hero
Kreatív 2021. június 09. 11:31
A jövő napernyője vízpermetet szór és közben tölti a kütyüidet
Új szintre emeltek egy évtizedek óta változtatlan strandeszközt.

Csíkos vászon helyett szolárpanelekből áll az ernyő, amely origamiszerűen kinyílva gyűjti be a napenergiát. Feltölti az e-bookot, vízpárát permetez, de akár egy fagyispultot is hidegen tart, ha kell.

Mi lenne, ha a napernyőnk nemcsak árnyékot adna, hanem mondjuk hűteni is tudna? – nagyjából ez volt a kiinduló kérdés annál az asztalnál, amelyet Olaszország vezető fagylalt- és jégkrémgyártó cége, a Sammontana képviselői és Italo Rota olasz építész ültek körbe. A közös gondolkodásba becsatlakozott a Carlo Ratti Associati (CRA) tervező cég is, amelynek eredménye az lett, hogy az évtizedek óta gyakorlatilag változatlan formájú tengerparti kelléket egy egészen új szintre emelték az új funkciójával.

Bár első látásra könnyen sorolnánk az öncélú luxus kategóriájába, ez a fejlesztés valójában az ötletgazda fagylaltgyártó vállalat környezetvédelmi projektjébe simul bele. Az okosnapernyő ugyanis a cég tevékenységéből adódó környezeti hatások csökkentésére irányuló kezdeményezés része, amelyet az ENSZ fenntartható fejlődési és fejlesztési céljai között megfogalmazott elvek ihlettek – írja cikkében a Yanko Design szerzője.

„Vajon fel lehet használni a bőséges nyári napsütés erejét ahhoz, hogy fenntarthatóbbá tegyük a nyaralási élményeket?” – tette fel a költőinek hangzó kérdést a mérnök, feltaláló Carlo Ratti, a CRA alapítója és egyben a Massachusettsi Műszaki Egyetem professzora, majd egyből meg is válaszolta azt. „A projekt tervezési koncepciója abból indult ki, hogy a Nap által termelt villamos energiát az ernyő alatti tér hűtésére lehessen használni, ha azonban moduláris rendszerbe kapcsoljuk a napernyőket, akkor bármely tengerparti üdülőhelyet képesek tiszta energiával ellátni”.

Fotó: Roberto Conte / Carlo Ratti Associati

A két és fél méter magas rúd tetején 3,2 méteres átmérőjűre nyitható strandernyő kialakítása nemcsak látványában, működésében is hasonlít a NASA által a marsjáró szondáknál is használt ernyőszerű napelemekhez. A jövő napernyője az origami mintájára kinyílva, legyezőszerűen terebélyesíti egymásra a szolár paneleket, az általuk megtermelt villamos energia pedig fűtésre és hűtésre is használható. Vagyis ez a homokba leszúrt napernyő a kánikulában nemcsak árnyékot ad, hanem az alá gurított kisméretű hűtőpultot és a vízpárát permetező ventillátort is képes energiával táplálni.

Sibilla Bagnoli, a Sammontana kommunikációs vezetője hozzátette, mára az olasz tengerparti strandok ikonikus elemeivé váltak a cég fagylaltárusító pultjai, és évek óta kísérleteznek azzal, hogy tevékenységük során hogyan, milyen fejlesztésekkel tudnák leginkább kímélni a környezetet.

A napernyő prototípusát június 12. és augusztus 8. között állítják ki a milánói Biblioteca Degli Alberi Parkban, ahol egy bárki által ingyenesen hozzáférhető pihenőhelyet alakítanak ki nyugágyakkal, 11 napernyővel és az általuk működtetett jégkrémes pulttal. A fenntartható fejlődést segítő találmányokat felsorakoztató tárlat lényege, hogy bemutassa, milyen hatalmas innovációs lehetőségeket rejtenek az egészen hétköznapi tárgyaink.

A Next rovatot a Telenor támogatja. Még több okoskütyü, kreatív hír, innováció és digitális újdonság a Hiperbusiness blogon!