hero
Kreatív 2021. július 14. 12:58
Új kütyü a környezettudatos, a geek és a kissé paranoiás ingatlantulajoknak
Minden lakást okosotthonná alakít egy falba rejthető eszköz, a SmartBug. Könnyebbé és zöldebbé hivatott tenni az életet.

A SmartBug segítségével egyszerűen irányíthatók a hagyományos háztartási gépek és készülékek, szabályozható a hőmérséklet és nyomon követhető a fogyasztás is. A távolról vezérelhető fűtés, vagy az automatikusan lekapcsolódó lámpák a régi háztartási gépek és régi építésű ingatlanok tulajdonosai számára sokáig elérhetetlennek tűntek. A SmartBug intelligens otthoni rendszerrel a felhasználók néhány gombnyomással automatizálhatják az otthonuk berendezéseit. 

Az olasz csapat által fejlesztett SmartBug fizikailag egyetlen kütyü, de valójában több olyan eszköz gyűjteménye, amely képes automatizálni az összetett folyamatokat: a segítségével szabályozható a hőmérséklet, be- és kikapcsolható és állítható a légkondicionáló, aktiválható egy személyre szabott riasztórendszer, és nyomon követhető a fogyasztás. Nem kell megválni a régi háztartási gépektől és készülékektől, és kábelek tömegével sem kell birkózni a lakásban: a fali kapcsolókat kiváltó eszköz plusz hardverek nélkül képes okossá tenni egy átlagos otthont, olvasható a startup honlapján.

Nincs több pánik, hogy bezártad-e a lakást

Az internode hálózattal, WiFi-vel és Bluetooth-szal is működő okoskapcsolót fejlesztői egy sor érzékelővel szerelték fel, amelyek képesek mérni a hőmérsékletet, a páratartalmat, detektálni a hangokat, és pontosan mérni az energiafelhasználást. Irányíthatóvá válnak a régebbi generációs, IR-vevővel rendelkező eszközök, ezenkívül az RGB Led is használható a felhasználó és az eszköz közötti kommunikációra. 

A SmartBug akkor tudja igazán megkönnyíteni az életet, ha az eszközhöz fejlesztett applikáción keresztül különféle bővítményeket telepítünk. Ezeket nem a felhő, hanem maga az eszköz tárolja majd a saját memóriájában. Ha megtörtént az eszköz konfigurációja az alkalmazás segítségével, és az összes plugint letöltöttük, a SmartBug bárhol működik, még jó WiFi-kapcsolat vagy okostelefon sem kell hozzá.  

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fali kapcsolónak kinéző kütyü segítségével vezérelhető a légkondicionáló, a redőny, és az is megoldható, hogy a rendszer napfelkeltekor és naplementekor automatikusan fel- és lekapcsolja a világítást. Különösen hasznos lehet ez azoknak, akik naponta többször bepánikolnak amiatt, hogy vajon bezárták-e az ajtót, vagy nyitva felejtették-e az ablakot, amikor reggel sietősen távoztak otthonról. 

Szól, ha sír a gyerek vagy elesett a nagyi

Távolról is irányíthatók a háztartási gépek, intelligens funkciókat kap a termosztát, lehetővé válik a régi erősítők, CD-lejátszók és lemezjátszók vezérlése is, ezáltal a lassan múzeumi darabok is tovább szolgálhatják tulajdonosaikat. Egy másik bővítmény képes online tájékozódni az aktuális időjárásról, és ehhez igazítani az otthoni hőmérsékletet, egy indikátor pedig a levegő minőségét monitorozza az adott helyiségben, és jelez, ha nem megfelelő értékeket mér.

Egy megfelelő minőségű digitális mikrofonnal és hangszóróval a rendszer képes kezelni az intelligens otthon összes funkciójának hangparancsait, és virtuális asszisztensekkel is együtt tud működni. Az, hogy a rendszer érzékeli-e a hangokat az otthonunkban, tetszés szerint aktiválható és inaktiválható. A rendszer aktív módban észlelheti az emberek jelenlétét, a veszélyes helyzeteket (segélykiáltások) vagy a gyanús zajokat (riasztási funkció).


A pluginek egy másik csoportja a biztonságért felel: a rendszer nemcsak a gyerek kiabálását és sírását ismeri fel, hanem egy kompatibilis hardver, pl. óra használatával érzékeli, ha egy idős rokon elesik – ezekről az eseményekről azonnal értesítést küld. A fenntarthatóságért felelős bővítmények segítenek optimalizálni az energiafogyasztást, felismerni a fogyasztói szokásokat, és csökkenteni a kiadásokat. És mivel nyílt platformról van szó, harmadik fél fejlesztői is bővíthetik a SmartBug képességeinek tárházát.

Az eszköz gyártására a napokban gyűlt össze a közösségi finanszírozásban előirányzott összeg. A 3, 5 és 10 darabos kiszerelésben rendelhető SmartBugot kedvezményesen már 30 euró/db (11 ezer forint/db) áron be lehet szerezni, de a bővítménycsomagokat külön kell megvenni hozzá. Ha minden a tervek szerint halad, 2021 októberében kezdődik a termék kiszállítása – és ezzel új fejezet kezdődhet az aggodalmas háztulajok életében is.

A sorozatot a Telenor támogatja.