Mutatjuk, mire kattan a nő

A férfiakhoz képest kevésbé reklámkerülők, a bloggerektől könnyebben elfogadják egy márka üzenetét, és hálásabbak a márkázott tartalomért – ezeket a válaszokat kaptuk, amikor a nők megváltozott tartalomfogyasztási szokásairól kérdeztünk három lappiaci szereplőt. Egy női lap főszerkesztője, egy médiatervező és egy stabilan nőket célzó márka online marketing menedzsere beszélt arról, hogy a kétezres évek végéhez képest mennyire viselkednek ma másként a nők a digitális térben. (X)

„Amíg 2010-ben csak húsz, addig 2017-ben már 120 anyag megy ki naponta az oldalon. Ez azért jól mutatja merre tart a világ. És ma már nem az van, hogy megírjuk az anyagot, aztán kilökjük a semmibe. Ma már pontosan tudjuk, hol szeretnénk azt elhelyezni, és honnan várjuk rá az olvasókat: Google, Facebook vagy az NLCafé nyitóoldalról, mert mindenhova más tartalmat gyártunk” – utalt Pácsonyi Daniella, a NLCafé főszerkesztője arra, hogy ma már a disztribúciós csatornák határozzák meg a napi gyártást, amelyeken a tartalmak újraosztódnak.

Pácsonyi Daniella
Pácsonyi Daniella

Ehhez persze ismerni kell a Facebook-forgalom csúcsidejét, vagy hogy a lap olvasói mikor, mekkora terjedelmű cikkeket képesek befogadni. Mert amíg 8-10 évvel ezelőtt egy női, divat vagy életmód magazin oldalán még volt idő a több szakértős, kibontott témájú cikkekre, portrékra és riportokra, addig mára a gyorsan fogyasztható, az adott pillanatban a legtöbb információval átitatott, vizuálisan is megtámogatott anyagok felé mozdult el a világ. Mostanra egy női életmód magazin sem létezhet stabil hírláb nélkül.

„Piacvezető női site-ként nem mehetünk el egyetlen fontos téma mellett sem. Ezért hosszú- és rövidtávfutó cikkeket gyártunk. Előbbiek tipikus, lassan beérő magazinos anyagok, inkább a márkaértékeket képviselik. Utóbbiak a napi volument garantálják, a számok oldaláról támogatva a márkaerősséget. De figyelnünk kell arra is, hogyan vezetjük egy cikken belül az olvasó szemét. Olvasóink közel fele mobilról érkezik, az adatforgalom miatt pedig az sem mindegy, hogy hány darab, és mekkora fotót teszünk a cikkbe” – sorolta a médiumok felé irányuló mai elvárásokat Pácsonyi Daniella, miközben hozzátette, mára az online szerkesztőség felépítése is megváltozott. Az NLCafé-n például elkülönülnek a magazinos szerzők és a hírügyeletesek, holott ezek régen egyetlen női site-on sem voltak szétválasztva.

A márkák a bloggereket keresik

Szilágyi Márta
Szilágyi Márta
De nemcsak a gyártás folyamata, a cégek marketingkommunikációja is megváltozott. Egy márka ma már akkor tudja megszólítani fogyasztóját, ha egyből a középpontba is állítja azt. Szilágyi Márta, a Maresi Foodbroker online marketing menedzsere szerint a nőknek például pontosan ezért könnyebb ma már online eladni valamit. Több időt töltenek böngészéssel, a férfiakhoz képest szívesebben olvasnak teljes terjedelmében cikkeket, és jobban utánajárnak egy témának, ha az őket is érinti, érdekli. A márkáknak ezt kell tudni kihasználniuk, mert a vásárlási döntések nagy része is innen indul.

„Ma már nagyon erős a bannervakság. Ezért sokkal hatékonyabb hirdetési megoldással kell dolgoznia egy női márkának a célcsoportja eléréséhez, amit számunkra például a bloggerek jelentenek. Velük lehet ma legjobban megmutatni egy terméket használat közben, és a bloggerek tudják leghitelesebben képviselni a márka üzenetét. Női márkák képviselőjeként ma már ezért választunk velük is dolgozó női weboldalakat” – tette hozzá a főleg élelmiszermárkákkal dolgozó Maresi Foodbroker online marketing menedzsere, aki szerint az egyszerre több kommunikációs csatornát mozgató bloggerek folyamatosan növekvő követőtábora miatt a márkák is érezhetően nagyobb fogyasztói réteget tudnak elérni.

