hero
Fülöp István 2021. november 29. 10:17
Twitterbot figurázza ki a túlzó közösségi médiás szépségideált
A yassification névre hallgató trend lényege, hogy a FaceApp segítségével nevetségesen túlzó sminket applikálnak a portréfotókra. Ez ugyan már terjed 1-2 éve, de most egy omahai illetőségű művész lefejlesztett egy twitterbotot, ami automatikusan "jasszifikálja" a fotókat.

Lány gyöngy fülbevalóval: mindenki ismeri az eleve titokzatos életet élt Vermeer csodálatos festményét. Na de hogyan nézne ki ez a lány, ha a festmény fénykép lenne, az Instagramra készült volna, és emígyen szénné lenne szerkesztve? Hát így.

Ne feledkezzünk meg II. Erzsébet királynőről sem, akire szinte rá sem lehet ismerni!

És akkor, hogy teljes legyen a kép, lássuk, hogyan fest Dwayne “The Rock” Johnson jasszifikálva:

Hoppáré! Na de miért is beszélünk mi erről, ugye, hülye internetes trend, mémek, nevetgélés a wc-n ülve, többre nem jó, újságcikk meg pláne, meghülyültek a Kreatívnál? A YassifyBot azonban egy nagyon is valós problémára mutat rá azzal, hogy kifigurázza azt a közösségi médiás trendet: ahhoz, hogy közösségi médiás mércével “jól” nézzél ki a szelfin, már sminkelni se kell magát senkinek, sőt, valójában még szépnek se kell lenni, mert ezt megoldják azok az Insta-, Snapchat-, stb. pluginok, amik lesimítják, glitterezik, sminkelik, egyszóval masszívan utómunkázzák a képeket. 

Ebből a torz valóságábrázolásból aztán olyan társadalmi bajok erednek, mint például a fiatalok mentális állapotának gyors leromlása, a depresszió, a szorongásérzet fokozódása, mert azért kimondható, hogy ennek a szépségideálnak azért az emberek nagy része egész egyszerűen fizikailag képtelen megfelelni. 

Hogy az Insta, a TikTok és más, fiatalok körében népszerű appok valójában súlyosan roncsolják az önértékelést és testképzavarhoz vezetnek, azt már maguk a cégek is elismerték, igaz kerülőúton, belsős jelentések kiszivárgásával, és ugyanezek a cégek döntöttek úgy, hogy megoldást nem kínáló, de hangzatos szavakon kívül az égvilágon nem fognak semmit se csinálni. Ja de bocs, lesz Instagram for Kids, amivel meglépték a legarcátlanabbul frivol megoldást, amivel egy techcég előrukkolhat a botrány kirobbanása után. 

Szóval a YassifyBot fogja a fotókat, ráereszti a FaceAppot, ami egy AI-alapú alkalmazás, és peremfeltételek megadásával úgy filterezi a fotót, ahogy akarjuk. A YassifyBot ott viszi be a csavart, hogy egyszerre több filterrel dolgozik, és a végén annyira felsimerhetetlen lesz az eredeti kép, hogy Rockból egy vonzó fiatal nő lesz, a 90 éves Erzsébetből meg Miss Newcastle.

A YassifyBot valójában nem egy bot: egy 22 éves, Omahából származó művész csinálja Denver Adams néven (nem ez az igazi neve), aki a New York Timesnak elmondta: a procedúra igen egyszerű, hiszen addig filterezi a képeket, amíg kellően felismerhetetlen lesz az eredeti, és kellően csicsás, kacsaszájú, pórustalan bőrű és vastag rajzolt szemöldökű nem lesz az alany. Mivel a FaceApp eleve nagyon hatékonyan dolgozik, a kívánt végeredményhez mindössze néhány perces csavargatás szükséges.

Adams hozzátette: “Nem én találtam ki a poént. Én csak tönretettem”, amivel arra utal, hogy egy létező online beauty trendet visz el a szélsőségig, hogy ezáltal látsszon, mennyire nevetséges az egész.