hero
Bicsérdi-Fülöp Ádám 2022. január 13. 14:38
Szenvedélyes írásban védi a Ne nézz fel! kritikusait egy PR-szakember
A kritikusok is szeretik a sört, és nem elefántcsonttoronyban élnek, hanem néha a vasútállomáson alszanak Cannes-ban.

Nemrég mi is külön cikket szenteltünk a Ne nézz fel! körüli ellentéteknek, meg annak a jelenségnek, hogy ismét előítéletektől hemzsegő kommentek zúdultak azokra a kritikusokra, akik negatívan értékelték a Netflixen bemutatott filmet. 

A heves reakciók odáig fajultak, hogy megjelent egy olyan szélsőséges vélemény is, miszerint a negatív kritikákat írók nem is veszik komolyan a klímakatasztrófát. (Merthogy a film egy allegória arról, mennyire idiótán viselkedik vészhelyzetben a nagypolitika, a média és a techvilág.)

A film a jelek szerint Romániában is komoly visszhangot kapott, mert a Republica.ro oldalon az egykori filmes újságíró, ma már PR-szakemberként dolgozó Alexandra Olivotto is külön véleménycikket szentelt a dolognak. (Az írást a Filmtett magyar fordításban is közölte, mi is ezt a fordítást vettüka alapul.)

Olivott nem finomkodik, szerinte azért fajult el ennyire a film körüli vita, mert Romániában a felnőttek vizuális képzettsége rendkívül alacsony, a sajtóból pedig eltűntek azok a szerzők, munkatársak, akik értelmesen írtak filmekről. Emiatt terjed el rengeteg fals vagy félinformáció a sajtóban a filmes világról is.

Egy másik ponton arról ír Olivotto, hogy a nagy filmstúdiók felelőssége is benne van ebben, mert szívós munkával elérték, hogy színészeket, filmes alkotókat már csak bizonyos meghatározott keretek között lehet kérdezni, a negatív kritikákat pedig próbálják elásni. Ennek (is) köszönhetően a filmkritika hatása elhanyagolható, már nem számít a mozipénztáraknál igazán egy-egy lehúzós írás, Olivotto szerint ezért sem kellene nagyon belerúgni a szakma maradék képviselőjébe. 

Egy szórakoztató ponton arról is elmélkedik a szerző, hogy a kommentekkel ellentétben a kritikusok nem olyan savanyú alakok, akik a csapolt sört sem szeretik, és sokak hiedelmével ellentétben nem egy elefántcsonttoronyban élnek (hanem néha vasútállomosokon alszanak Cannes-ban).

“Kedves nagyközönség, pont úgy viselkedsz, mint amit felró neked ez a film, amelyik annyira simogatja a lelkedet”- írja Olivotto, aki hozzáteszi, szerinte a Ne nézz fel! egydimenziós alkotás, közepes rendezéssel, erősen vitatható vágással, inkább politikai programként nevezhető forgatókönnyvel.