Netiskola: pótóra és korrepetálás, új karrier és profi hobbi is lehet

Hol élethosszig tartó tanulásnak hívják, hol közmondásként fogalmazzák meg, hogy „jó pap holtig tanul”. De ez onnan nézve, hogy minden korban volt új technológia, a divat megkívánta változtatás, új gépek, amelyekre át lehetett állni teljesen logikus „elvárás" is. Cikkünk a Magyar Telekommal közös rovatunk, a Behálózva legújabb része.

Az élethosszig tartó tanulásnak - és lassan elengedjük ezt a hosszú, három szóból álló kifejezést - ma van egy másik konnotációja is. A londoni Nesta, a zseniális részben társadalmi, részben városi és részben foglalkoztatásbeli ügyeket kutató csoport 2013-ban adta ki Future Londoners nevű anyagát, amelyben érdemben ma is érvényes megállapításokra jutottak. Például arra, hogy a zero hours contract, azaz az alapdíj nélküli foglalkoztatás (gondoljunk az Uberre vagy a kisebb munkákat kiszervező Fiverrhez hasonló szolgáltatásokra) normává válik. Az önképzés egy ilyen jövőben már nem a társadalmi mobilitást vagy a jobb lehetőségekhez való hozzájutás lehetőségét, hanem a víz felszínén maradást jelenti.

Első nap a digitális iskolában

A technológia a tudáshoz való hozzájutás módjait is kitágította. Tíz éve még annak örültünk, hogy Salman Khan az interneten keresztül kezdte tanítani matekra az unokahúgát. A tárgyakat egyetemi szinten hallgató Khan képes volt elég jól magyarázni ahhoz, hogy előbb csak rajongókat gyűjtsön, majd YouTube csatornájából kinőjön a Khan Acedemy. Nem biztos, hogy Khan mindent ugyanúgy magyaráz, mint az iskolában, ezért a videók mellett bőven van felelőssége a szülőknek is. A tananyagokban foglalt alaptudásban viszont nem kell kételkedni.

Khan sikere és egy-két újhullámos pedagógus feltűnése kellett ahhoz, hogy a „hogyan lehetné jobbá tenni az oktatást” kérdése felmerüljön. Elkezdtek feltűnni olyan emberek a magyar interneten is, mint Koren Balázs, aki a matekórán bevethető appok szakértője és a Fehér Házat is megjárta a magyar robotikacsapat kísérőtanáraként, vagy Kukorelly Endre költő, aki a kortárs irodalom magyartanításba való beemeléséről vezet népszerű Facebook csoportot. A sor folytatható Nádori Gergely és Prievara Tibor Tanárblogjával vagy Ollé János pedagógiai munkásságával. Az biztos, van tér és igény digitális oktatásról való gondolkodásra. 

Hol tanuljak az interneten? 

A fenti kérdést nehezebb megválaszolni, ha a magyar nyelvű internetre szűkítjük a kutakodást. Vannak olyan kezdeményezések, mint a Duolingo és az egyéb nyelvtanulós appok betörése előtt kezdődő 5 Perc Angol amelyet Szalai Nóra 2003 óta működtet, és startupnak sem utolsó. A KRESZ-oktatásba is beszivárogtak az elektronikus tananyagok, már nem félig szétszedett kuplungokkal és munkavédelmi poszterekkel teli tanteremben kell megszerezni a jogosítványhoz szükséges első vizsgát. 

Ilyen lehet Oculus Rifttel vezetni tanulni.Fotó: Flickr

A digitális oktatás azonban megjelent az interneten is. Teljes egyetemi diplomát lehet szerezni a brit Open Universityről, igaz, a tandíjaik is passzolnak egy egyetemi képzés árához. Az Open University esetében ráadásul nem is nanodiplomát vagy más plecsnit ad, a képzést a Fortune 500-as cégek is egyetemi diplomának fogadják el.  

Rendkívül népszerűek a piac igényeit és a momentán kevésbé piacképes diplomával rendelkezőket informatikai pályára átképző cégek is (részletesen ezzel a piaccal a Behálózva következő részében foglalkozunk). De akadt már olyan magyar programozó, aki a Google és az Udacity képzési oldal kezdeményezésének köszönhetően foglalkozhatott fél évet azzal, hogy programozni tanult. Az ilyen programming boot campek arra alkalmasak, hogy az önálló tanulásra, a csoportban végzett munkára felkészítsék az embereket. Senki nem lesz vezető programozó vagy architect a gyorstalpalótól, viszont a muníciót megkapja a további önképzéshez.

A nagy titok

Az online képzőközpontokat, az Udemyt és a Courserát a tanulás helyeként is szokás emlegetni. 2017-es számok ugyan még nem állnak rendelkezésünkre, a tavalyi évet azonban parádés eredményekkel zárták: 58 millió hallgató végzett el összesen 5800 különböző kurzust. Ez még akkor is rendkívül sok, ha tudjuk, hogy a szám tartalmazza az egyetemek által távoktatásban tartott órákat is.

A modell azonban ennél jóval többet tartalmaz. A digitális fotófeldolgozástól a személyes pénzügyek okosabb intézéséig bármit lehet tanulni az interneten. A folyamat természetesen nem egyszerű: jó mentort kell keresni, kifizethető tanfolyamot és rá kell szánni az időt. Motivációnak pedig nem mindenkinek elég, hogy ketyeg az idő és ketyegnek a forintok.

Fotó: 123rf

Nagy kérdés válasz nélkül: a jövő

Kevin Kelly, a Wired magazin alapítója, a hippi önképzésről szóló Whole Earth Review kiadója és a jövőben már-már hihetetlenül bízó ember a Brain Bar Budapest után tartott előadása után még hagyott nekem egy ajándék gondolatot. Azt, hogy a világ legnagyobb átképzési szerve az Egyesült Államok hadserege, amely bármilyen háttérrel rendelkező emberekből képes specialistákat képezni. Erre, mint a hadseregnek általában, megvan a pénze is, de fel tudnak mutatni sikereket is. Különösen annak fényében érdekes Kelly gondolata, ha a közelgő technológiai váltásokat is felidézzük hozzá. A közhelyes kérdés úgy hangzik, mit lehet megtanítani a teherautósofőröknek, mert a közszájon forgó bölcsesség szerint a robotok lényegében bejelentkeztek a munkájukért. A kérdés felmerül a rutinmunkát – például szerződések írása - végző jogászok és számos más területen dolgozók esetében is.

Már csak azt kell eldönteni - és ezt már nem Kelly mondja - hogy valójában milyen jövőben hiszünk, és az milyen tudást igényel.

A sorozatot a Magyar Telekom támogatja. 

Szedlák Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 12.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!