hero
2020. április 20. 13:00
Bringák a kórházaknak
Rendhagyó Bringázz a munkába! kampány indul – a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség kerékpárokat biztosít a kórházaknak.

20 darab kerékpárt adtak át a Szent László kórház dolgozóinak a 13 éve zajló Bringázz a Munkába kampány részeként, amely ezúttal a koronavírusra való tekintettel az egészségügyi és szociális dolgozók megsegítéséről és a kerékpározás egészségi előnyeiről szól. A vírushelyzet miatt rendhagyó formában, biciklis szervezetek és vállalkozások széles összefogásával szervezi meg a Magyar Kerékpárosklub a 2020-as Bringázz a munkába! kampány tavaszi fordulóját. A kerékpáros közlekedést népszerűsítő kampánynak a kijárási korlátozások idején módosul az üzenete: Maradj otthon, de ha menned kell, inkább bringázz!

A Bringázz a munkába! kampányban az elmúlt évek során több tízezer ember ült nyeregbe, de az új típusú koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett kijárási korlátozások, a leálló iparágak, a megszűnt munkahelyek vagy a sokak által otthon végzett munka miatt a mostani helyzetben nem lehet mindenkit munkába kerékpározásra biztatni. Ezért a kampányban csak azokat hívjuk munkába bringázásra, akiknek muszáj dolgozni menniük.

Fotó: Dimény András / Magyar Kerékpárosklub

Bringák a kórházaknak

A kampány első lépéseként a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség a Bringás Vándortáborokhoz használt 550 darabos kerékpárflottáját ajánlja fel kórházak számára a járvány miatti veszélyhelyzet idejére. Az első kórház, a Dél-Pesti Centrumkórház, Országos Hematológiai és Infektológiai Intézete (Szent László Kórház) összesen 20 darab kerékpárhoz jut, amivel olyan ápolók és orvosok jutnak alternatív közlekedési lehetőséghez, akiknek nincs kerékpárjuk, de munkába menet és onnan hazafelé tartva szeretnék elkerülni a fertőzésveszély miatt kockázatossá váló közösségi közlekedést.

Az előttünk álló hetek kiszámíthatatlanok, de egy biztos: az egészségügyi és szociális dolgozókra nagyon nagy teher járul, nekik minden körülmények között munkába kell járniuk. Ezért őket kerékpárral kívánjuk segíteni. Valószínűleg az egészségügyi és szociális dolgozók közül nem mindenkinek áll rendelkezésére autó, ezért tömegközlekedéssel kell utazniuk. A kerékpár sokkal biztonságosabb közlekedési eszköz a tömegközlekedésnél. Azért a kórházi dolgozóknak való segítés mellett döntöttünk, mert ők vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve - közölte Benyó Balázs, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnöke.

A kerékpáros pénteki átadásán Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos így fogalmazott: A kerékpáros közlekedés ebben a pillanatban biztonságosabb és egészségesebb, mint a közösségi közlekedés. Pár hete még el sem tudtuk volna képzelni azokat a dolgokat, amik a

járványhelyzet miatt megtörténtek. Soha nem látott összefogás alakult ki, sokan próbálják megtalálni, hogyan tudnak segíteni ebben a helyzetben. Ennek része a kerékpárok mostani felajánlása is. Pár éve indítottuk újra a kerékpáros vándortáborozást, és nagyszerű ötlet volt a Maketusz-tól, hogy ezeket a bicikliket felajánlották az egészségügyi dolgozók számára.” A kormánybiztos kifejezte abbéli reményét, hogy a járvány elmúltával többen rajta maradnak a kerékpáron, és használják majd egészséggel.

Szlávik János osztályvezető főorvos azt mondta: „Egyik feladatom azt mondani az embereknek, hogy maradjanak otthon. Másik feladatom azt mondani, hogy éljenek egészségesen, próbáljanak sportosak maradni. Fiatalon sokat bicikliztem, így tudom milyen, ha valaki messzebbre, akár munkába elmegy kerékpárral. Ezért örülünk a felajánlásnak, hogy így a kollégáim akár kerékpárral jöjjenek dolgozni. A kórház 3-4 nagy területű telephelyen található, a kerékpárok így nem csak a munkába járáshoz, de a telephelyek közti néhány kilométeres távokhoz is jól jönnek. Én is ki fogom próbálni” – mondta.

A vírus elterjedésével egyre többen ültek kerékpárra. Már márciusban olyan adatokat lehetett leolvasni a budapesti kerékpárszámlálókról, amik korábban késő tavasszal vagy nyáron voltak jellemzőek. Míg az autós közlekedés a felére esett vissza, a tömegközlekedésre 10 emberből 1 száll fel, a biciklis közlekedés megmaradt. Nagyon sokan felfedezhették, hogy a koronavírus ellenszere lehet, ha kerékpárra ülnek és nem másokkal vannak összezárva – mondta Halász Áron a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese.

„Kerékpáros szervezetként azon gondolkodtunk, hogy eseményeink lemondása és a jelen helyzet mellett a 13 éve zajló Bringázz a Munkába kampányt hogyan lehet megtartani. Szerencsére a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel párhuzamosan gondoltunk az egészségügyi és szociális dolgozók megsegítésére, a két hasonlóan gondolkodó szervezetet pedig Révész Máriusz kormánybiztos kötötte össze” – mondta. Hozzátette, a következő hetekben a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség és a sporttal foglalkozó Magyar Kerékpáros Szövetség társszervezésében remélhetőleg még több felajánlást tudnak kiosztani jelentkező intézményeknek, és még több embernek mondhatják el a kerékpározás előnyeit a jelen helyzetben. „Az otthonról dolgozóknak – mivel még Müller Cecília is hasonlóan fogalmazott – azt ajánlják, hogy szabadidejükben menjenek kerékpározni a távolságtartási szabályokra odafigyelve.” A mostani forgalom és a Kerékpárosklub által kezdeményezett, Budapesten már zajló biciklisáv felfestések hatására ez sokkal könnyebb lesz – hívta fel a figyelmet.

Így lehet kerékpárokhoz jutni a kampány alatt

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség kerékpárjainak használatára első körben a budapesti egészségügyi intézmények és minisztériumok nyújthatják be igényüket, miután felmérték, hogy dolgozóik közül kik és hányan ülnének szívesen nyeregbe. A kerékpárokat - egyenként lakattal ellátva - a Vándortáborok megkezdéséig tudja biztosítani a szövetség az igénylők számára.

A kerékpárokért az [email protected] e-mail címen, illetve Pénzes Erzsébetnél (+36 20 978 9283) vagy Benyó Balázsnál (+36 20 491 9779) lehet jelentkezni.

A Magyar Kerékpárosklub Karácsony Gergely főpolgármester számára is felajánlotta az ellátórendszer biciklikkel való segítését, a Kerékpárosklub is várja a jelentkező intézményeket a [email protected] címen.