hero
Balkányi Nóra 2021. április 08. 16:39
Benkő Imre kapta a Fotóriporteri Életműdíjat
Az elismerést a Capa Központ 2018-ban alapította a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztállyal együttműködésben. Korábban Urbán Tamás, Szebeni András és Rédei Ferenc kapta meg a díjat.

A 2021-es Fotóriporteri Életműdíjat Benkő Imre fotográfus a kuratórium egyhangú döntése alapján kapta meg. A kuratórium tagjai – Bánkuti András, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Móricz-Sabján Simon és Szigeti Tamás – online fórumon találkoztak és szavaztak.  

Benkő Imre, Budapest, 2020 (Simonyi Balázs felvétele – B. I. fotóarchív)

Benkő Imre 1943-ban született Kispesten. „1968-tól tizennyolc éven át az MTI fotóriporter munkatársa. 1986–1990 között alapításától megszűnéséig a Képes 7, majd 1992-ben az Európa Magazin főmunkatársa. Szabadfoglalkozásúként a párizsi Wostok Press fotóügynökségnek, a Griff, a Vasárnap és a HVG lapoknak dolgozott. A való világ vizuális értelmezése, az ember és környezetének sajátos dokumentatív ábrázolása érdekli. Évtizedek óta fényképezi a budapesti utcák emberét, a változó városi életformát” – olvasható rola az Arcok című albumában. Sok egyéni és csoportos kiállítás, album és díj fűződik hozzá, Balázs Béla-díjas, Magyarország Kiváló Művésze-díjas és Prima Primissima-díjas alkotó.

„Hosszútávú sorozatokban, fotóesszékben gondolkodom, a fekete-fehér vizuális álomvilág foglalja egységbe szubjektív korlenyomataimat. Mindig csak szórt fényekben találok rá jelentéssel bíró arcaimra, sajátos hangulatokra. Alkotóként fontos számomra: a folyamatosan változó látványvilágból kiszakított képkonstrukcióim filmre készüljenek, amik egyben hiteles bizonyítványai a kézműves analóg nagyításaimnak” – mondja magáról.

A kuratórium Benkő Imre képeit az itthoni kortárs fotográfia egyik legfontosabb dokumentarista életművének tartja. Az általa készített alkotások a magyar fotóművészet csúcsán helyezkednek el, megkerülhetetlenek és összetéveszthetetlenek. Emberközpontú, következetes, egyéni formanyelvvel rendelkező alkotó, akinek fotóesszéi immár sok évtizedet bemutató hiteles és mély kordokumentumok. A szakma egyik példaképévé emeli őt a fotográfia iránti alázata, rendkívüli kitartása, a témái iránti mély elkötelezettsége – áll az indoklásban.