bn 2021. november 24. 13:49
Az új Néprajzi új arculatot is kapott
A múzeum a Városligetben nyílik tavasszal. A 2022-ben 150 éves intézmény új designja egy eredménytelen pályázat után, felkért alkotókkal készült.

„A megújulást, a jelenkorral való szimbiózist, a múlt örökségének vibrálóan színes rétegeit egyszerre tükrözi az intézmény megújult arculata” – írja a Néprajzi közleményében. 

„Az új arculat kialakításánál a cél a néprajz kulturális sokszínűségéhez illeszthető, az intézmény magyar és nemzetközi tárgygyűjteményének szerteágazó motívumvilágára reflektáló vizuális identitás megalkotása volt. A megújulás elengedhetetlen szempontja, hogy az arculat képes legyen a jelen és a jövő digitális környezetében is megállni a helyét, és képviselni tudja az intézményt a nemzetközi színtéren is.” 

Négy égtáj, egy rendszer

„Az embléma mintarendszere a négy égtáj irányából olvad össze egy vizuális jellé, ezzel utalva a változatos, minden földrészt magába foglaló gyűjteményre és a múzeum nyitottságára. Az embléma kör alakjával és vizuális gazdagságával reflektál az intézmény múltbeli arculatára, ez esetben azonban három különböző jelből egy összetett jel született. Az embléma reszponzívan, háromféle léptékben használható, a különböző médiumokon mégis ugyanazt a vizuális benyomást nyújtja.” 

Az arculat jellemzői:

  • az Approach betűcsalád semleges, időtálló karakterével jól kiegészíti az embléma és az arculati rendszer markáns vizuális megjelenését
  • az intézmény alaparculata monokróm módon fekete-fehérben és az embléma szintjén a piros színnel kiegészítve használható
  • a különböző kommunikációs felületeken már összetettebb, a néprajz színvilágához köthető skála áll rendelkezésre a minél lendületesebb, változatosabb, és figyelemfelkeltőbb tartalmak létrehozásához
  • az embléma mintázatából kiemelhető négy alapelemből egyszerűen variálható mintakészlet hozható létre

Eredménytelen pályázat, felkért alkotók

Az arculati és logópályázat nem hozott eredményt, de több olyan tervező került a múzeum látóterébe, akivel szívesen együtt dolgozott volna. Végül öt alkotót kért fel közös munkára: a DE_FORM Stúdióból ismert Demeczky Nórát és Dér Enikőt, az Explicit Stúdióból érkező Kátay Hunort, Kovács Szilárdot és Németh Sebestyént.

Tavaszi tárlat

Az épülettel egyszerre nyílik meg a Megérkeztünk időszaki kiállítás, a Méta interaktív múzeumpedagógiai és ismeretátadási egység, a látványra építő Zoom tér, illetve a főlépcső két oldalán 3 ezer műtárgyat bemutató Kerámiatér is. Ahogyan a ZOOM, ez utóbbi is állandó kiállítási egységként nyílik meg. Később érkezik az ifjúsági kiállítás, a gyűjteményi állandó tárlat, a múzeumi könyvtár és a moziteremmel együtt az archívum megnyitása.