hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hogyan érjük el, hogy az influencer ne vécépapírt reklámozzon a gyros helyett?

Miért vállal Istenes Bence százból egy megkeresést, ki a felelős egy rosszul elsülő influencer-kampányért, és mi zavarja a legjobban a felkért ismert embert egy-egy megbízásnál. A Nagy Kreatív Napon igyekeztünk körbejárni a nagy influencer-témát.

hirdetés

Két beszélgetés is az influencer marketing témakörével foglalkozott Nagy Kreatív Nap konferenciánkon, ami annak fényében talán még kevés is, hogy egyre több szakmai fórumon alakult ki vita ebben a kérdéskörben.

Az a két beszélgetés alapján is világos, hogy még bőven van kitárgyalnivaló a kérdésben, de most megpróbáltuk összegyűjteni a legfontosabb gondolatokat a témában a panelek résztvevőitől akik között van ügynökség, menedzser vagy épp influencer is.

Elsőként a reklám és pr-ügynökségek képviselői osztották meg a tapasztalataikat eddigi influencer együttműködéseikről, a beszélgetést a Kreatív részéről Szerényi Szabolcs moderálta. Abban szinte az összes résztvevő egyetértett, hogy még bőven szabályozásra szorul ez a terület.

Balról: Vaszary Ádám (Adamsky), Szabó Gergő (Special Effects), Pőcze Balázs (Mito), Ádám Orsolya (Positive), Bujdosó Bianka (ACG), Szerényi Szabolcs (Kreatív); Fotó: Gyurkovics Anna
Balról: Vaszary Ádám (Adamsky), Szabó Gergő (Special Effects), Pőcze Balázs (Mito), Ádám Orsolya (Positive), Bujdosó Bianka (ACG), Szerényi Szabolcs (Kreatív); Fotó: Gyurkovics Anna

  • Pőcze Balázs, a Mito kreatívigazgatója szerint az influencer iparág új lehetőség, új probléma, amelynek még most alakulnak ki a szabályai. Szerinte közösen osztoznak a felelősségen az ügynökségek, az influencerek képviselői és az influencerek. Bárhol elcsúszhat egy együttműködés, így fordulhat elő, hogy a felkért személy a megbeszéltekkel ellentétben egy gyrosos helyett a közértbe megy vécépapírért a szponzorált posztban, és aztán nem érti, hogy ezzel miért nem elégedett az ügynökség (megtörtént eset alapján).
  • Az ACG Client Service Directora, Bujdosó Bianka is az ügynökségek felelősségét hangsúlyozta, hiszen egy rossz briefen, rossz kommunikáción is elcsúszhat egy projekt. Úgy látja, az ügyfeleknek is egyre tisztább már, hogy ne a számok, hanem az adott influencer hitelessége alapján döntsenek egy adott együttműködésről.
  • Egyre fontosabbá válik a brand biztonsága, ezért a megbízók is egyre körültekintőbben fogják kiválasztani milyen influencerrrel dolgoznak együtt – mondta Szabó Gergő, a Special Effects ügyvezetője, aki szerint épp emiatt fokozatosan a minőségi influencerek kerülnek idővel előtérbe.

  • A Positive-tól érkező Ádám Orsolya egy konkrét példát hozott, amely negatív és pozitív tapasztalatokkal is szolgált az ügynökségnek. A Positive egy HPV-oltást népszerűsítő kampányban dolgozott együtt a musical.ly-s influencerekkel. A téma rendkívül megosztó, az influencerek viszont nem akartak állást foglalni az egyre szaporodó kommentek ellenére sem, ami nagyon megnehezítette a kampányt. A Positive account managere szerint azonban az abszolút pozitív volt, hogy a tinikorú kampányarcok szinte percek alatt előálltak egy használható kreatív koncepcióval, és szinte zsigerből jöttek a kész ötlettel.
  • Az Adamskyt képviselő Vaszary Ádám szerint muszáj, hogy senior szintre jussanak szakemberek az influencer témakörben, mert így nem fordulhat majd elő, hogy az influencer rossz feladatot kapjon, és hogy ne hagyja ott menet közben a projektet. Szerinte az influencereket a jövőben inkább egy-egy márka imidzsének erősítésére használják majd, és remélhetőleg tisztulni fog a piac.

Az ezt követő, Puskár Krisztián által moderált beszélgetés sok ponton reagált a fenti felvetésekre. Ahogy az egyik résztvevő, a Red Lemon Mediától érkező Hajagos Rita mondta, az influencerekről élő rossz képet akarták árnyalni és pozitívba fordítani a véleményükkel.

