Semmelweis-napot, a megvalósítás egy része pedig adományként jelent meg egy digitalizációs vállalat részéről. A magyar egészségügy napján 1992 óta minden év július elsején az egészségügyi dolgozókat ünnepeljük. 1818-ban ezen a napon Budán, a Tabánban született a tragikus sorsú Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz felfedezésében és leküzdésében.

Az idei Semmelweis-nap nem csupán azért volt különleges, mert a szokásos díjak és kitüntetések mellett azokat az egészségügyi dolgozókat is jutalmazták, akik a COVID-19 miatti rendkívüli helyzetben is helytálltak, hanem szintén a koronavírus-járvány miatt online rendezték meg az ünnepséget, csupán a díjazottak és díjakat átadók voltak személyesen is jelen a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 2020-as Semmelweis-napi rendezvényén. 

Az élő online közvetítés részben társadalmi szerepvállalás keretén belül jött létre, hiszen egy magyar információtechnológiai vállalat, a Datatronic díjmentesen biztosította a közvetítést lehetővé tevő szervermegoldást a StreamPro csapatának, akik több kamerával, helyszíni kihangosítással és stabil technikai háttérrel kivitelezték a felvételeket. „A megrendelés legalább 500 végpontra történő, jó minőségű videó közvetítésére alkalmas rendszerre érkezett. Erre a célra egy különálló speciális rendszert építettünk.” – mondta el Juhász Márton, a Datartonic fejlesztési igazgatója. 

A Semmelweis-nap a hazai egészségügyi dolgozók körében egy rangos esemény, ezért a mostani bizonytalan járványhelyzet idejére is szerették volna a szervezők biztosítani számukra az ünnep hangulatát, zökkenőmentességét. „Fontos volt a nagy rendelkezésre állás, illetve a hibatűrő konfiguráció létrehozása, és bármilyen szerveroldali hibát kiesés nélkül tudjon kezelni a rendszer. A több szerverből álló redundáns, virtualizált infrastruktúra már rendelkezésre állt, így erre egy automatikusan skálázódó, fürtözött technológiát támogató streaming szerveroldalt hoztunk létre, amely akár a fél rendszer kiesése esetén is képes kiszolgálni az adott igényt.” – mutatta be a közvetítés technikai feltételeit a Datatronic képviselője.