Maróy Krisztina 2015. július 13. 18:56
Blogot indított Illés Fanni paralimpikon úszó
Ha követed Fannit a Facebookon vagy az Instagramon, azonnal rájössz, hogy már most, nagyon fiatalon tanítja az embereket és példaképként áll mindannyiunk előtt. A szarkasztikus humora és lényeglátása pedig igazi bónusz. A glamouronline.hu-n blogot indított és a fiatal nőknek ír őszintén, nem mismásolva. (x)
EZ EGY PROMÓCIÓS MEGJELENÉS

„Lábak nélkül, összenőtt ujjakkal születtem, ja és az orvosok nem akartak odaadni a szüleimnek. Na, mármost, rögtön az első mondatommal sikerült pár embert lesokkolni. De hát, ugye, minden kezdet nehéz.”- kezdi a bevezetőjében.

Először az idei GLAMOUR Women of the Year jelölésed kapcsán találkoztunk, a GLAMOUR olvasói Az év sportolónője díjra neveztek. Nagyon kedvelnek az emberek, ezt ugye érzed a mindennapokban is?

Valami miatt különlegesnek számít Magyarországon, ha valakinek nincs lába és bátran mer ezzel élni. Nem tekintek úgy magamra, mintha bármi extra lenne bennem. Itthon valahogy arra asszociálnak az emberek, hogyha valakinek nincs lába vagy kerekesszékes, akkor biztosan kéregető, hajléktalan.

Ennyire durva lenne a helyzet?

Nekem speciel még senki nem ajánlott pénzt az utcán, de az egyik barátnőmhöz, akinek a fél karja nincs meg és az egyik lába mű, tehát a teste egyik oldalán nincs végtag, odamentek és adtak neki pénzt. Ez egy kicsit megalázó.

Azért egy ideje arról is megy itthon a diskurzus, hogy ti parasportolók azért nem vagytok agyonfizetve. Anélkül vetem ezt fel, hogy a dolgokat összemosnám. De jelentsük ki, azért nem vet fel a pénz.

Most beszélnek arról, hogy az ép sportolók díjának a hetven százalékát kapnánk, hát, én összetenném a két kezem, ha ez igaz lenne! Múltkor nézetem pont, hogy egy EB bronzérem az épeknél körülbelül kétszáznyolcvanezer forintot ér. Én huszonötezret kapok érte. A tíz százalékát sem kapom meg! Ha itt olimpiát akarnak rendezni, nehogy már éhezzenek a parasportolók! (Fannit az Elte Ajtósi Dürer kollégiumában, ahol egyébként lakik, található Jaromír Söröző és kisvendéglő szponzorálja, azaz ott ingyen ehet, egyébként nem lenne rá pénze, hogy Budapesten lakjon és étkezzen is.) Ekkor még nem is beszéltem az étrend kiegészítőkről, amire nekünk ugyanúgy szükségünk van. Minden ugyanaz, mint az épeknél, csak nincs rá keretünk.

Vannak szponzoraid?

Mióta felköltöztem Budapestre Oláh Péter a Communications United pr-ügynökség vezetője a szárnyai alá vett. Idén az UNIQA Biztosító és a QUANTIS Csoport támogat, illetve a részt veszek egy magyar kozmetikai cég következő kampányában is.

Akkor valami mintha elindult volna?

Igen. Nem vagyok benne biztos, hogy azért, mert sportoló vagyok, vagy azért mert indultam a Miss Colours kerekesszékes szépségversenyen és megnyertem. Hiába sportoltam tíz évig úszóként és értem el az eredményeket, senki nem tudta, hogy ki vagyok, maximum Zala megyében, mert ott mindig megírták az eredményeimet. A Miss Colours után felkaptak.

Egy ügynek a szimbóluma lettél, ezt te is így érzed?

Nem agyalok ezeken, csak teszem a dolgom. Nem tiltakozom, ha rám fogják a kamerát, mikrofont tartanak elém. Szerintem őszintén kell ezekről a dolgokról beszélni, hogy milyen az élete egy kerekesszékes embernek, egy sportolónak. Miért hallgatnám el, hogy mennyit keresek?

Ha sokat fogsz keresni, azt is elmondod majd. Nincs rejtegetnivalód?

Nincs. Azt is el fogom mondani.

Mi a legnehezebb abban, hogy fogyatékosként élsz?

Az, hogy az emberek nem fogadnak el. A barátommal, Zolival beszéljük mindig, hogy különböző kategóriákba tartoznak az emberek. Vannak, akik tudomást sem vesznek az állapotomról, vannak, akik azért nem vesznek tudomást róla, hogy nehogy segítséget kérjek. Vannak azok, akik megnéznek, de csak a szemük sarkából, de akkor végigkísérnek, vannak azok, akik összeomlanak, lesokkolódnak és vannak azok, akik meg akarnak gyógyítani, hogy nőjön ki a lábam. Magyarországon a legáltalánosabb az, hogy sokkot kapnak az emberek, mert nem láttak még ilyet. Mondjuk, ha látnék egy albínót, nem jó példa, mert már láttam, de tegyük fel, hogy először látnék, akkor biztosan én is bámulnék nagyot.

Mit lehet tenni?

Nem az emberek hibája. Mondjuk születik egy mozgássérült gyerek, azt elrejti a társadalom a világ elől. Sokszor maguk a szülők is azt gondolják, hogy szégyellni kell. Hollandiában például minden iskolában, minden csoportba beosztanak egy fogyatékkal élőt, hogy a gyerekek megtanuljanak együtt élni.

Mire készülsz most?

Holnap indulok a világbajnokságra Glasgowba. A paralimpic.org-on lehet követni az eseményeket.

 

Fanni blogját pedig itt lehet olvasni >>>