Balról: Puskár Krisztián (Kreatív), Kende-Hofherr Krisztina (TMC Management), Hajagos Rita (Red Lemon Media), Istenes Bence, Fotó: Gyurkovics Anna
Balról: Puskár Krisztián (Kreatív), Kende-Hofherr Krisztina (TMC Management), Hajagos Rita (Red Lemon Media), Istenes Bence, Fotó: Gyurkovics Anna

  • Hajagos szerint az influencer-jelenség nem új dolog, hiszen létezett ez már húsz évvel ezelőtt is, csak akkor úgy hívták, hogy entertainment marketing. Szerinte ez a módszer specializált, kisebb területeken működhet jól a jövőben. „Vannak nagyon jó gasztro-, vagy beauty-influencerek is. Viszont vannak olyan szereplők, akiknél túlműködött ez a dolog, mert bemész a benzinkútra és nem tudod kikerülni az arcukat a különböző reklámokon.”

Kende-Hofherr Krisztina
Kende-Hofherr Krisztina

  • Istenes Bence szerint (aki a témában vitát generáló nonfluencer-kampány megbízójaként is érintett volt a beszélgetésben) még mindig óriási zavar van ebben a témában az ügynökségeknél, a megbízóknál és az influencereknél is. Szerinte sok cég a mai napig nem érti meg, hogy nem kell mindenáron a terméket az előtérbe tolni. „A termékelhelyezés oda jutott az elmúlt időben, hogy az ember már nem is látszik” – mondta.  Szerinte a hiteltelen reklámarcok hamar eltűnnek majd. Istenes saját bevallása szerint jelenleg 100-ból 1 megkeresést vállal el, mert csak olyanban akar szerepelni, ahol a kreatívokkal együtt találnak ki egy jó és minden félnek hiteles koncepciót.

Istenes Bence
Istenes Bence

  • Kende-Hofherr Krisztina, a TMC Management ügyvezetője szerint „attól mert valaki híres, még nem biztos, hogy tele kell szórnia a social felületeit reklámokkal”. „Az ügyfelünk egy termék, akinek van egy csomó jó tulajdonsága, amit szeretnénk megmutatni. Az, hogy ezzel influencerré válik, az egy sokadik szempont, mert a fő célunk, hogy az, amit csinál, passzoljon a személyiségéhez, a róla kialakult képhez. Sok felkérésre mondunk nemet, mert lehet, hogy jó bevételt jelentene, de egyszerűen nem tenne jót az adott személy megítélésének. Ha egy influencerrel dolgozol együtt, akkor nem egy felületet kezelsz. Ha nem veszed figyelembe az adott ember személyiségét, akkor tök felesleges vele dolgozni” – fejtette ki Kende-Hofherr. Szerinte az is probléma, hogy „próbálunk egy rendszerbe gyömöszölni valamit, amit a különböző egyéniségek miatt nem lehet.” Szerinte sokszor hiányzik az influencer iránti tisztelet is, mint ahogy az is gondot okoz, hogy az influencer egy ügynökség különböző részlegeitől (kreatív, social, stb.) egymásnak ellentmondó infókat kap.
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A hagyományos íznél édesebb New Coke csak 79 napot ért meg 1985-ben, annyira gyűlölték Amerikában. A sorozat 1985-ben játszódó folytatása miatt újra felélesztik a receptet.

Az MTÜ Budapesten kezdte a bemutatást, elmennek az összes nagy borvidékre.

A Punkt szerkesztőinek célja, hogy kritikusan reagáljanak a hazai és külföldi színtér aktuális történéseire.

A fürdőszoba felszereléseket forgalmazó cég meghívásos tenderen választotta ki az ügynökséget.

A vállalat kerekasztal-beszélgetésen viszi tovább a párbeszédet, ami az anyák napi reklámjuk kapcsán elindult.

hirdetés

A Magyar Instagram Körkép 4.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése. Az aktuális globális és hazai trendek és érdekességek (fun fact-ek) bemutatása, mindezt az adatvezérelt marketing gondolkodás, az adatvizualizáció eszköztárának demonstrálása mellett.

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

A versenyre nevezhető bármely olyan mozgóképes alkotás, amely 2018.01.01. és 2019. 05.24. között bármilyen online, illetve mobileszköz-alapú felületen került elsődlegesen publikálásra. Nevezési határidő: május 24.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Gyakorlatorientált tréning az INTREN szakmai támogatásával a Google Ads kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. május 31., 08.30 - 14.00

Egyre több az aktív, fizetőképes ötvenes és hatvanas fogyasztó - a te célcsoportodban is. Elmondjuk, hogyan kommunikálj velük, nekik!

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

Leendő ügyfeled már nálad van – csak észre kell venned! Az adatvezérelt marketing lehetőségei és kihívásai. Hogyan szerezz új ügyfeleket digitális marketinggel, hogyan tartsd meg a régieket? Weboldal-monitoring, tartalommarketing, email-marketing június 12-én.

Egy laza szakmai délután szuper előadásokkal, influencer best practice-ekkel és borkóstolással! Ráadásul igazi influencereket is kérdezhettek majd!

A Pont Itt gasztro/szállás/utazás szaklap idén is meghirdeti a hazai Horeca-szakma körében legrangosabb, leglátványosabb design versenyét, a ma már igazi nemzetközi brandnek számító Gastro&Hotel Design Award-ot. Nevezési határidő: július 5.

hirdetés
hirdetés