-fi- 2021. december 03. 10:20
A Könyves Magazinnal közösen érzékenyít a Mastercard
A kulturális programot második alkalommal hirdette meg a pénzügyi cég.

Decemberben, a Mastercard kultúratámogató projektjének következő állomásaként, 20/21 névvel ismét érzékenyítő kampánnyal jelentkezik a fizetéstechnológiai cég és szakmai partnere, a Könyves Magazin.

A projekt kiemelkedő kortárs írók és elismert fotográfusok együttműködésében olyan fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, mint a digitalizáció, a szegénység és a környezetvédelem. A kampányhoz – többek között – olyan szerzők csatlakoztak, mint Cserna-Szabó András, Dragomán György, Halász Rita, Háy János, Kemény István, Szécsi Noémi, Tompa Andrea vagy Zalán Tibor, és olyan kiváló fotográfusok, mint A Fehér Vera, Barta Zsolt Péter, Dezső Tamás, Gáti György és Pecsics Mária. 

Tavaly decemberben a Mastercard kultúratámogató programjának felvezető kampányaként indult el a 20/20 projekt. A Könyves Magazin közreműködésével létrehozott kampányban a Budapest Street Photography Collective fotósai 20 szemszögből dolgozták fel korunk meghatározó társadalmi kérdéseit. Képeik mellé pedig 20 népszerű kortárs író írt rövid történetet szegénység, digitalizáció és környezetvédelem témakörben, melyek a 20/20 projektoldalon tekinthetők meg.

Ennek folytatásaként jelenik meg idén decemberben a Mastercard 20/21 projekt, amelynek célja, hogy művészeti eszközökkel, személyes történeteken keresztül mutassa be és hozza közelebb az olvasókhoz napjaink legfontosabb témáit. A program fókuszában szereplő társadalmi ügyeket, értékeket hangsúlyozva 20 kiemelkedő kortárs szerző írt fikciós szövegeket, amelyekhez kapcsolódva a Magyar Fotóművészek Szövetségének 21 prominens fotográfusa készített képeket. 

„Hisszük, hogy a művészet eszközeivel hatékonyan fel tudjuk hívni a figyelmet az égető társadalmi problémákra” - mondta az újabb kezdeményezés kapcsán Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. 

„A 20/21 projekt a társadalmi felelősségvállalás nézőpontváltására hívja fel a figyelmet. Az olvasás arra tanít minket, hogy különböző nézőpontokból vizsgáljunk meg kérdéseket, és ebben most 20 író és 21 fotós segít. A történetek különböző eszközökkel beszélnek valóságunkról, ami soha nem egyféle, hanem sokféle, és a közös jövőnk megértése érdekében szükséges nyitottan fordulnunk mások valóságához is” – nyilatkozta Valuska László, a Könyves Magazin főszerkesztője.

„A Magyar Fotóművészek Szövetsége, együttműködve a Mai Manó Házzal, örömmel csatlakozott a Mastercard kezdeményezéséhez, mert az értéket teremt a magyar kultúra területén. Nem csupán írói vagy fotográfusi alkotásokban gondolkodik, hanem létrehozza azt a szinergiát, melyre oly nagy szüksége van a hazai művészeti szcénának” – mondta Baki Péter, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke és a Magyar Fotográfusok Házának ügyvezető igazgatója.

Fotó: Pecsics Mária - Cultura no 76.