hirdetés
hirdetés
hirdetés

Véget ért a vizsgálat az Agency Toplistről

Beszámoltunk róla korábban, hogy a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) a társszakmai szervezetekkel, az Önszabályozó Reklámtestülettel (ÖRT), az IAB Hungaryvel, a Magyar Reklámszövetséggel (MRSZ) együtt, a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ) Jogi és Adatkezelési tagozata által delegált adatvédelmi szakemberek, továbbá kutatási szakember és ügyfelek közreműködésével, közös ad hoc feltáró bizottságot hoztak létre, mely áttekintette az ősszel meghirdetett Agency Toplist körüli vitapontokat. A vizsgálat véget ért, eredménye alább olvasható.

hirdetés

A bizottság egyrészt egy állásfoglalást adott ki annak vonatkozásában, milyen alapvető feltételeknek kell megfelelnie egy, megkérdezésen is alapuló értékelő rangsor felállításának. Ezek a következők:

  • Minden újonnan a piacon létre jövő rangsorral, listával szemben elvárt, hogy annak kibocsátója, kezelője egyértelműen beazonosítható, valamint szakmailag független legyen.

  • Bármilyen tevékenységet végezzen a piacon a listát összeállító, azt a legnagyobb szakmai körültekintéssel, minden hatályos jogszabály, piacon elfogadott etikai norma betartásával kell, hogy tegye.

  • Kérdőíves megkérdezés esetén mindenképpen eleget kell tenni az alapvető tájékoztatási kötelezettségnek. A kérdőívben szereplő értékelési skáláknak pontosnak, egyértelműnek és egységesnek kell lenniük.

  • Névre szóló kérdőíves megkérdezéssel egyértelműen megvalósul a személyes adatok kezelése, így alkalmazni kell a személyes adatok védelmére vonatkozó jogi előírásokat. Többek között biztosítani kell, hogy a megkérdezettek előzetes tájékoztatásának követelménye teljesüljön, a kérdező fél megfelelő jogalappal rendelkezzen a megkérdezésre és a személyes adatok kezelésének célhoz kötöttsége is megvalósuljon.

A szakmai szervezeteket tömörítő ad-hoc feltáró bizottság megállapította, hogy az Agency Toplist ezen alapfeltételek egyikének sem felel meg. Azt is megállapították, hogy a lista nem határolható el az azt megalapító Fabricius Gábor ügynökségtulajdonostól, akinek ügynöksége (a Republic Group) az értékelendő ügynökségek listáján szerepel, és amelynek érdekkörébe tartozik a lista társszervezőjeként megnevezett BrandFestival is. Ez felveti a transzparencia hiányát és az összeférhetetlenséget a listával kapcsolatban – írja a bizottság jelentése.

Ezen kívül az Agency Toplist által a lista összeállításához végzett kutatást a bizottság kutatásszakmai szempontból alapvetően hibásnak, adatvédelmi szempontból pedig erősen aggályosnak minősítette.

A szakmai szövetségek közlemény azzal zárul, hogy mivel a vizsgálatot folytató  bizottság szerint az Agency Toplist tevékenysége szakmai hibákat tartalmaz, jogilag aggályos, etikai szabályokat sért valamint nem látják biztosítottnak benne a lista  által is megfogalmazott olyan alapértékek megvalósulását, mint a fair play, a transzparencia és az összeférhetetlenség kizárása, a bizottság ezért felszólítja az Agency Toplist-et, hogy a szakma hitelének megőrzése érdekében vizsgálja felül működését, módszertanát és tevékenysége során az iparági sztenderdeknek és jogi előírásoknak megfelelően járjon el.

Ők voltak a bizottságban

Sólyom Balázs (UPC) – IAB ügyféloldali elnökségi tag
Novák Péter – IAB elnökségi tag
Gulyás János – MRSZ elnökségi tag
Megyer Örs – az MRSZ felügyelőbizottságának elnöke
Fazekas Ildikó – ÖRT elnök
Aczél László – MAKSZ elnök
Balatoni Zsófia – MAKSZ alelnök, a PR szekció elnöke
Blaskó Nikolett – MAKSZ alelnök az ATL szekció elnöke
Erős Attila – MAKSZ alelnök, a Digital szekció elnöke
Bölcs Ádám – MAKSZ elnökségi tag
Dr. Domokos Márton – a DIMSZ Jogi és Adatkezelési tagozatának elnöke
Tóth Gábor – a DIMSZ Jogi és Adatkezelési tagozatának képviselője
Horváth-Magyary Nóra – a K&H Bank kommunikációs igazgatója
Dr. Nemes Ákos – reklám-kommunikációs szakjogász
Vörös Csilla – kutatási szakértő

(Hogy kik az Agency Toplist munkacsoportjának a tagjai, azt korábban megkérdeztük a pr-feladatokat végző DeepInsighttól, de nem kaptunk rá választ - a szerk.)

