hero
Bicsérdi-Fülöp Ádám 2022. május 12. 10:11
Bencsik Gábor publicisztikájával és Sz. Bíró Zoltán címlapsztorijával jelent meg az átalakított 168 Óra
Ez az első szám, amit már nem egy klasszikus, belsős csapat készít a kiadó döntése után.

Megjelent a 168 Óra már egy új, külsősökre építő modellben készített száma. Mint ismert, a lapot kiadó Michaeli, Schwartz & Brit Media korábban úgy döntött, hogy leépíti a 168 Óra nyomtatott kiadásának szerkesztőségét.  A korábbi munkatársak közül a lap impresszuma alapján páran azért maradtak a hetilapnál a leépítés után is, de a főszerkesztő, Makai József mellett Dési András (főszerkesztő-helyettes), Pálinkás Szűts Róbert (felelős szerkesztő) és több főmunkatárs is távozott.

A kiadó vezérigazgatója, Milkovics Pál a költségek optimalizálásával indokolta a döntését, mivel a magazin hosszú ideje veszteséget termelt.

Az új, már külsősökre építő lapszám címlapsztorijának cikkeit többek között Sz. Bíró Zoltán, Oroszország-szakértő és Jójárt Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa írta. 

Az új számban a publicisztikát jegyző szerzők feltűnik Odze György diplomata, a nemrég a közmédia konszolidációjáért felszólaló Bencsik Gábor és az SZDSZ korábbi európai parlamenti képviselője, Szent-Iványi István is.

Odze György jegyzi a 168 Óra online ajánlóját is. 

"Életemből húsz évet töltöttem el diplomataként, és minden kiküldetésem alatt nagy figyelemmel követtem annak az országnak a médiáját – régi, kedvenc szavammal: sajtóját –, ahol dolgoztam. A „lapkiadás”, ahogy szaknyelven mondják, mindig tükrözi egy társadalom közállapotait. Mennyire igényes, sokoldalú, színvonalas, főleg mennyire közérthető, és milyen széles olvasóréteget szólít meg.

Most mindezeket megtaláltam az új 168 Óra arculatában és tartalmában. Sikerült elszakadnia az elavult sablonoktól, különösen az orosz-ukrán háborúról szóló cikkeiben elfogulatlan, pontos értékelést kínál" - írja Odze az ajánlóban.

Borítókép: Részlet a 168 Óra új lapszámából, grafika: Kárpáti Tibor