hero
Nagy Zsolt 2021. november 16. 14:36
Újabb hátborzongató reklámmal hívja fel a figyelmet a bántalmazó kapcsolatokra az IKEA
Egy bántalmazó kapcsolatból való kilépést sokszor a sztereotípiák nehezítik meg.

A reklámban, melyet online felületeken és művészmozikban is vetítenek, az áldozat szerepében egy olyan nőt látunk, aki egy bántalmazó kapcsolatból való kilépéskor környezetének és szeretteinek sztereotip reakcióival szembesül. 

A Kreatívnak eljutttatott közleményben azt írják, hogy a kampányt összekötik egy jótékonysági akcióval, melyben november 15 és december 10- között minden IKEA Familyn kártya leolvasása után az IKEA 10 forintot adományoz a PATENT nonprofit szervezetnek. 

„Már több mint egy éve próbálunk hozzájárulni Magyarországon a családon belüli erőszak problémájának megoldásához, az áldozatokat segítő nonprofit szervezeteknek nyújtott közvetlen támogatással, saját munkatársaink oktatásával és más vállalatok ösztönzésével. Annak érdekében, hogy változtatni tudjunk a magyar társadalmi megítélésen a témával kapcsolatban, úgy döntöttünk, hogy feltérképezzük a minket terhelő sztereotípiákat és előítéleteket" – magyarázza Roman Bojko, az IKEA magyarországi, csehországi és szlovákiai régiójának Egyenlőség, Sokszínűség és Befogadás vezetője.

A kampányt a Marek Partyš által rendezett, Hana Kusnjerová színésznő főszereplésével készült fikciós videó mutatja be. A szpotban feltűnik Viktor Dvořák (férj), Jaromíra Mílová (anya) és Daniel Rous (apa) is. A 90 másodperces szpot érzelmileg egy olyan nő érzéseit közvetíti, aki családon belüli erőszak áldozatává vált, és megpróbálja elhagyni bántalmazó partnerét. A kampányvideót elsősorban az IKEA közösségi média felületeire (Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube) szánták, és az art mozikban is látható lesz. 

Az online térben 15 és 20 másodperces szpotok is futnak majd. November 15-től december 10-ig, a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen végéig lesznek láthatók. A kampány része az Örs vezér téri, a budaörsi és a soroksári IKEA áruházak mosdóiban elhelyezett ideiglenes kommunikáció is. Az IKEA a fülkék ajtajait és a tükrök felületeit a bántalmazó partnertől való biztonságos távozás elveinek közvetítésére használja, valamint az áldozat környezetének fogalmaz meg ajánlásokat.