hero
A jogállamról készítenek filmeket
Eredményt hirdettek azon a több civil szervezet által kiírt pályázaton, amelyben a jogállamról kellett filmterveket készíteni.

Megszületett az eredmény azon a filmpályázaton, amelyet a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet 2011. novemberében közösen hirdetett. A zsűri által kiválasztott hat legjobb szinopszisból tavasszal kisfilm készül.

A pályázat kiírói olyan szinopszisokat vártak, melyek érthető, világos és szórakoztató módon mutatják be, hogy miért védjük az emberi jogokat és mit veszítenénk azok nélkül. A pályázatra 21 pályamunka érkezett. A történetek változatosak voltak, a pályázatok között akadt sztrájkról szóló játékfilm, az animációs kategória fődíjas alkotásában pedig egy ufó érkezik egy hivatalba.

A pályázók között hivatásos filmesek és referenciamunkával még nem rendelkező egyetemi, főiskolai hallgatók is akadtak. A beérkezett szinopszisokat négyfős zsűri bírálta, melynek Báron György filmkritikus, Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet elnöke, Mészáros Antónia újságíró és Török Ferenc filmrendező voltak a tagjai.

A pályázat első helyéért bruttó 500 ezer forint, a másodikért 400 ezer, a különdíjért 100 ezer forint a jutalom.

A zsűri által díjazott alkotások

Kisfilmek

1. Tóth Barnabás: Egy idő után egyre többen leszünk
2. Simonyi Balázs: Front Office

Animációk

1. Tímár Magdi: Predatorium
2. Borsody István: A szabadság kézzel fogható

Különdíjak a referenciával nem rendelkező alkotók számára:

– Fatér Anna, Sipos Dániel, Vargha Bálint: A jogállam nem szerencsejáték
– Schvarcz Fruzsina pályázata

A zsűri mindkét különdíjat a „kisfilm” kategóriában pályázók között osztotta ki.