hero
Bicsérdi-Fülöp Ádám 2022. május 10. 09:49
Az Elle-től és a 444-től is igazolt a Telex
Az Elle volt főszerkesztője, Liptai Lívia és főszerkesztő-helyettese, Patakfalvi Dóra mellett a 444-től Sarkadi Zsolt érkezett a laphoz.

Három új újságíróval bővült a Telex szerkesztősége. Liptai Lívia és Patakfalvi Dóra az Elle-től, Sarkadi Zsolt a 444-től érkezett az oldal szerkesztőségéhez.

Liptai Lívia 13 éven át volt az Elle Magyarország főszerkesztője. Helyi tévéknél kezdte, majd híradózott, riportíróként került az Elle magazinhoz, ahová változatos témákban, a roma lányok helyzetétől kezdve a hajléktalanszállókon élő nőkön át a New York-i paparazzók mindennapjaiig készített anyagokat. Később vezetésével a lap minden évben egy, a sablonoktól merészen eltérő címlappal jelentkezett. 

Liptai Lívia

Az Elle  tavaly, a melegellenes törvényre reagálva a magazin három különböző címlappal jelent meg, egy heteró és két azonos nemű párt bemutatva. Liptai Lívia 2022 elején távozott az Elle magazin éléről tulajdonosi kezdeményezésre, az akkori ügyről itt írtunk bővebben.

Patakfalvi Dóra a pályáját szegedi egyetemistaként a Délmagyarország gyakornoki programjában kezdte, majd a Hamu és Gyémánt Kiadó több lapjának szerkesztője és három éven át az azonos nevű magazin főszerkesztője volt. 

A magyar Elle-nél olvasószerkesztőként, később főszerkesztő-helyettesként dolgozott, hat éven keresztül ő jegyezte szerzőként a kultúrarovat anyagait és a magazin nagyinterjúit. A lapnál a főszerkesztő távozása után mondott fel.

Patakfalvi Dóra

A Telexnél két fő fókuszuk lesz: nők és közélet, valamint életmód témában írnak majd. 

„Meggyőződésünk, hogy a közéleti témák iránt sokkal nagyobb arányban érdeklődnek a nők annál, mint amire, mondjuk, a friss kormánypárti frakciófotó alapján következtethetnénk. A nők is szavaznak, gazdasági döntéseket hoznak, társadalmi trendek alakítói és részesei egyben. Épp ezért kell, hogy hangsúlyosabb szerepet kapjanak a női szempontból is meghatározó közéleti témák és aktualitás események. Túl a kliséken és a sztereotípiákon olyan tartalmat szeretnénk napról napra nyújtani, ami merész, szabad és bátor hangnemben szól a nőkhöz és férfiakhoz egyaránt. Legyen szó a nők munkaerőpiaci helyzetéről, abortuszról, kiégésről vagy akár Orbán Viktor nadrágjáról. 

A történetünk bizonyos szempontból hasonló, az értékrendünk pedig megegyezik. A Telex nemcsak egy online újság, hanem egy olyan brand, amely a függetlenséget, megbízhatóságot és a minőséget képviseli" - kommentálta az érkezést az Elle két korábbi tartalmi vezetője.

A 444-től a Telexhez érkező Sarkadi Zsolt pedig ezt mondja magáról: „2009-ben kezdtem el a közigazgatásban dolgozni, és fél év szófiai kitérőt leszámítva a kultúráért felelős államtitkárságon is maradtam 2013-ig, amikor a hungarikumtörvény végrehajtási rendeletének előkészítése annyira kiborított, hogy ráírtam Gazda Albertre a Tumblren, hogy nem lehetnék-e újságíró az Origónál, ő meg mondta, hogy de. Ott először gazdasági, aztán polrovatos voltam, amíg Lázár János szét nem verte az újságot.

Sarkadi Zsolt

Azután a 444-nél dolgoztam nyolc évig, cikkeket írtam és videókat készítettem politikáról, gazdaságról, mezőgazdaságról, éghajlatváltozásról, pszichológiáról, irodalomról, történelemről, bűnügyekről és egy csomó minden másról. Kaptam mindenféle díjat, és az utóbbi években szerkesztettem is, meg különféle tartalmi és operatív projekteket koordináltam, ilyenkor néha összevesztem pár kollégámmal (de idővel mindig kibékültem velük). Írtam egy novelláskötetet is, sokak szerint egész jó lett. A Telexnél szeretnék írni, szerkeszteni és videózni is. 

Vannak nagyobb anyagokról szóló projektötleteim, remélem, meg fogom tudni találni a termékeny egyensúlyt ezek és a napi pörgés között, mert utóbbi szintén nagyon vonz, tavaly ugyanis inkább nagy projekteket vittem a 444-nél, és már kezdtem elszokni a napi, kétnapi cikkleadástól. Várom a közös munkát mindenkivel, tök izgatott vagyok, rég villanyozott fel ennyire az újságírás, mint ezekben a napokban."