2020. október 28. 15:52
4 évig nem kell új telefon, ha ezt a zöld mobilt választod
Az okostelefonok gyártása, majd azok leselejtezése óriási terhet jelent a bolygónak: a készülékek ökológiai lábnyoma hatalmas, ha az előállításukhoz szükséges alapanyagok és energia mennyiségét is figyelembe vesszük. Ezzel a trenddel megy szembe a Teracube 2e nevet viselő, az átlagosnál jóval fenntarthatóbb, középkategóriás androidos okostelefon, amit környezettudatos tulajdonosa legalább 4 évig használhat, ha minden jól alakul.

Egy átlagos okostelefon alig több mint két évig van használatban. Naponta 350 ezer mobil kerül a szemétbe, és a gyártók célja az, hogy a vásárlók minél gyakrabban új modellre váltsanak – akkor is, ha valójában nincs szükségük rá.

Ezt a szemléletet szeretné megváltoztatni a Teracube 2e, a tulajdonosa által is javítható androidos okostelefonjával. Ahogy a nevéből is kiderül, nem ez a seattle-i székhelyű startup első modellje. Az alapítók, Sharad Mittal és Anthony Tsim már tavaly indítottak egy sikeres közösségi finanszírozási kampányt a Kickstarteren, amelyben az első generációs, sok szempontból nem „eléggé” környezetbarát Teracube-ot kínálták. Az újabb modell még zöldebb, még fenntarthatóbb, ráadásul olcsóbb is, mint a korábbi (300 dollár helyett 200 dollárba - 93 ezer helyett 62 ezer forintba kerül).

A Teracube 2e biológiailag teljesen lebomló tokja búzakeményítőből és polimerekből készül. A 4000 mAh-s akkumulátor könnyen cserélhető, így akkor sem kell új készüléket venni, ha csökken a teljesítménye. (A korábbi modellnek egy nem cserélhető, 3400 mAh-s cellája volt). A cég pluszban rendelhető tartalék akkumulátorokat is kínál, amikkel a zsebében a telefon tulajdonosa egy áramellátás nélküli, hosszabb túrát, vagy utazást is bevállalhat.

A zöld okostelefon specifikációi hozzák azt, amit egy középkategóriás mobilnak tudnia kell: a Mediatek Helio A25 1,8 GHz-es nyolcmagos processzorral, 4 GB RAM-mal és 64 GB-tal kapható, a beépített Micro SD bővítőhely további 128 GB tárhelyet tesz lehetővé. Rendelkezik ujjlenyomat-leolvasóval, 13 és 8 megapixeles kettős hátsó kamerával és 8 megapixeles előlapi kamerával, a 6,1 hüvelykes HD + IPS kijelző az elvártnak megfelelően jeleníti meg a képeket és a videókat, legalábbis az Engadget terméktesztje szerint. A kamera ugyanakkor nem teljesített túl jól gyenge fényviszonyok között.

A készüléket Android 10.0-val szállítják, de három év garanciát adnak garantált szoftverfrissítéssel (11-re frissíthető). Ha a telefon meghibásodik, tulajdonosa is nekiállhat szétszedni és megjavítani, ugyanis a készüléket ragasztó helyett csavarok tartják össze, alkatrészei cserélhetők. Ha nem sikerül orvosolni a problémát a mellékelt utasítások alapján, a négy éves garancia értelmében a cég vállalja a készülék javítását.
Az már ezek után alap, hogy a csomagoláshoz újrahasznosított papírt, a nyomtatáshoz pedig és szójafestéket használnak. A Teracube 2e csomagolásához 50% -kal kevesebb anyag kell, mint más telefonok esetében, mert nem adnak a készülékhez töltőt, kábelt és a fülhallgatót. A kisebb csomagolás a szállítás szén-dioxid-kibocsátását is csökkenti. És ha mindez nem lenne elég meggyőző, a startup munkatársai minden egyes eladott telefon után ültetnek egy fát.

A Teracube 2e természetesen nem elégít ki extra igényeket, azoknak opció, akik amúgy is középkategóriás mobilt vennének, abból viszont nem akarnak 2 évente újat. Az Indiegogón 119 dolláros (37 ezer forintos) early bird akció keretében előrendelhető telefon kiszállítása 2020 decemberében kezdődik, a környezetbarát eszköz akár a karácsonyfa alatt is landolhat. Az ingyenes szállítással járó garancia egyelőre csak az USA-ban, Kanadában, Szingapúrban és néhány európai országban elérhető, aki máshonnan rendeli meg a telefont, annak viselnie kell a szállítás költségeit.

A sorozatot a Telenor támogatja.