130 ezer eurós bírság a Gettynek
130 ezer eurós, azaz közel 40 millió forintos kártérítést ítélt Le Corbusier jogutótdjának egy francia bíróság, mert a Getty felhasználta fotókhoz az építész-dizájner bútorait.

Miközben a képügynökségek számára alapvető fontosságú a szerzői jogok védelme, most a világ egyik legnagyobb piaci szereplőjét, a Getty-it büntette hasonló jogszabálysértés miatt a francia bíróság – értesültünk az Indafoto blogjáról.

A történet lényege, hogy a francia bíróság 130 ezer eurós, azaz közel 40 millió forintos kártérítést ítélt Le Corbusier építész és dizájner jogutótdjának, mert a Getty által forgalmazott 52 fotón jelentek meg Le Corbusier által tervezett bútordarabok. Azokat ugyanis ugyanolyan szerzői jog védi, mint bármilyen más műalkotást, ezért nem lehet engedély nélkül felhasználni őket egyéb alkotásokhoz, így fotókhoz sem.

A Getty levélben tájékoztatta partnereit az ügyről, figyelmeztetve őket arra, hogy a hasonló incidensekre figyeljenek, valamint elkezdte eltávolítani archívumából az esetlegesen problémás képeket. Mindemellett fellebbeztek a bíróság döntése ellen.

A francia bíróság döntése itt megtekinthető, valamint a jogszerűtlen fotók egy része is látható.