2016. január 08. 12:25
Az egyik legjobb online lap az internet sötét oldalára költözik
A ProPublica azzal magyarázza a döntést, hogy ezzel az olvasóikat jobban tudják védeni. 

A dark web, vagy deep web az internetnek az a része, amelyet főképp bűnözők, drogkereskedők, pedofilok használnak (lásd erről cikkünket), de sokak számára egyre inkább az az utolsó hely, ahol még meg tudják őrizni anonimitásukat és személyhez fűződő jogaikat. Ezt felismerve döntött úgy az amerikai nonprofit ProPublica, az egyik legfontosabb és legnagyobb online oknyomozó szájt, hogy részben áttelepülnek a dark webre - írja a Wired. Vagyis aki ezentúl minden digitális lábnyom nélkül szeretné olvasni a lapot, vagy böngészni, az a Tor hálózaton keresztül is elérheti. 

A ProPublica azért döntött így, mert szeretné az olvasói számára a legnagyobb védelmet és biztonságot nyújtani úgy, hogy az olvasói megőrizhetik a teljes anonimitásukat. A Tor-hálózat ugyanis biztosítja, hogy amennyiben valaki a ProPublicára kattint, úgy az mindenki, még az internetszolgáltató számára is láthatatlan, titkosított marad. 

A dark web szolgáltatásait egyébként számos médiacég használja. Ahogy a ProPublica, úgy a Guardian vagy a New Yorker is használja a SecureDrop szoftvert, amely teljesen titkosítja az informátorok, leakelők minden digitális lábnyomát. De ugyanígy használnak szerkesztőségek titkosított chatszolgáltatást, mint a Ricochet, vagy file-megosztókat, mint az Onionshare. Ezeket a szolgáltatásokat is mind a Tor hálózaton keresztül.