A márkázott tartalomért hálásabbak a nők

Ugyanakkor Kiss Eszter, a Publicis One Starcom divíziójának média igazgatója szerint a tíz évvel ezelőtti, jellegzetesen direkt hirdetésekhez képest a legnagyobb változás egyértelműen az, hogy a női márkák az online felületeken szinte mind arra törekednek, hogy a tartalomba beágyazva jelenjenek meg. És szerinte egyre nagyobb az igény arra, hogy ezt a fajta tartalmat ma már az adott lap szerkesztősége a hirdetővel közösen találja ki. Ami korábban legalább annyira elképzelhetetlen volt, mint egy férfiakat célzó márka megjelenése egy női online felületen.

„Ma már csak azok a tartalmi együttműködések sikeresek, amikor nem akarjuk a hirdető termékét lenyomni az olvasó torkán. Egy férfiak hajhullását gátló készítményhez kapcsolt kampányunk például azért tudott jól működni, mert nemtől függetlenül sokakat foglalkoztató témákat állítottunk egymással szembe. A cikkekben egymás mellett jelentek meg a férfi és női vélemények a gyerekvállalásról, az öregedésről, és a negyvenéves életkor átlépésének megéléséről, amelyek alapvetően mindenkit foglalkoztatnak” – fogalmazott az NLCafé főszerkesztője, miközben hozzátette, szándékosan gyártanak olyan tartalmakat, amellyel például a férfi olvasókat is elérik a Facebookon keresztül, mert mégiscsak az az egyik fontos forgalmi forrásuk.

Kiss Eszter
Kiss Eszter

„Bár eleve szélesebb a női, mint a férfi lappiac, azért az is jól látszik, hogy a férfi lapokhoz viszonyítva a nők hálásabb márkázott tartalom-fogyasztók, és a férfiakhoz képest sokkal kevésbé reklámkerülők” – mondta Kiss Eszter, aki egyben utalt azokra a globális statisztikákra, amelyek szerint a férfiak élen járnak a hirdetésblokkolót telepítésében. Ennek kapcsán a Business Insider – a hirdetésblokkolás jelenségét 2009 óta vizsgáló - PageFair legfrissebb jelentése alapján azt írja, hogy az Egyesült Államokban akármelyik korosztályt nézzük is, a férfiak legalább tíz százalékkal magasabb arányban használnak hirdetésblokkolót a nőkhöz képest. Ez a magyar piacra is igaz, ahol a férfiak között is különösen a 20-29 éves korosztály van nagyobb arányban a blokkolók között.

„Ezért a jövő egyértelműen a natív tartalmakról, és arról szól majd, hogy a display-világ átköltözik a programozott marketing piacára. Mindenkinek az lesz a célja, hogy minél több tulajdonságra szűrve, minél pontosabban találja el célcsoportját” – fogalmazott Kiss Eszter, aki szerint a női lapokat érintő hirdetési piacon a jövőben nemcsak az adatok értékelődnek fel, de az olyan cikkek is, amelyekben a márkák megoldást, választ, plusz információt jelenthetnek az olvasó aktuális problémáira.

A cikk megjelenésével egy időben tartja a Central Médiacsoport a Mire kattan a nő? című konferenciáját, amelynek előadóival arra keresik a választ, hogyan viselkednek a női olvasók és fogyasztók a digitális közegben. Az előadásokról később bővebben a CMSales oldalán, további tartalommarketing megoldásokról pedig ide kattintva olvashatnak.

Cikkünk megjelenését a CM Sales támogatta.

 

(forrás: Kreatív Online)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Célunk, hogy megtaláljuk a hazai legszebb és legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásokat. Normál nevezési határidő: 10.30. Meghosszabbított nevezési határidő: 11.06.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Hipnózis sem maradt érintetlenül a napról napra egyre inkább feje tetejére álló 2020-ban, egy dologból azonban nem engedünk - a díjakat idén is átadjuk Magyarország legrégebbi reklámversenyén.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!