hero
Kreatív 2021. szeptember 15. 13:58
Az agyhullámaid alapján rak össze playlistet a koncentrációt segítő füles
A japán Vie Style startup zene és tech szakértők mellett idegtudósokkal tervezett olyan eszközt, ami AI segítségével elemzi az agytevékenység mintáit.

Évente 30 ezer perc, vagyis 500 óra az, amit elvesztünk, mert valami eltereli a figyelmünket, miközben a feladatainkat végezzük. A Carnegie Mellon Egyetem kutatása szerint egy személy átlagosan 11 percenként veszíti el a fókuszt, majd 25 percre van szüksége ahhoz, hogy újra olyan mentális állapotba kerüljön, hogy visszatérjen a feladataihoz. 

Az emaileket és az üzeneteket jelző értesítések, a környezet zajforrásai mind a koncentráció ellenségei, home office-ban pedig mindez talán még rosszabb, ha nem tudjuk magunkra zárni az ajtót. A japán Vie Style nevet viselő startup zene és tech-rajongókból, valamint idegtudósokból álló csapata egy olyan eszközt tervezett, amely a mesterséges intelligencia segítségével elemezni tudja az agytevékenység mintáit, és személyre szabott zenei lejátszási listákat hoz létre, amelyek segítenek fenntartani a fókuszt és segítenek flow-ban maradni, akár munkáról, akár más tevékenységről van szó. 

Meditációs zenék, binaurális ütemek, belazulás

Az eszköz két fülbe helyezhető érzékelővel és két, a fülhallgató pántjára applikált nyaki szenzorral figyeli az agytevékenységet (EEG) és a pulzusszámot (EKG). A neurofeedback terápia már bevált módszer, a lényege, hogy az elvárttól eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentését vagy növelését segíti, hogy az agy működése harmonikussá váljon. Nem csak képességbeli- és pszichés problémák esetén alkalmazzák, hanem az agy teljesítőképességének fokozására és a kreativitás fejlesztésére is, élsportolók, cégvezetők, katonák mentális teljesítményének javítására.

A Vie Zone csapata a Tokiói Egyetemmel és a japán NTT DATA innovációs céggel együtt fejlesztette ki az AI Zone-nak nevezett rendszert, amely rekonstruálja a fülhallgató EEG-jeleit, elemzi is azokat a mesterséges intelligencia segítségével. A gyakorlati alkalmazást maga a CEO demonstrálja a Kickstarter-kampány videóban: felveszi a zavaró zajokat teljesen kiiktató fülhallgatót, majd megnyitja az eszközhöz tartozó applikációt. Kiválasztja a kedvenc zenéjét, beállítja a feladathoz szükséges időtartamot, majd elkezd dolgozni. 

Az alkalmazás 20 másodpercenként figyeli, mennyire képes fókuszálni, és jelzi, amikor úgy véli, ideje szünetet tartani. Ekkor jönnek a mesterséges intelligencia alapján kiválasztott neurofeedback terápiás és meditációs zenék és a binaurális ütemek, amelyekkel könnyebb visszatalálni a fókuszhoz, és be is lehet lazulni. A nap végén a rendszer statisztikákat készít arról, hogy a felhasználó valójában mennyi ideig volt flow-ban, mennyi idő után fáradt el az agya, és mennyi idő kellett a regenerációhoz.  

74 ezerért jövő áprilisra

A Vie Zone-hoz a Kickstarteren most 249 dollárért (74 ezer forintért) lehet hozzájutni, a kereskedelmi árhoz képest 38 százalékkal olcsóbban. Az előirányzott 10 ezer dollárnak (közel 3 millió forintnak) már a két és félszerese összegyűlt, pedig még majdnem 40 nap van hátra a kampány végéig. Az eszköz – ami leghamarabb 2022 áprilisában érkezik meg a támogatókhoz, – mindenképp segíthet, hogy ne ücsörögjön az ember órákig egy sokkal gyorsabban is elvégezhető feladat felett, és a hatékonyság növelése mellett  a stresszt is csökkentheti. Már csak azért is, mert így nagyobb eséllyel tarthatók a határidők.

A rovatot a Telenor támogatja