gy.zs. 2022. január 28. 12:52
A Telexen nem lesznek politikai hirdetések
Ezzel azt is vállalják, hogy bevételtől esnek el.

Politikai hirdetésektől mentes Telexet olvashatnak a netezők a hivatalos választási kampány ideje alatt. Ezzel kapcsolatban a lap az alábbi közleményt juttatta el a Kreatívhoz:

"Hamarosan hivatalosan is elkezdődik a választási kampány, amely persze nem hivatalosan hónapok óta tart Magyarországon. Hamarosan ellepik az utcákat, utakat, tereket, villanyoszlopokat, postaládákat, Facebook-falakat azok a politikai üzenetek, amelyekre egyik oldal elégedetten bólogat, és amelyektől a másik oldalt kiveri a víz.

A politikai hirdetések közös jellemzője, hogy egyoldalúak, harsányak, leegyszerűsítőek, nem pártatlanok, és – mondjuk úgy – a valóságnak csak egy kicsiny részét mutatják meg, ha épp nem csúsztatnak. Vagyis pont azokat a jellemzőket hordozzák, amelyek távol állnak a Telexen megjelent tartalmaktól.

Éppen ezért a Telex a magyar nyilvánosság azon szigete lesz, ahol nem találkozhatnak majd az olvasók semmilyen politikai párt hirdetésével. Nem adunk el hirdetési helyeket a pártoknak, illetve hozzájuk kötődő, az ő kampányüzeneteiket tolmácsoló „civil szervezeteknek”; ha pedig a robot által automatikusan működtetett hirdetési felület szűrőit egy politikai szereplő kijátssza, a lehető leggyorsabban kitiltjuk onnan. A politikai pártok üzeneteivel, programjával, jelszavaival természetesen foglalkozunk, de minden esetben mellétesszük azok valóságtartalmát is.

Természetesen így az újság egy olyan bevételtől is elesik, amelyre biztosan számíthatna egy politikai kampányban. Sok ezren viszont éppen azért támogatnak minket, hogy a Telexen pártatlan, a pártok leegyszerűsítő üzeneteit alaposan elemző tartalmakkal találkozzanak. Mindezt köszönjük, az ő támogatásukra továbbra is számítunk, és persze mindenkiére, akik nem szeretnének politikai hirdetéseket látni a Telexen."

Frissítés: időközben érkezett a hír, hogy az RTL Klubon ezzel szemben lesznek hirdetések. A csatorna közleménye alább:

"A 2022. évi országgyűlési választási kampány, valamint az ezzel egy időben tartandó népszavazási kampány alatt az RTL Magyarország lehetőséget biztosít az országos listát – pártlistát vagy nemzetiségi listát – állító jelölő szervezeteknek, illetve a törvényben meghatározott pártoknak, hogy üzeneteiket eljuttathassák a választópolgároknak. Ennek megfelelően a kampányidőszakban a nézők az RTL Klubon találkozhatnak majd politikai reklámokkal is.  

Az RTL Magyarország 2018-ban az országgyűlési választási kampány során, illetve 2019-ben az európai parlamenti és az önkormányzati választások kampányidőszakai alatt is adott lehetőséget politikai reklámok megjelenítésére az RTL Klub csatornán.

A törvényi szabályozás alapján a képernyőn futó politikai reklámok közzétételéért a médiaszolgáltató nem kérhet és nem fogadhat el ellenszolgáltatást. Az M-RTL ezen döntését a törvényi határidőben a Nemzeti Választási Bizottságnál bejelenti.

A választási időszak alatt az RTL Magyarország lineáris és digitális felületein nem jelennek meg társadalmi célú reklámok, ilyen típusú reklámokat ez idő alatt az RTL Magyarország nem fogad be.

Az M-RTL a választási kampány időszakában a megújult www.rtl.hu internetes sajtótermékén a fizetett politikai hirdetések megjelenésének helyet ad, ezen szándékát és a politikai hirdetésekre vonatkozó árjegyzékét az Állami Számvevőszéknek határidőben bejelentette.

Frissítés 2: A Kreatív az Indamediától úgy értesült, hogy a portfóliójába tartozó lapoknál ők sem fogadnak be politikai hirdetéseket.