hirdetés
hirdetés
hirdetés

Megfogalmazott céljuk volt az év ügynökségének lenni

Az Artificial Group lett tavaly az év ügynöksége két fontos hazai reklámversenyen, az Arany Pengén és a Lollipopon is, ezzel a kilencedik helyről az elsőre ugorva élen végeztek a 2018-as M+ Listán. A márciusi Kreatív magazin címlapinterjújában az ügynökség két legismertebb arcával, Haberland Attilával és Ávéd Istvánnal beszélgetünk. Mindketten alapító tulajdonosként jegyzik a céget, mely fotóprodukciós házból vált előbb kis butikügynökséggé, majd a hazai reklámpiac meghatározó szereplőjévé. A beszélgetésből most egy rövid részletet olvashattok online. A teljes verzió a frissen megújult, márciusi nyomtatott Kreatívban vár rátok, melynek tartalmáról itt találtok beharangozót.

hirdetés

Év vége felé a fél reklámszakma számolgat. Most külö­nösen szoros volt a végeredmény az M+ Listán. Meglepődtetek, hogy elsők letettek?

ÁI: Én mindig meglepődöm. Meg aztán hiába számol­gatsz, amikor ott vagy a díjátadón, és látod a csapatodat felhördülni, az mindig egy meglepetés, és hatalmas élmény is egyben. Legalábbis számomra.

HA: Én bevallom, nem számítottam rá. A dobogóra igen, de az első helyre nem. A díjátadón ugye fordított sorrend­ben mondták be a helyezéseket. Azzal kalkuláltam, hogy oké, mondjuk harmadik. Kiderült, hogy nem. Azután bemondták a másodikat. Ekkor készült is egy videó rólam, ahogy oldalra nézek, és megkérdezem, hogy „de akkor ki lett az első?” Egyszerűen nem volt a fejemben a lehetőség, hogy mi lehetünk azok. Aztán a pillanat, amikor elhang­zik, hogy mi nyertünk – az valami elképesztő.

Pár éve, amikor beszélgettünk, még szó esett arról, hogy tartotok a btl-ügynökségi skatulyától. Gondolom, ez a félelem ma már nem merül fel.

ÁI: Elég sokáig tartott ez a skatulya, nyilván időbe telt levetkőzni, de aztán gyorsan meg is változott, ahogy elkezdtünk olyan nagy márkák atl-feladatain dolgozni, mint például a MOL, a Vodafone és a Tchibo. Ez mára telje­sen átfordult, és valóban nem ugyanúgy tekintenek ránk.

HA: Most már főként atl lead ügynökségi szerepkörben vagyunk az ügyfelek fejében, így ismernek a szakmában, ilyen minőségünkben bővítjük a csapatot.

Ávéd István és Haberland Attila - Fotó: Szombat Éva
Ávéd István és Haberland Attila - Fotó: Szombat Éva

A mostani listán a legtöbb pontot begyűjtő munkátok a UPC-nek készített Pop-up mozi volt, az én kedvenc Artificial-kampányom viszont a két évvel korábban futó KolorCity, amikor kiszíneztétek Kazincbarcikát. Úgy tudom, Istvánnak elég komoly kötődése van a városhoz.

Így van, ott születtem, Kazincbarcelonában, és a mai napig szeretek hazamenni. Amikor az önkormányzat ügynök­ségi partner után nézett, tudatosan kerestek engem, mert tudták rólam, hogy kazincbarcikai kötődésű vagyok. Elké­pesztő érzés, amikor ott tudsz létrehozni valamit, ahonnan származol, főleg hogy az nem a leggazdagabb szeglete az országnak. A KolorCity egy nagyon jó kezdeményezés volt, boldog vagyok, hogy részt vehettem benne.

Meséljetek az ügynökség születéséről! Hallottam egy sztorit arról, hogy István nagyon nyomulósan próbálta elérni, hogy együtt dolgozzatok, volt, hogy az éjszaka közepén hívott fel.

HA: Én már nagyon fiatalon elkezdtem a divatszakmában dolgozni, 2000-ben alapítottam az első ilyen cégemet. Pityu Amerikában tanult fotósnak, és amikor hazajött, úgy döntött, hogy itthon a legjobb csapatot akarja összeállítani fotózásokra, fashion-kampányokra. 2005-ben találkoztunk először, már akkor rendkívül agilis volt, előadta, hogy ő valami teljesen új dolgot akar csinálni itthon, olyan stílus­ban, amit akkoriban David LaChapelle képviselt, és hogy ebbe az irányba induljunk el együtt.

AI: Innen ered maga az Artificial elnevezés is. Találkoz­tunk, előadtam Attilának egy ötletemet, ment a bólogatás, hogy oké, csináljuk, utána viszont sokáig lefoglalták őt a saját futó projektjei. Egyszer aztán az éjszaka közepén hívtam fel, hogy ő nem vesz komolyan engem.

