hero
Kreatív 2021. augusztus 04. 11:16
A strandon már a szemetet sem kell felszednünk magunk után, van rá robot
Amerikai szörfösök kis, szemét- és csikkgyűjtő járműveket mutattak be, megelégelve a tengerpartok szeméthalmait. Ők BeBot és BeachBot.

A szörfösök egy Balin tett látogatás után alapították meg a 40cean szervezetet, miután megdöbbentette őket a hatalmas mennyiségű, vízen úszó szeméthalom. Elhatározták, hogy elkezdik megtisztítani az óceánokat, amihez először egy nagyobb halászhálóval fogtak hozzá. A szeméthegyek viszont csak nőttek, újratermelődtek, ezért, hogy tevékenységük komolyabb méreteket ölthessen – vásárolhassanak eszközöket és csónakokat –, összeraktak egy weboldalt. 

Ezen támogatói karkötőket kezdtek árusítani, így pedig olyan üzleti modellt tudtak kialakítani, amely jó alappá vált óceántisztító álmuk finanszírozására. Ma már a karkötők mellett számos más, környezetbarát használati cuccot, speciális arcmaszkokat is árulnak (köztük sminkeléshez és szemüvegeseknek valókat is), miközben oldalukon minden szemétszigetet és begyűjtést listáznak, hogy transzparensen követhető legyen, mikor, hol, mire mennek el a támogatói dollárok. 

De a legjobb dolog, ami az utóbbi hónapokban történt velük, hogy összeálltak a környezetbarát tengeri technológia tervezésében, gyártásában és telepítésében világvezető Poralu Marine vállalatával, és megépítették közösen BeBotot, a strandtisztító robotot. BeBotnak nem az a legkülönlegesebb képessége, hogy az emberrel ellentétben képes kiszúrni a műanyagszemetet a strand homokjában, hanem az, hogy gondosan össze is gyűjti azt. Pontosabban egy markolóhoz hasonló széles lapáttal túr bele a homokba, majd átszitálja azt, hogy az apróbb, akár 1 négyzetcentiméteres műanyagtörmelék is fennakadhasson a szűrőjén, amit aztán egy rekeszbe gyűjt. 

És teszi mindezt környezetbarát módon, hiszen a 100 százalékos elektromos járművet akkumulátor és napelemek táplálják, az óriás por- és lombszívó társainál jóval csendesebben cirkál, 300 méteres távolságig pedig távirányítással is működtethető akár egyenetlen talajon is. Óránként 3000 négyzetméternyi – nagyjából fél futballpályányi – területet képes megtisztítani, miközben tíz centiméteres mélységig túrja át a homokot eldobott élelmiszercsomagolásért, palackok kupakjaiért és minden más műanyagdarabért kutatva, amelyek egyébként rejtve maradnának a parton.

A lánctalpas mini jármű elterjedésétől azt remélik, hogy a nyaralóhelyeken, tengerparti szállodák területén képes kiegészíteni a korábban kifejlesztett, már bevált tisztítórendszereket, hiszen a homok átszitálása mellett a robot algák gyűjtésére, rakományok emelésére és szállítására is használható, pl. rátehetők a napágyak, és kiegyenlíthető vele a homokos talaj. 

„Tudjuk, hogy ez a kis gép nem oldja meg az óceáni műanyagválság problémáját. De azt reméljük, hogy azzal, ha BeBot begyűjti a műanyagokat egy strandolókkal teli partszakaszon, egyben fel tudjuk hívni a figyelmet arra is, hogyan jut el a műanyag a tengerekbe, óceánokba. Szeretnénk eszközként használni a tudatosság növelésére, hogy az emberek fenntarthatóbb életmódot kövessenek, és csökkentsék az egyszer használatos műanyag mennyiségét” – idézi a Fastcompany.com cikke Alex Schulze-ot, a 4Ocean egyik alapítóját. 

BeBot pedig el is indul első éles bevetésére Hawaiira, ahol planétánk legszennyezettebb strandjai sorakoznak, és egy olyan személyzettel együtt kezdik munkásságát tesztelni, akik a robot irányítása mellett továbbra is kézzel szedik össze a nagyobb műanyagszemetet és palackokat. A 4Ocean további célja, hogy az így összegyűjtött műanyagot felhasználva újabb termékeket, cipőket, táskákat készíthessenek.

Egy másik robot pedig a csikkeket gyűjti össze

Az elmúlt hónapokban két holland feltaláló egy olyan jármű tökéletesítésén dolgozott, amely a strandokon eldobált és onnan vízbekerülő cigarettacsikkeket gyűjti össze. A BeachBot (BB) névre keresztelt robot mesterséges intelligencia segítségével térképezi fel és azonosítja be a csikkeket, ha pedig nem tudja eldönteni, hogy amit lát, az tényleg szemét-e, akkor fotót készít róla és segítséget kér a nyilvánosságtól. Bár ez lassítja BB munkáját, ugyanakkor közben folyamatosan tanul, és a megszerzett információt később már használni is tudja, írja cikkében a DesignBoom. 

Ezt a fajta észlelési algoritmust a TechTics és a delfti műszaki egyetem hallgatói hozták létre, és a Microsoft által biztosított Trove alkalmazást használták arra, hogy összekösse a robot agyát a világszerte csikkeket fotózókkal. A robot nekik köszönhetően több millió cigarettaképet olvasott már be, hogy felismerje az épp elé kerülő, különböző méretű és formájú példányokat. Vagyis a gépi tanulás segítségével BB már el tudja dönteni, hogy mit markoljon fel, és közben figyel arra is, hogy ne okozzon kárt más tárgyak, például kagylók eltávolításával.

És hogy BB miért csak cigarettát gyűjt? „Mert ez a világ legelterjedtebb szemete” – fogalmazott röviden Edwin Bos, aki Martijn Lukaart feltalálótársával együtt most azon dolgoznak, hogy apránként minél több fajta szemét felismerésére és összegyűjtésére megtanítsák a robotot. BeachBot mindenesetre ügyesen mutatkozott be első tesztüzemi félóráján, amelyen két fedélzeti kamerája segítségével mintegy 20 cigarettadarabot tudott összegyűjteni. Hosszabb távon azonban a strandtakarítás mellett az is dolga lesz, hogy adatokat gyűjtsön az adott környéken jellemző szemetelési szokásokról, a strandos jelenlététől és tevékenységétől pedig azt remélik, hogy minél többeket ösztönöz majd a szemetelés hatásaival kapcsolatos tudatosságra, környezetük tiszteletére.

Fotók:  4ocean és project.bb

A sorozatot a Telenor támogatja.