Leéneklés

Leéneklés

A Tv2-nek megvolt a helyzeti előnye, hogy belehúzzon még mielőtt elindult volna a rivális műsor, az X-Faktor, de a Megasztár 5-nek ez nem sikerült. Az RTL Klub új énekes tehetségkutatójának első adásait gyakorlatilag kétszer annyian nézték.

Hogyan indult el a Vs.hu?

Hogyan indult el a Vs.hu?

Kedden, dél előtt pár perccel élesedett az új magyar híroldal, a VS.hu. Csuday Gábor, a Vs.hu felelős szerkesztője (korábbi kreatívos szerkesztő) fényképeket készített az éles indulás előtti és utáni órákról. 

Visszaélésszerű adatigénylők

Visszaélésszerű adatigénylők

A világ civilizált részén az adatok nyílt kezelésének egyre gazdagabb kultúrája van, amiből egy újságírói műfaj született az elmúlt években. Eközben a magyar parlamentben törvényt hoztak azért, hogy a közvagyonnal sáfárkodókat nehezebben lehessen ellenőrizni. Mi az adatújságírás, kik művelik, mikor jelentek meg az első ilyennek tekinthető cikkek, és miért szúrja mindez a politikusok szemét?

Szakmai írók és az írószakma legjei

Szakmai írók és az írószakma legjei

Érdekelt minket, hogy kik írják azokat a szövegeket, amelyekkel szinte minden nap találkozunk és minden nap olvassuk is, miközben ritkán gondolunk bele, hogy ezek is mind egy-egy másik ember munkájának eredményei. Legyen az egy keresztrejtvény, boroscímke vagy a Tesco akciós újságja. Ezért megkerestük ezeket a szövegírókat és be is mutattuk őket a Kreatív Magazin szöveggel foglalkozó lapszámában. De nem csak őket, hanem az írói legeket is összegyűjtöttük.

Mit áldozhat be az Axel Springer és a Ringier?

Mit áldozhat be az Axel Springer és a Ringier?

Eladhatja 8 megyei napilapját az Axel Springer – értesült a Kreatív Online több, egymástól független forrásból. A vevő információink szerint egy bécsi székhelyű befektetési társaság, a Vienna Capital Partners (VCP), amely voltaképpen az ismeretlenségbe burkolózó valódi vevő nevében járhat el. Az eladással szabad utat kaphatna az Axel Springer–Ringier magyarországi fúziója, ami 2011-ben zátonyra futott, miután a Médiatanács nem adta meg szakhatósági hozzájárulását az ügylethez. A két kiadó kedden közleményt adott ki, amelyben azt írják, a VCP felkérést kapott a magyar portfólió egyes elemeinek megvásárlására. A VCP nem melesleg az FHB bank legnagyobb részvényese.

Az optimizmus nem elég, de nélküle bénító

Az optimizmus nem elég, de nélküle bénító

Egyre kevésbé a szövegek és egyre inkább az interaktívan kapcsolódó objektumok, metaforák fogják a mindennapi világunkat kitölteni - véli Árvai Péter, a Prezi Svédországban született, magyar származású ügyvezetője. Árvai szerint üzenet értékű, hogy a cég központja Budapesten van és marad is, mert be akarja bizonyítani, hogy lehet sikeres vállalkozást építeni itthonról. A Prezi, közösen a Logmeinnel és a Ustreammel azért is indította útjára a Bridge Budapestet, hogy fiatal magyarok tapasztalatokat gyűjtve a Szilícium-völgyben itthon sikeresebben tudjanak érvényesülni. Árvai Pétert a közös kezdeményezésről és prezis tapasztalatairól kérdeztük. Interjú.

Értékesítés nélkül indult a 444.hu

Értékesítés nélkül indult a 444.hu

Februári 25-i bejelentése  után, saját bevallása szerint is több hetes késéssel, hétfő délelőtt  élesedett a 444.hu, Uj Péter és csapatának új lapja. A késlekedés oka, hogy még nem sikerült értékesítési partnert találniuk.  Uj Péter szerint ez az Index tulajdonosának, Spéder Zoltán aknamunkájának köszönhető.

Oknyomozni a híradókban nem lehet

Oknyomozni a híradókban nem lehet

Hogy a Nézőpont Intézet Médiaműhelye milyennek látta a kutatásában vizsgált híradók tartalmát 2013 első negyedévében arról előző írásunkban olvashatnak. Most arról számolunk be, hogy maguk az érintettek, a boncasztalra helyezett műsorokért felelős vezetők miként fogadták a kutatás eredményeit.

Melyik híradó a legbulvárosabb?

Melyik híradó a legbulvárosabb?

A TV2 bajtematikában, az RTL Klub a gazdasági hírekben vezet, a közmédia pedig kevesebbet beszél a tüntetésekről - derül ki a Nézőpont Intézet Médiaműhelyének elemzéséből, amit a két kereskedelmi tévécsatorna valamint az adóforintokból finanszírozott M1, Duna Tv és Kossuth Rádió esti hírműsorainak tartalmáról készítettek.

Magyar döntősök a Sabre Awardson

Magyar döntősök a Sabre Awardson

Három magyar nevezés is a döntőbe jutott a Holmes Report által szervezett pr-versenyen, az Arany Sabre Awards-on. Két ügynökség izgulhat.

Csak tisztességesnek kell lenni

Csak tisztességesnek kell lenni

Téved az, aki azt hiszi, hogy nem kifizetődő a minőségi tartalom, az ellenőrzött információk közlése, ezt a szemléletet azonban az olvasókban, egy adott médium közönségében is tudatosítani kell. A lapombudsman intézménye Stephen Pritchard, a vasárnaponként megjelenő Observer ombudsmanjának állítása szerint mindemellett már középtávon megtérül a kiadóknak, mivel csökkennek a jogi kiadásaik. Interjú.

Etikai kérdések és a branded content

Etikai kérdések és a branded content

Az újságírók tényleg szívből gyűlölik a sales-es kollégákat és a hirdetőket, és csak kicsivel jobban, mint a pr-eseket? Mi a helyzet akkor, amikor egyre kevesebb bevétele van a kiadóknak, amelyek vezetői a márkázott tartalmakban látják a messiást? Mit kezdenek mindezzel az újságírók, akik függetlenségüket és szakmaiságukat féltik ebben a helyzetben? Ezekre és egyéb kérdésekre keresték a választ a Főszerkesztők Fóruma és a Független Médiaközpont által a budapesti Goethe Intézetben tartott keddi konferencia résztvevői.

Az Index bármit megírhat

Az Index bármit megírhat

Az Indexnek nincs miért megváltoznia, és reményei szerint nem is fog azután sem, hogy befejeződik az a folyamat, ami most zajlik, a korábban felmondott kollégák távozásával és az újak érkezésével - állítja Dudás Gergely, az Index nemrég kinevezett és a szerkesztőség által megerősített főszerkesztője. A személyi változások április végéig eltartanak, de már most vannak új nevek: érkezik a laphoz többek között Pándi Balázs, Dezső András a Hvg.hu-tól és Panyi Szabolcs, a Véleményvezér szerkesztője.

Már nem annyira érdekes, hogy ki mit tud

Már nem annyira érdekes, hogy ki mit tud

A tévézés meghaladta a tudásalapú kvízműsorok műfaját, a nézőket már nem lehet lekötni úgy, mint korábban, ezért az ilyen típusú műsorokat más műfajokra jellemző elemekkel vegyítik.