hero
-fi- 2021. március 25. 14:01
A besúgó címmel új magyar sorozatot készít az HBO
Az Aranyélet után ez lesz a következő magyar produkció az HBO-tól.

Az HBO Europe új, magyar saját gyártású sorozat forgatásába kezdett A besúgó címmel. A történet 1985 Magyarországán játszódik.

A történet főszereplője a húszéves Geri (Váradi Gergely), aki Budapestre költözik, majd kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz. A csoportot Száva Zsolt (Patkós Márton), a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Geri legjobb barátja lesz. Geri azonban az Állambiztonság besúgója, és minden nap kihívással küzd: hogyan cselezze ki az Állambiztonságot és tartsa meg új barátait.

Váradi Gergely, Patkós Márton és Szász Júlia A besugóban (Fotó: HBO / Orbital Strangers)
Váradi Gergely, Patkós Márton és Szász Júlia A besugóban (Fotó: HBO / Orbital Strangers)

„A besúgó egy csapat fiatal felnőtté válásának és felemelkedésének története a nyolcvanas évek Magyarországán. Külön öröm számomra, hogy a fiatal színészgárda az én generációmból tevődik össze, hiszen mind nagyjából egyidősek vagyunk a rendszerváltással, és abban a pillanatban készíthetünk sorozatot a nyolcvanas évekről, amikor ez az időszak eléggé eltávolodik napjainktól, hogy történelemmé váljon. Izgalommal várom, hogyan fogadja majd a közönség a sorozatot, amely ugyanannyira szól az első bulikról, szerelmekről, mint fontos, életeket befolyásoló döntésekről, és közben egy izgalmas krimi is” – mondta a sorozat író-rendezője, Szentgyörgyi Bálint.

Závorszky Anna, az HBO producere hozzátette: „Nagyszerű alkotói gárdával készítjük ezt a fiatalosan bevállalós sorozatot, amely történelmünk megosztó időszakáról szól, és szándékunk szerint több generáció számára nyújt majd lebilincselő szórakozást.”

A sorozat főbb szerepeiben olyan tehetséges fiatal színészek láthatóak, mint Váradi Gergely (Guerilla, Fekete kecske), Patkós Márton (Napszállta, Kincsem), Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje), Szőke Abigél (Akik maradtak), míg a tapasztalt művészgenerációt Thuróczy Szabolcs (Aranyélet, Drakulics elvtárs) képviseli.

Fotó: HBO / Orbital Strangers
Fotó: HBO / Orbital Strangers

A sorozat író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, mellette Mátyássy Áron (Aranyélet, Víkend) és Miklauzic Bence (Parkoló) rendez több epizódot. A vezető operatőr Szatmári Péter (Kincsem, A Viszkis, Liza, a rókatündér), a díszlettervező Láng Imola (Feleségem története, Testről és lélekről, Terápia).

Az HBO producerei Závorszky Anna és Johnathan Young, a gyártásért a Proton Cinema és producerként Petrányi Viktória (Fehér Isten, Jupiter holdja, Remélem legközelebb sikerül meghalnod, Pieces of a Woman) felel, aki az eddigi munka kapcsán így nyilatkozott: „Igazi öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy az HBO-val dolgozhatunk. A téma és időszak régóta megfilmesítésért kiált, büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen kivételes alkotócsapattal együtt vághattunk neki ennek a kalandnak.”