2021. január 05. 12:10
Az amerikai mozis bevétel a kínai mögé esett 2020-ban
Kína 2,7 milliárd dolláros összbevétellel előzött az USA 2,3 millárdjához képest.

Most először történt meg, hogy a vezető mozis piacok között Kína lehagyta az Egyesült Államokat – írja a Hollywood Reporter. A tavalyi az elmúlt negyven év legrosszabbja volt az USA-ban, de mindenhol hatalmasat zuhant a filmes bevétel: a globális csökkenést több, mint 70 százalékra becsülik. Kína 70 százalékkal esett vissza saját 2019-es állapotához képest, de a mozis piac itt gyorsabban állt helyre, mint a járvánnyal most is küzdő Amerikában vagy Európában.

Kina nem csak a Box Office adatokban jöt fel azt első helyre: egy második világháborús filmjük, a The Eight Hundred közel 440 millió dolláros bevétellel vezeti a tavalyi listát. A Hollywood Reporter cikke szerint más kínai és japán filmek is jól teljesítettek (My People, My Homeland és a Demon Slayer), Amerika legtöbb bevételt hozó filmje pedig a még jauárban mozikba jutó Bad Boys for Life (Sony) lett 413 millió dollárral. Ezt követi Sam Mendes 1917 című filmje, szintén januári indítással, 385 millió dolláros bevétellel. Az első bátor, járványban is mozikban nyitó (késő nyáron jobb volt a helyzet)Tenet Christopher Nolantől az év végéig 362 millió dollárig jutott.

A legtöbb hollywoodi blockbuster bemutatását 2021-re vagy még későbbre halasztották, de több film került streaming szolgáltatókhoz is. Az emlegetett warneres Tenet, hiába készült egyértelműen nagyvászonra, december óta például többféle fizetős platformonon is elérhető.

nyitókép: 123rf.com