bn 2021. augusztus 02. 10:05
Új rektort neveztek ki a Képzőn
Augusztus 1-jétől Erőss István lesz a rektor a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE), Radák Esztert váltja.

 Az új vezető az intézmény nemzetközi elismertségének növelését tűzte ki célul – írta közleményében az egyetem. Áder János köztársasági elnök a szenátus jelölése alapján, a fenntartóval (Innovációs és Technológiai Minisztérium) egyetértésben nevezte ki Erőss Istvánt. A megbízás 2026. július 31-ig szól.

Erőss az MKE jogelőd intézményében, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett 1995-ben, szakmai kapcsolata az egyetemmel a tanulmányait követően is megmaradt. Hallgatóként, majd művészként és oktatóként is több külföldi intézményben járt és alakított ki szakmai kapcsolatokat. 2008-tól az egri Eszterházy Károly Egyetemen tanszékvezetőként és intézetigazgatóként dolgozott, 2013-14-ben vendégprofesszorként tanított a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetemen (NTUA).

Egerben az ott töltött több mint 10 év alatt a javarészt a rajztanár-képzés hagyományain nyugvó oktatási tradíciót kellett átalakítania korszerű, művészetoktatási programmá, de a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetett az intézmény nemzetközi kapcsolatrendszerének kialakítására is.

„Az MKE állandó résztvevője, sőt kezdeményezője kell legyen országos jelentőségű kiállításoknak éppúgy, mint külföldön megrendezendő reprezentatív kortárs magyar tárlatoknak. Az egyetem nagyszámú európai kapcsolatait bővíteni kell Európán kívüli kapcsolatokkal, melyek az oktatás nemzetköziesítésének előnyei mellett kiállítási lehetőségeket is generálnak, ami az egyetem nemzetközi presztízsét és a magyar kultúra széleskörű elismerést egyaránt növelni tudja” – mondta.

Radák Eszter vezetése alatt az MKE a római, rigai és drezdai művészeti akadémiákkal együttműködve létrehozta az EU4ART európai egyetemi szövetséget, számos kutatási projektet indított, valamint sikeresen megújította az intézmény akkreditációját. A leköszönő rektor mandátuma lejártával továbbra is az egyetem oktatójaként dolgozik tovább.

Erőss István Csíkkarcfalván született 1964-ben. Munkácsy-díjas képzőművész. 1994-ben Stúdió Díjjal, 1995-ben Barcsay-díjjal is elismerték. Oktatói munkájának elismeréseként 2013-ban az MTA-tól Mestertanár aranyérmet kapott, a koreai Ichon városa pedig díszpolgári címet adott neki.