hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hogyan érjük el, hogy az influencer ne vécépapírt reklámozzon a gyros helyett?

Miért vállal Istenes Bence százból egy megkeresést, ki a felelős egy rosszul elsülő influencer-kampányért, és mi zavarja a legjobban a felkért ismert embert egy-egy megbízásnál. A Nagy Kreatív Napon igyekeztünk körbejárni a nagy influencer-témát.

hirdetés

Két beszélgetés is az influencer marketing témakörével foglalkozott Nagy Kreatív Nap konferenciánkon, ami annak fényében talán még kevés is, hogy egyre több szakmai fórumon alakult ki vita ebben a kérdéskörben.

Az a két beszélgetés alapján is világos, hogy még bőven van kitárgyalnivaló a kérdésben, de most megpróbáltuk összegyűjteni a legfontosabb gondolatokat a témában a panelek résztvevőitől akik között van ügynökség, menedzser vagy épp influencer is.

Elsőként a reklám és pr-ügynökségek képviselői osztották meg a tapasztalataikat eddigi influencer együttműködéseikről, a beszélgetést a Kreatív részéről Szerényi Szabolcs moderálta. Abban szinte az összes résztvevő egyetértett, hogy még bőven szabályozásra szorul ez a terület.

Balról: Vaszary Ádám (Adamsky), Szabó Gergő (Special Effects), Pőcze Balázs (Mito), Ádám Orsolya (Positive), Bujdosó Bianka (ACG), Szerényi Szabolcs (Kreatív); Fotó: Gyurkovics Anna
Balról: Vaszary Ádám (Adamsky), Szabó Gergő (Special Effects), Pőcze Balázs (Mito), Ádám Orsolya (Positive), Bujdosó Bianka (ACG), Szerényi Szabolcs (Kreatív); Fotó: Gyurkovics Anna

  • Pőcze Balázs, a Mito kreatívigazgatója szerint az influencer iparág új lehetőség, új probléma, amelynek még most alakulnak ki a szabályai. Szerinte közösen osztoznak a felelősségen az ügynökségek, az influencerek képviselői és az influencerek. Bárhol elcsúszhat egy együttműködés, így fordulhat elő, hogy a felkért személy a megbeszéltekkel ellentétben egy gyrosos helyett a közértbe megy vécépapírért a szponzorált posztban, és aztán nem érti, hogy ezzel miért nem elégedett az ügynökség (megtörtént eset alapján).
  • Az ACG Client Service Directora, Bujdosó Bianka is az ügynökségek felelősségét hangsúlyozta, hiszen egy rossz briefen, rossz kommunikáción is elcsúszhat egy projekt. Úgy látja, az ügyfeleknek is egyre tisztább már, hogy ne a számok, hanem az adott influencer hitelessége alapján döntsenek egy adott együttműködésről.
  • Egyre fontosabbá válik a brand biztonsága, ezért a megbízók is egyre körültekintőbben fogják kiválasztani milyen influencerrrel dolgoznak együtt – mondta Szabó Gergő, a Special Effects ügyvezetője, aki szerint épp emiatt fokozatosan a minőségi influencerek kerülnek idővel előtérbe.

  • A Positive-tól érkező Ádám Orsolya egy konkrét példát hozott, amely negatív és pozitív tapasztalatokkal is szolgált az ügynökségnek. A Positive egy HPV-oltást népszerűsítő kampányban dolgozott együtt a musical.ly-s influencerekkel. A téma rendkívül megosztó, az influencerek viszont nem akartak állást foglalni az egyre szaporodó kommentek ellenére sem, ami nagyon megnehezítette a kampányt. A Positive account managere szerint azonban az abszolút pozitív volt, hogy a tinikorú kampányarcok szinte percek alatt előálltak egy használható kreatív koncepcióval, és szinte zsigerből jöttek a kész ötlettel.
  • Az Adamskyt képviselő Vaszary Ádám szerint muszáj, hogy senior szintre jussanak szakemberek az influencer témakörben, mert így nem fordulhat majd elő, hogy az influencer rossz feladatot kapjon, és hogy ne hagyja ott menet közben a projektet. Szerinte az influencereket a jövőben inkább egy-egy márka imidzsének erősítésére használják majd, és remélhetőleg tisztulni fog a piac.

Az ezt követő, Puskár Krisztián által moderált beszélgetés sok ponton reagált a fenti felvetésekre. Ahogy az egyik résztvevő, a Red Lemon Mediától érkező Hajagos Rita mondta, az influencerekről élő rossz képet akarták árnyalni és pozitívba fordítani a véleményükkel.