HA: (Nevet) Pityu koncepciója elég grandiózus volt, amibe úgy igazán bele kellett állni. Valóban felhívott éjfélkor, hogy én nem veszem őt komolyan. De a rá következő héten már találkoztunk, és elkészült életünk első fotósorozata.

Mi volt az?

HA: Egy editorial volt az akkori T-Mobile Találkozások magazinban. Innentől kezdtünk cégként berendezkedni mi ketten és a post produkcióért felelős Fazekas Peti, a harmadik alapító tag. Istvánnal találtuk ki és sales-eltük a koncepciókat, István fotózott, Peti utómunkázott.

Részlet a címlapból
Részlet a címlapból

Az első nagy ügyfeletek a mostani MTÜ elődje, a Magyar Turizmus Zrt. volt 2008-ban. Azt hogyan szereztétek meg?

HA: Akkor már mi voltunk a Stílus magazin művészeti vezetői, és márkáknak, ügynökségeknek is rendszeresen végeztünk fotózásokat. Alapvetően fotóprodukciós házként működtünk, de például a néhai Jeans Clubnak lényegében kampányokat csináltunk, ahová mi vittük a koncepciót is. Idővel a minket megbízó reklámügynökségek mintegy külsős art director-csapatként kezdtek alkalmazni minket.

ÁI: Szűcs Balázs, a Turizmus Zrt. akkori marketingigaz­gatója is egy fotós projektre keresett meg minket először, aztán tetszett, amit csináltunk, és idővel teljes arculatot készítettünk nekik.

HA: Hamar azon kaptuk magunkat, hogy ügynökség közbe­ékelése nélkül dolgozunk egy elég komoly ügyfélnek. Ekkor ismertük fel, hogy képesek vagyunk erre, innentől teljesen tudatos volt, hogy ebbe az irányba megyünk tovább.

ÁI: A turizmusos kampányok ráadásul elég látványosak voltak, külföldön és itthon is futottak, és ezzel eléggé felhívtuk magunkra a figyelmet.

Az interjú többi része és az Artificial Group története a Kreatív márciusi számában található, melynek tartalmáról és beszerzéséről itt olvashattok bővebben!


Már az újságosoknál!

Ezekben a Relay és Inmedio üzletekben biztosan megtalálod a Kreatívot:

Budapest: Allée, MOM, Mammut, Hegyvidék Központ, Aréna, Savoya Park, Campona, budaörsi Tesco, óbudai és soroksári Auchan, Váci utca, Városház utca, repülőtér T2

Batthyány tér HÉV, Deák tér, Kálvin tér, Ferenciek tere, Árpád híd, Örs vezér tere, Déli pályaudvar, Klinikák, Népliget, Nyugati pályaudvar, Lehel tér, Blaha Lujza tér, Ferenc körút megállók

Debrecen (Malompark, Tesco, Árkád, vasút), Győr (Árkád és Győr Plaza), Kecskemét (Március 15. utca), Komárom (Igmándi utca), Miskolc (Tesco, Auchan), Nagykanizsa (pláza), Nyíregyháza (Korzó), Orosháza (vásárcsarnok), Pécs (Árkád), Sopron (Széchenyi tér, Tesco), Szeged (Árkád), Székesfehérvár (Alba Plaza, Auchan), Szolnok (Volán üzletház), Szombathely (vásárcsarnok, vasútállomás), Tatabánya (Vértes Center), Veszprém (Kossuth utca, buszpályaudvar), Zalaegerszeg (Tesco, buszpályaudvar)

Ha inkább online rendelnéd meg a példányodat vagy szétnéznél az előfizetési csomagok között, akkor erre tovább!

 

Szerényi Szabolcs, főszerkesztő-helyettes
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

A GVH szerint megtévesztették a fogyasztókat a Most generáció kampányával.

Az emlékműsor után Bryant utolsó NBA-mérkőzését is levetítik.

A Mirror is felkapta a fejét a fitnesszpápa hibátlan érvelésére.

A Media1 szerint a hírműsorok felügyelete tartozik majd Hardy Mihályhoz.

Kiadója az önkormányzat vagyonkezelő cége.

Gyere, ünnepelj velünk a Best.net díjátadóján! Helyszín: Story Budapest (1075 Budapest Kazinczy utca 21.) Időpont: 2020. január 29. kapunyitás: 19:00, pontos kezdés: 19:30

2019 legdíjazottabb ügynökségeinek és megbízóinak estéje. A 2019-es Kreatív-MAKSZ M+Lista és a Kreatív PR Toplista helyezettjeinek díjazása. Időpont: 2020. február 11.

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Február 18-án ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a 2019-es év kiemelkedő PR-kampányaival.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: február 21.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

Gondolatok és példák gyógyszeripari szakemberektől: patient journey map, társadalmi felelősségvállalás, élményközpontú PR, dezinformációk az oltásellenességről és további érdekes témák!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Az FMCG és kereskedelmi szektor kiemelkedő éves eseménye! Dátum: 2020. május 13-14. Helyszín: Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel, Egerszalók

hirdetés
hirdetés