1,6 milliárdos veszteség News Corp.-nál
Közel 1,6 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el az utolsó negyedévben Rupert Murdoch médiabirodalma, a News Corporation. A lapkiadás kiszervezését előre kalkulálták, főként onnan jön a veszteség.

1,55 milliárd dolláros (430 milliárd forint) veszteséget könyvelt el az utolsó negyedévben Rupert Murdoch médiabirodalma, a News Corporation – írja az Advertising Age amerikai szaklap. A médiabirodalom forgalma 8,37 milliárd dollár volt, ami 6,6 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest. Érdekes, hogy piaci elemzők 8,72 milliárdos forgalmat jósoltak a cégcsoportnak.

Ha a június végi elszámolásig tartó teljes egy évet nézzük, akkor a lapkiadás profitja ebben az egy évben 31 százalékkal csökkent, de így is összesen 597 millió dolláros profitot termelt. Ugyanakkor 2,8 milliárd dollár veszteséget is leírt a vállalat ebben az egy évben.

A forgalomcsökkenés részben a lapkiadás felől jön, a vállalat szerint különösen az ausztrál piacon teljesítettek rosszul a lapjaik, illetve a nyomtatott sajtó globális reklámbevételeinek csökkenését nevezték meg második indoknak. Ugyanakkor a News Corp.-hoz tartozó hollywoodi Twentieth Century Fox filmjei sem kaszáltak úgy, ahogy tervezték, továbbá a News of The World bulvárlap miatt kirobbant lehallgatási botrány nyomán fizetendő ügyvédi költségek, és kártérítési perek továbbra is viszik a pénzt, a kirobbanása óta már 315 millió dollárt költött a vállalat erre.
A vállalat június végén jelentette be, hogy a lapkiadást egy másik cégbe szervezi, amelynek szintén komoly költségei lesznek, éléről pedig leváltja Rupert Murdochot.

A találgatások szerint a lapkiadás kiszervezése esetleg a nyomtatott portfolió értékesítésének tervével állhat összefüggésben, ez esetben a Wall Street Journal, a Times és a Sun végleg kikerülne a cégbirodalomból. Murdoch ugyanakkor megtarthatta a szórakoztató iparág vezetését, így az amúgy még jövedelmezőbb film és televíziós üzletág a News Corporationnél maradhat.

A lehallgatási botrány alapvetően tépázta meg a News Corporation tekintélyét és nemcsak a brit piacon, hanem a globális médiapiacon is hitelességi válságba került a vállalat és annak vezetése. Már tavaly októberben kiderült, hogy a részvényesek már nem bíznak Rupert Murdochban, de akkor még csak a brit lapkiadásért felelős News International éléről volt kénytelen lemondani. Idén februárra a nyomtatott üzletág forgalma 43 százalékkal csökkent. Az ügyet kivizsgáló parlamenti bizottság májusban kijelentette: Murdoch nem alkalmas a cégcsoport vezetésére, augusztus elején pedig a Guardian azt is megszellőztette, hogy akár a News Corp. teljes felsővezetésére is börtön várhat.