Balról: Puskár Krisztián (Kreatív), Kende-Hofherr Krisztina (TMC Management), Hajagos Rita (Red Lemon Media), Istenes Bence, Fotó: Gyurkovics Anna
Balról: Puskár Krisztián (Kreatív), Kende-Hofherr Krisztina (TMC Management), Hajagos Rita (Red Lemon Media), Istenes Bence, Fotó: Gyurkovics Anna

  • Hajagos szerint az influencer-jelenség nem új dolog, hiszen létezett ez már húsz évvel ezelőtt is, csak akkor úgy hívták, hogy entertainment marketing. Szerinte ez a módszer specializált, kisebb területeken működhet jól a jövőben. „Vannak nagyon jó gasztro-, vagy beauty-influencerek is. Viszont vannak olyan szereplők, akiknél túlműködött ez a dolog, mert bemész a benzinkútra és nem tudod kikerülni az arcukat a különböző reklámokon.”

Kende-Hofherr Krisztina
Kende-Hofherr Krisztina

  • Istenes Bence szerint (aki a témában vitát generáló nonfluencer-kampány megbízójaként is érintett volt a beszélgetésben) még mindig óriási zavar van ebben a témában az ügynökségeknél, a megbízóknál és az influencereknél is. Szerinte sok cég a mai napig nem érti meg, hogy nem kell mindenáron a terméket az előtérbe tolni. „A termékelhelyezés oda jutott az elmúlt időben, hogy az ember már nem is látszik” – mondta.  Szerinte a hiteltelen reklámarcok hamar eltűnnek majd. Istenes saját bevallása szerint jelenleg 100-ból 1 megkeresést vállal el, mert csak olyanban akar szerepelni, ahol a kreatívokkal együtt találnak ki egy jó és minden félnek hiteles koncepciót.

Istenes Bence
Istenes Bence

  • Kende-Hofherr Krisztina, a TMC Management ügyvezetője szerint „attól mert valaki híres, még nem biztos, hogy tele kell szórnia a social felületeit reklámokkal”. „Az ügyfelünk egy termék, akinek van egy csomó jó tulajdonsága, amit szeretnénk megmutatni. Az, hogy ezzel influencerré válik, az egy sokadik szempont, mert a fő célunk, hogy az, amit csinál, passzoljon a személyiségéhez, a róla kialakult képhez. Sok felkérésre mondunk nemet, mert lehet, hogy jó bevételt jelentene, de egyszerűen nem tenne jót az adott személy megítélésének. Ha egy influencerrel dolgozol együtt, akkor nem egy felületet kezelsz. Ha nem veszed figyelembe az adott ember személyiségét, akkor tök felesleges vele dolgozni” – fejtette ki Kende-Hofherr. Szerinte az is probléma, hogy „próbálunk egy rendszerbe gyömöszölni valamit, amit a különböző egyéniségek miatt nem lehet.” Szerinte sokszor hiányzik az influencer iránti tisztelet is, mint ahogy az is gondot okoz, hogy az influencer egy ügynökség különböző részlegeitől (kreatív, social, stb.) egymásnak ellentmondó infókat kap.
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Urbán Zsolt a HírTV vendége volt, ahol a CBA csak az apropót adta, valójában a fő témát a #loveislove kampány szolgáltatta.

Egy évre szól, de kétszer meghosszabbítható további egy-egy évre.

Valódi nézői panaszokat gyúrt össze reklámmá a brit Channel 4.

Az új műsorrendben kétszer is vetítik a széria aktuális epizódjait.

Idén az Akváriumban rendezik a hazai videoklipek kétnapos szemléjét és szakmai fórumát.

hirdetés

Mentes-M Díj újra! Megújult és új kategóriákkal idén is keressük a legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeket hazánkban! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Keressük Magyarország legszebb, legigényesebben kivitelezett kommunikációs és marketingcélú, vagy a médiában alkalmazott designmegoldásait! Nevezési határidő: 2019.08.30.

Találkozunk szeptemberben! Gyertek el, egyszerre két szakmai konferenciát is adunk a Nagy Kreatív Márkanap két hajóján. Egy egész nap az A38-on együtt! 2019.09.04.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Nevezési határidő: október 4.

Az eladásösztönző marketing titkai: élmény, adat, taktika. Hogyan ötvözzük az adatokat az élményekkel? Influencerek és eladásösztönzés tartalommarketinggel – jó és rossz példákon keresztül. Tudatos fogyasztó vs. Promo érzékenység – minden kiderül a proMO2019 workshopon! (x)

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés
hirdetés