hero
Bicsérdi-Fülöp Ádám 2022. május 26. 11:02
Új évad készül a 2000-es évek meghatározó zenei sorozatából
Visszatér a From the Basement, a Radiohead producerének projektje.

Ha a Youtube betörésének első éveiben (hozzám hasonlóan) te is a The White Stripes vagy a Radiohead From The Basement-videóin lógtál éjjelente, akkor bizonyára örülsz a hírnek, hogy a websorozatból új évad készül.

A From The Basement két évadot élt meg 2006 és 2009 között, sikere pedig a sorozat végtelenül egyszerű koncepciójában keresendő. A projektet életre hívó két producer Nigel Godrich (aki többek között a Radioheaddel, Beckkel vagy Arcade Fire-rel dolgozott) és Dilly Gent egy olyan sorozatban gondolkodott, ahol az előadók a legjobb fomájukat hozhatják a tévés felvételek nehézségei nélkül. 

A koncepció szerint felvétel közben nem stresszelik a zenészeket, nincs műsorvezető, közönség és díszlet sem, csak magas minőségű hang- és videófelvétel, hogy így készüljön archív értékkel bíró pillanatkép az előadókról.

Az első két évadban többek között olyan előadók vendégeskedtek, mint az Iggy and The Stooges, Jose Gonzalez, PJ Harvey vagy a Queens of The Stone Age. A sorozat leghíresebb felvétele viszont az a két Radiohead-fellépés volt, amikor a zenekar két épp aktuális albumának (In Rainbows, The King of Limbs) dalait adta elő a pincében.

Szintén nagy értéknek számít ma már az a nemrég egészben feltöltött felvétel, amelyen az azóta feloszlott White Stripes játszik a sorozatban.

“A From The Basement atmoszférája semmihez sem hasonlítható. Van valami mitikus az egész mögött. Számunkra egy álom válik valóra azzal, hogy itt léphetünk fel, nagyon régóta vágytunk erre" - mondta az új évadot nyitó Idles tagja, Joe Talbot a sorozatról.

A From The Basement friss évada június 1-én indul, az Idles után a Warpaint, Caribou, a Sons of Kemet, a Squid és Nilüfer Yanya szerepel majd a Youtube-on futó sorozatban.