hero
Bicsérdi Ádám 2021. június 23. 09:25
Az RTL Klub és a HVG számít a legmegbízhatóbb hírforrásnak
A Reuters Institute kutatása szerint tovább esett Magyarországon a hírekbe vetett bizalom, többek között az Index-ügy következményeként.

Kiadta évenként megjelenő, több országot is közelről vizsgáló, Digital News Report című jelentését a Reuters Institute. A kutatásban a hírfogyasztás globális trendjei mellett országokra lebontott elemzéseket is olvashatunk. 

A Magyarországról szóló részt a CEU Demokrácia Intézetének Média-, Adat​- és Társadalomkutató Központja készítette, Bognár Éva kutató vezetésével. A magyar hírfogyasztókról szóló részben szó esik arról, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt a hírek iránti érdeklődés, de hiába döntötte meg több sajtótermék is saját rekordját, ez nem párosult növekvő bevételekkel. A kutatás szerint a kiadók reklámbevételei 38 százalékkal estek vissza Magyarországon (A kutatás ezt a WeCan korábbi adataira alapozza.)

Nem tett jót a hírforrásokba vetett bizalomnak itthon a riport szerint a 2020 nyarán lejátszódó Index-ügy sem, amikor a teljes szerkesztőség  beadta felmondását a főszerkesztő, Dull Szabolcs menesztése után.  A kutatás szerint ezek az események még tovább polarizálták az amúgy is megosztott magyar hírfogyasztó tömeget. Ennek következménye, hogy itthon 6 százalékkal esett a hírekbe vetett bizalom.

Régiós összevetésben sem állunk jól, hiszen a környező országokhoz képest Szlovákiához hasonlóan csak 30 százalék bízik nálunk nagyrészt a hírekben, szemben mondjuk a skandináv országok 50-60 százalékos adataival. A magyar válaszokból a kutatás azt szűrte le, hogy a hírfogyasztók 14 százaléka fizet valamilyen formában a szerkesztőségek munkájáért. A legnépszerűbb eszköz hírolvasásra pedig továbbra is az okostelefon.

A legsűrűbben látogatott hírforrás a tévécsatornák között az RTL KLub  a TV2 előtt, míg az online oldalak között a 24.hu vezeti ezt a listát az Indexet és az Origót megelőzve.

Forrás: Digital News Report

A magyar fogyasztók szerint a legmegbízhatóbb forrás a HVG, az RTL Klub és a 24.hu. Érdekesség, hogy a felmondott indexesek által alapított Telex ezen a listán megelőzi az Indexet. A lista végén a kormányközeli sajtótermékek találhatóak (pl. a köztévé, a TV2, az Origo, a HírTV).

Forrás: Digital News Report

A teljes kutatás itt található.