Az Agency Toplist „finomhangolja" szempontrendszerét

Néhány perc különbséggel a szakmai szervezetek által kiadott állásfoglalás után megkaptuk az Agency Toplist közleményét is az ügy kapcsán.

Eszerint az Agency Toplist készítői sikernek értékelik a MAKSZ-MRSZ-IAB-DIMSZ-ÖRT szakmai állásfoglalását, amelynek szempontjai szerintük gazdagítják az új ügynökségi rangsort. Azt írják, hogy a MAKSZ-MRSZ-IAB-DIMSZ-ÖRT ad-hoc bizottságának a szakmai állásfoglalását beépítik az első Agency Toplist felépítésének folyamatába. A bizottság által az adatvédelem kapcsán megfogalmazott aggályok miatt már korábban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH) kértek auditot, ezzel akarják erősíteni a listához kapcsolódó adatgyűjtési tevékenység szigorú szabályok szerinti betartását (ennek az auditnak az eredményéről nem szól a sajtóanyag - a szerk.).

Hozzáteszik, hogy a kérdőív kérdéskörét ért szakmai kifogásokat is figyelembe fogják venni, és megfontolják az EFFIE és az Arany Penge versenyek szerepeltetését is a listában, hogy a két hazai verseny súlyának megfelelően szerepelhessen az Agency Toplist értékelési rendszerében. (Mivel eredetileg ezen versenyek vélt átláthatatlansága miatt robbant ki az egész listaalapítósdi, ez még ha csak kommunikációs gesztus, akkor is meglehetősen ironikus - P. Zs.)

„A kezdeményezésünk az elmúlt hónapokban lehetőséget adott az iparág szereplőinek arra, hogy átgondolják, megfontolják listakészítésünk szempontjait, elmondhassák véleményüket az Agency Toplist felépítésével kapcsolatban. Köszönjük nekik, hogy ezt megtették, hiszen értékes munkájukkal segítették az Agency Toplist felépítését” – fogalmaz a közlemény, mely megköszöni a kritikákat, illetve a támogatást is a velük szimpatizáló piaci szereplőknek.

Az ajánlások elfogadásával az Agency Toplist beépíti a MAKSZ-MRSZ-IAB-ÖRT szempontrendszerét, az új listát a szakmai grémium észrevételei alapján "finomhangolja" – zárul az Agency Toplist közleménye. A lista eredményét eredetileg valamikor februárban közölték volna.

Az eredménnyel kapcsolatban megkérdezzük a Republic Groupot is, ha kapunk tőlük reakciót, bemutatjuk azt is olvasóinknak. Akit érdekelnek az ügy korábbi fejleményei, jobbra fent, a kapcsolódó cikkek között bőséggel találhat hozzá olvasnivalót.

A minden februárban megjelenő reklámügynökségi toplista, az M+ Lista a Kreatív és a MAKSZ közös listája.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A CNN Style márkázott sorozatban mutatja be a japán autómárka körüli nüansznyi érdekességeket.

Önálló lapként a jövőben nem lesz kapható.

Az ügynökség első megbízása egy olyan esemény megrendezése, amely párhuzamosan 30 országban fog futni. 

A BOOKR Kids és a Hintalovon Alapítvány dolgozott együtt.

Monsignor Dario Vigano a múlt szombaton kirobbant, cenzúraként értékelt Lettergate-botrányba bukott bele.

hirdetés

Post-iteken túl: jobb működés, üzleti eredmények, innováció. Service design workshop a DDB szakmai támogatásával április 6-án

Ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! A verseny shortlistesei és nyertesei pontszerzők a Kreatív PR Toplistán! Nevezési határidő: 2018.04.06.

Ismét saleskonferencia április 12-én az Üzlet&Pszichológia és a Kreatív szervezésében.

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Április 20. 09:00

Kétnapos konferencia az FMCG és a kereskedelmi szakma legégetőbb problémáiról és kérdéseiről április 26-27-én.

Rendezvényünk célja, hogy jövőbe mutató, már itthon is elérhető, a munkát valóban megkönnyítő gyakorlati megoldásokat mutasson be a közönségnek. Jöjjön el, ismerkedjen a jövőjével május 18-án a Müpában!

hirdetés
hirdetés