hero
Nagy Zsolt 2021. április 30. 10:27
Animációs kisfilmekkel oszlatja a gyakori orvostudományi tévhiteket a Semmelweis Egyetem
Többek között vakcinakutatásról, a vírusok és baktériumok közti különbségekről is szó esik, mindez Galambos Péter narrálásában.

Többek között vakcinakutatásról, a vírusok és baktériumok közti különbségekről is beszélnek.

Maszk- és vírustagadók, laposföld-hívők, oltásszkeptikusok: a tudománynak, kis túlzással, nincs egy nyugodt perce, mert folyamatosan támadják olyan csoportok, akiket olyan emberek alkotnak, akik hisznek egy perui sámánnak a Youtube-on, de a saját háziorvosuknak már nem, vagy nyerészkednek és valamilyen gazdasági hasznot remélnek a megtévesztett emberek által. 

A Semmelweis Egyetem (Semmelweis) még a koronavírus előtt kezdte meg a tervezését egy ismeretterjesztő animációs sorozatnak, mely később a KliniKaland nevet kapta, a 250 éves intézmény jubileumi rendezvény sorozata és az azt követő járvány aztán befűtött a projektnek. 

„Az alapötlet az volt, hogy készítsünk egy videót, amiben érthetően elmagyarázzuk a különbséget a vírusok és a baktériumok között.” – mondja Kovács Eszter, a Semmelweis kommunikációs igazgatója, a projekt ötletgazdája. „Gyakran találkozunk azzal, hogy a betegek követelik az orvosuktól az antibiotikumot egy egyszerű nátha, vagy vírusfertőzés esetében is, pedig ezek a készítmények csak a bakteriális fertőzés esetén segítenek. Tapasztaljuk azt is, hogy a Google-ből nyert információk alapján felállított diagnózis, sokszor megnehezíti a valódi orvos-beteg találkozókat. A neten terjedő téves információk rengeteg nehézséget eredményeznek a gyógyítás folyamán. A Covid erre csak ráerősített. A Semmelweis 2010 óta minden héten általános prevenciós és edukációs tartalmú témaajánlókat juttat el a sajtónak, amelyek célja a betegségekkel kapcsolatos tájékoztatás és a tudatos egészségmegőrzés támogatása. A videók elkészítését is ugyanez a törekvésünk vezette.” – tette hozzá Kovács Eszter. 

A KliniKaland epizódjai teljes egészében a Semmelweis belsős csapatánál készülnek – az egyetem kommunikációs igazgatósága nemrég bővült egy videós stábbal és abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az egyik operatőrük grafikus is, Gál Bettina felel az animációért. Az egyetlen külsős megbízást Galambos Péter szinkronszínész kapta, aki a videó narrátora, minden mást házon belül intéztek. Az információk hitelessége tekintetében a Semmelweis kikezdhetetlen, minden epizódot az adott szakterület orvosaival és gyógyszerészeivel egyeztetve készítenek el. 

„A Semmelweis név egy olyan védjegy, amire figyel a lakosság, ha mi hitelt adunk egy új eljárásnak, akkor érezhető módon elfogadottabbá, keresettebbé válik az a lakosság körében is, éppen ezért kell vigyáznunk erre az értékre. Sajnos egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy álhírekben bukkan fel az egyetem neve, vagy nem létező termékeket reklámoznak úgy, mint amit a Semmelweis ajánl. Próbálunk edukálni, hogy a hírfogyasztók, különösen a koronavírus járvány idején az online térben aktívabbá váló idősebb korosztály, tudatosabb médiafogyasztóvá váljon. Többször felhívjuk a figyelmet a social media oldalainkon, vagy a honlapunkon is arra, hogy mit érdemes megnézni egy adott felületen azért, hogy az olvasó eldönthesse, valódi, vagy állhírrel van dolga. Ellenőrizze például a forrást, az impresszumot, vagy hogy a csodaszereknél nevesített „szakértők” valóban az egyetemen dolgoznak-e, léteznek-e egyáltalán. Sajnos egyre több hamis információ jelenik meg a neten az egészségünkkel kapcsolatban, egyre gyakrabban próbálnak visszaélni a csalók a betegségek okozta kiszolgáltatott helyzetünkkel, azt látjuk, hogy ha a rendőrség beszüntet egy álhíroldalt, másnap lesz helyette új egy másik domain néven, ezért mi abban hiszünk, hogy hosszútávon csak a tudatosabb médiafogyasztás védheti meg a családokat, ebben is próbálunk segíteni nekik.” – mondta a szakember.

Kovács Eszter

A KliniKaland nyelvezete során igyekeztek a lehető legszélesebb közönség számára befogadható szintet megtalálni. A magyarázatok soha sem fordulnak át gagyiba, de nem is dobálóznak latin nevekkel. Időnként belefér egy kis fricska is, a vakcinákról szóló epizódban például óva intenek mindenkit attól, hogy a közösségi médiában magukról szakértő képet sugalló véleményvezérekre hallgassanak – az egyik ilyen mögött kiszúrhatunk laposföldes és 5G-tornyos posztert is. Egy epizód elkészítése néhány hét, vagy hónap – attól függően, hogy mennyire leterhelt a csapat és a szakmai lektorok. 

A folytatás már készül, Kovács Eszter elárulta, hogy a következő évad első epizódjában a vitaminok szerepét fogják körüljárni.