A világ legvékonyabb, hordozható monitora akkora, mint egy rajztábla
Mindössze öt milliméter vékony, tetszőleges szögben dönthető, a mobilról vagy tabletről egy mozdulattal leválasztható, és mivel pillesúlyú, a táskában kényelmesen hordozható. A világ leglaposabb kijelzőjét azoknak tervezték, akik állandóan mozgásban vannak, és szeretik nagyképernyőn követni mindazt, amin épp dolgoznak.

Az alig 70 dekás monitort három ausztrál fejlesztő álmodta meg Espresso néven, és leginkább abból a célból, mint amelyre a Microsoft egyik korábbi tanulmánya is hivatkozik: miszerint egy második képernyő akár 50 százalékkal is képes megnövelni a számítógépen dolgozók teljesítményét. A srácok ezt annyiban gondolták tovább, hogy ezt a produktivitást ma már ne csak az irodában ülve lehessen növelni, hanem gyakorlatilg bárhol, ahol épp megszállja az embert az ihlet.

Márpedig ez az Espresso egy kábellel bárhol, bármikor, másodpercek alatt csatlakoztatható a laptophoz, tablethez vagy mobiltelefonhoz, és gyakorlatilag azok nagyított klónkijelzőjeként működik. A táblaszerű monitort ráadásul nemcsak szupervékonyra tervezték, de érintésvezérelhetővé is alakították. Így aztán a speciális alumíniumtestbe épített üvegelőlapot szuperérzékeny, tízpontos, többujjas érintési funkcióval látták el, de persze tartozik hozzá egy érintőceruza is.

A FULL HD és LED kijelzős monitor prototípusai két méretben, 38 és 40 centiméteres képátmérővel készültek, és mindkettőt USB-C és HDMI-portokkal szerelték fel, hogy otthon a kanapén ülve vagy akár utazás közben is bármikor előkapható legyen a táskából. Tartozik hozzá egy műanyag védőtok is, amelyben egyrészt karcmentesen szállítható, másrészt az elővágott barázdáinál fogva tartóállványként is használható, és különböző szögben dönthető. Ha azonban valaki szívesebben nézné a képernyőt szemmagasságban, annak a Mount Pro nevű álványt ajánlják kiegészítőként, amely egy klasszikus VESA falikonzol, és amelyre a monitor egy mágnestárcsával egyszerűen rácuppantható.   

A másfél évvel ezelőtt született ötlet gazdái egy közösségi gyűjtőkampányban akarták tesztelni, hogy van-e egyáltalán igény a találmányukra, amelyre egészen gyorsan választ kaptak. Alig hét óra alatt gyűlt össze az első darabok gyártásához szükséges 14 ezer ausztrál dollár, egy hónap alatt pedig annak harmincszorosát is meghaladta a felajánlások összege. És ha tényleg minden a kis cég tervei szerint halad, akkor a világ legvékonyabb, hordozható monitorát jövő tavasztól már weboldalukról közvetlen lehet megrendelni, a kisebb méretűt 473 dollárért (91 ezer forintért), a nagyobb méretűt pedig 518 ausztrál dollárért (99 ezer forintért).

A sorozatot a Telenor támogatja.