hero
Balkányi Nóra 2021. december 07. 11:18
Alapos tanulmány jelent meg a Facebook szabályozásának lehetőségeiről
A Political Capital a Heinrich Böll Alapítvánnyal közösen foglalkozott a kérdéssel és javaslatokat is megfogalmazott.

„A közösségi médiával kapcsolatos kezdeti hurráoptimizmus mára odáig fajult, hogy a társadalom és a politika minden gondjáért-bajáért a techcégeket tesszük felelőssé. A platformok kihasználják pszichés sebezhetőségeinket, véleménybuborékba zárnak minket, felgyorsítják a dezinformáció terjedését – mégis, egyre népszerűbbek. A közösségi médiával még sokáig együtt fogunk élni, ezért működésüket etikusabbá és kockázatmentesebbé kell tenni” 

– írja közleményében a Political Capital. Az elemző intézet így főleg a platformok  jogi és etikai következményeit, a dezinformáció terjedését, a radikalizációt, összességében a demokráciára gyakorolt hatást vizsgálta. 

Egy új korszak kezdete?

Ha a big-tech és a közösségi média egyre szigorúbb közösségi ellenőrzés alá fog kerülni, akkor lehet, hogy 2021-re egy új korszak kezdeteként tekinthetünk majd vissza. Az elemző intézet emlékeztet, hogy az év eleji magyar szabályozási tervek után a kormányzat is arra jutott, hogy közös európai keretrendszer szükséges.

Az uniós jogalkotás – a digitális szolgáltatásokról (DSA) és piacról (DMA) szóló jogszabálytervezetekkel –  a Political Capital szerint a kérdések többségében helyes úton halad. Van viszont néhány kérdéses pont – főleg a kormányzati szabályozók és a káros, de nem jogellenes tartalmak amúgy is nehéz szétválasztása kapcsán –, ahol a tagállami és vállalati lobbi veszélye fenyeget – írják.

A Political Capital kutatása alapján hat javaslatot fogalmazott meg:

  • átláthatóság (kutatók, újságírók és civilek is hozzáférhessenek az adatbázisokhoz; váljon átláthatóvá a tartalomszabályozás, az algoritmusok és a célzott hirdetések működése)
  • tartalomszabályozási reform (a véleménynyilvánítás szabadsága mellett a jogellenes tartalmak eltávolítása, e-bíróságok felállítása, külső és belső jogorvoslati lehetőségek biztosítása)
  • érdemi emberi ellenőrzés (ne automatizálják a tartalommal kapcsolatos döntéseket)
  • többet kell költeni a tényellenőrzésre (a PC emlékeztet, hogy a Facebook magyar és szlovák tényellenőrző munkáját egy-egy fős szerkesztőségek végzik; a politikusok ösztönözhetik a tech cégeket, hogy bővítsék a kapacitásaikat, így elkerülhetik a szélesebb állami beavatkozást)
  • pszichológiai károk csökkentése (intenzívebb közbeszéd, célzott oktatás; a civil szféra edukálhat és óvatosságra ösztönözhet)

A teljes tanulmány letölthető innen, az összes anyag elérhető a Poltical Capital oldalán

Kép: iHeart, I Hate You, iHeartstreetart.com via 99designs.com