hirdetés
hirdetés
hirdetés

2018 előtt nem valószínű, hogy megszólal Békéscsabán a Rádió1

Június 9-én számolt be arról a Kreatív, hogy az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság két induló közül Andy Vajna Rádió 1-et is üzemeltető cégét, a Radio Plust hozta ki győztesként a békéscsabai 88,9 MHz-re vonatkozó frekvenciatenderen. Utánajártunk, mikor cserélhet "gazdát" a frekvencia.

hirdetés

Már eleve a két induló neve is pikáns: az Andy Vajna-féle Rádió 1 ellenében a Rádió 1 Békéscsaba (illetve tulajdonosa, az Interax Kft.) indult. Névazonosságról van azonban csupán szó, ugyanis az Interax évekkel ezelőtt megvásárolta a Rádió 1 akkori vezetésétől a névhasználati jogot, néhány más lokális rádióval egyetemben.

Bár a pályázat végeredményét nem lehet támadni, az eljárás menetét ugyanakkor igen, ezért megkérdeztük az Interaxot, hogy terveznek-e bármilyen lépést tenni a pályázattal kapcsolatban. Mazán Tamás, az Interax ügyvezetője a Kreatívnak elmondta, hogy addig semmit nem tudnak tenni, amíg hivatalos úton kézhez nem kapják az NMHH-tól. Ők ugyanis csak a sajtóból értesültek a döntésről.

Ez már csak azért is érdekes, mert az NMHH június 9-én tájékoztatta a sajtót a döntésről, furcsa lenne, ha pont az érintettnek nem küldték volna meg a végzést. Megkérdeztük a Radio Plust is, hogy őket értesítették-e a döntésről: közlésük szerint "a Radio Plus Kft. – a törvényben írtaknak megfelelően – az NMHH Hivatalától postai levélben kapott értesítést a pályázati eljárás jelen szakaszában arról, hogy a békéscsabai frekvenciára vonatkozóan - a Médiatanács határozata szerint - a Radio Plus Kft-vel, mint nyertessel indulhat meg a szerződéskötési hatósági eljárás." Meglepő lenne, ha az egyik felet igen, a másikat pedig nem értesítették volna a döntésről, ezért megkérdeztük a hatóságot is, hogy ők minden szereplőnek kiküldték-e a döntésről szóló végzést.

Az NMHH kommunikációs osztálya válaszában azt írták, június 12-én küldték meg a hivatalos tértivevényes értesítést az érintetteknek, "Ma délelőtti állás szerint a posta még egyikük esetében sem küldte vissza az NMHH-nak az átvételről szóló bizonylatot" - írják, hozzátéve, hogy mivel a Radio Plus budapesti cég, oda hamarabb kézbesít a posta, mint vidékre. Mindez azonban azt is jelenti, hogy az NMHH a kézbesítés sebességétől függetlenül is hamarabb értesítette a sajtót a döntésről, mint az érintett feleket.

Mazán Tamás azt is elmondta, hogy velük még a tender kihirdetése előtt, május közepén ideiglenesen (60 napra) szerződést hosszabbított az NMHH, ez július közepén jár le. Ezt a sajtóban megjelent cikkek úgy értelmezték, hogy a Radio Plus legkorábban július közepén érvényesítheti jogát a frekvenciára. Az ügy azonban ennél kicsit bonyolultabb, ugyanis még ha most el is indul a Radio Plusszal az engedélyeztetési folyamat, az eljárás többlépcsős, és a kívülálló számára meglehetősen tág határidőkkel dolgozik az NMHH. Mazán szerint "ezek a cikkek arra voltak csak jók, hogy a hirdetőket elbizonytalanítsák, és minket még nehezebb helyzetbe hozzanak, hiszen mi a reklámbevételekből termeljük ki a meglehetősen borsos műsorszolgáltatási díjat".

Mazán Zsolt, az ügyvezető testvére, a Mega Rádió ügyvezetője egy másik példát említ: Gyulán a Mega Rádió tavaly júliusban kapta kézhez az NMHH döntését a frekvenciajogosultságról, szeptember elején kötöttek azonban csak szerződést, és csak decemberben kapták kézhez a rádióengedélyt, aminek birtokában aztán januárban indulhatott meg az adás sugárzása - pedig Mazán szerint ők minden lépcsőben azonnal léptek, az NMHH azonban minden esetben megvárta a törvény szabta határidő végét. Ebből a példából kiindulva nem valószínű, hogy az Andy Vajna-féle Rádió 1 2018 előtt megszólalhat Békéscsabán, főleg ha ehhez hozzávesszük, hogy ha a vesztes pályázó megtámadja az eljárás menetét, az további csúszást eredményezhet.

A Radio Plusnál ennek fényében óvatosan fogalmaztak, amikor azt kérdeztük, hogy szerintük mikor indulhat el az adás Békéscsabán. "A Radio Plus nem tud addig konkrét indulási időpontot meghatározni, amíg nincs aláírt médiaszolgáltatási szerződése a kérdéses frekvenciára. Akkor lesz aláírt szerződés, ha lezárul eredményesen a szerződéskötési eljárás. Amennyiben a pályázaton nem nyertes fél jogorvoslati eljárást indít, akkor akár hónapokkal is elhúzódhat a szerződéskötési eljárás, ezért ezt a dátumot most előre nem lehet látni" - írták válaszukban a Kreatívnak.

Az NMHH-nak módja van további ideiglenes szerződésekre az Interaxszal, ennek feltétele, hogy a cég kérelmet nyújtson be, és törvényi kizáró okok ne álljanak fenn (pl. a cégnek ne legyen tartozása a Médiatanács felé).

Az NMHH-tól azt is megkérdeztük, hogy ők mikorra teszik az adássugárzás megindulását. Válaszukban azt írják, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 napja van az érintetteknek a jogorvoslati kérelem benyújtására. Ha ilyen nem érkezik, 45 napon belül kell megkötni a hatósági szerződést, és a médiaszolgáltatónak a szerződéskötéstől számított 120 napon belül kell elindítania a sugárzást. Mivel ez legjobb esetben is 5,5 hónapot jelent, megerősíti azt a feltételezést, hogy 2018 előtt nem indulhat el a Vajna-féle Radio 1 sugárzása Békéscsabán.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Young & Rubicam shortlisten van a Radio kategóriában. 

Cannes-ban nagydíjat ért az ötlet.

Valószínűleg nem, de ez a brazil kampány segít ebben.

A 21 új csatorna között a CNN, az MTV és a Disney Junior is elérhető lesz a Telenor MyTv-n.

Az emberek 57 százaléka bojkolttálna egy márkát, ha nem értene egyet az általa képviselt értékekkel.

hirdetés
hirdetés

Pakk Csomagolásdizájn-verseny díjátadó június 22-én!

Hotel, restaurant&more - Nevezési határidő: június 30. Nevezd be éttermed / szállodád Magyarország egyetlen vendéglátóipari dizájn versenyére!

Célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Nevezési határidő: 09.08.