Nagy ZsoltBicsérdi Ádám 2021. július 29. 07:34
Hamis címlapsztorit adott le, szakít Návai Anikóval a Nők Lapja
Návai Anikó elismerte, máshonnan származó idézeteket felhasználó interjút adott le a lapnak Scarlett Johanssonnal.

Návai Anikó, a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) tagja elismerte, hogy plagizált interjút adott le a Nők Lapja címlapsztorijához.

A július 7-én megjelent interjú Scarlett Johanssonnal nem valódi beszélgetés eredménye volt, hanem egy összeollózott változat korábbi interjúkból és máshonnan engedély nélkül átvett részletekből. Návai nem a Nők Lapja szerkesztőségének tagja, hanem külső munkatárs. 

A lap főszerkesztője, Vass Virág a TheWrap-nek azt nyilatkozta: Návai hatalmas hibát követett el, minden kapcsolatot megszakítanak vele. Hozzátette, tájékoztatni fogják olvasóikat az ügyről és minden érintettől elnézést kérnek a kellemetlenségért.

Návai egy, a The Wrap birtokába jutott, Johansson sajtósának küldött emailben elismerte, hogy egy 2020-as, ScreenRantben megjelent anyagból vett át részleteket a Fekete Özvegy budapesti forgatásáról forrásmegjelölés nélkül. Návai továbbá korábbi, Johanssonnal készített interjúiból ollozótt még részleteket a Nők Lapjának leadott anyaghoz. (Valójában a ScreenRant is egy könyvből, a Marvel’s Black Widow: The Official Movie Special Book című kötetből vett át részleteket budapesti forgatásról.)

Návai Anikó a The Wrapnek azzal védekezett, hogy minden újságírónak joga van régebbi beszélgetések vagy jegyzetek felhasználásához egy új anyaghoz. A HFPA tagja szerint így a Nők Lapjának leadott anyagban minden magyar olvasó számára egyértelmű, hogy a szöveg több, korábbi Johansonnal készített interjúja alapján készült.

Vass Virág szerint azonban Návai úgy adta le az anyagot, hogy annak alapját egy friss Johanssonnal készített beszélgetés adja, korábbi együttműködésük miatt nem is kételkedett ebben. Még az interjú végén is ott a beszélgetés ezek szerint hamis időpontja és helyszíne: Los Angeles, 2021. június 15.

Scarlett Johansson ügynöksége a The Wrapnek is megerősítette, hogy a HFPA hangos kritikusaként a színésznő a szervezet egyetlen tagjának sem adott interjút a Fekete Özvegy promóciója során. Návai Anikó Instagramján egy olyan Johanssonnal közös képpel reklámozta “az új interjút", amely még a Házassági történet 2019-es sajtóeseményén készült.

A HFPA korábbi kétes ügyeiről, és a fő eseményüket, a Golden Globe-ot is megrengető válságról itt írtunk korábban. Az ügyben természetesen megkeresték a HFPA-t is, amely azzal hárította el magától Návai esetét, hogy a szervezetnek nincs beleszólása a tagok által leadott tartalmakba. Miközben a HFPA új szabályzata szerint akár ki is zárhatják azokat a tagokat, akik megsértik az újságírás etikai szabályait.

Frissítés: A Nők Lapját kiadó Central Médiacsoport közleményben reagált a történtekre. “A szerkesztőséget is megdöbbentette az a tény, hogy a Návai Anikótól vásárolt, valódiként eladott interjú nem valósult meg. A Nők Lapja szerkesztősége megköveti olvasóit és partnereit, továbbá hivatalos úton is elnézést kér az interjúalanytól és menedzsmentjétől. A nevezett cikket a kiadó természetesen már eltávolította online felületeiről” - áll a közleményben.

A közlemény megerősíti, hogy a Central Médiacsoport elhatárolódik az újságíró tettétől és minden szakmai kapcsolatot megszüntet vele.

„A kiadó haladéktalanul megvizsgálja a szükséges jogi lépések lehetőségét az ügyben, valamint felülvizsgáljuk a szerkesztőségben a források ellenőrzésének szigorítását” – nyilatkozta Vékási Andrea a Nők Lapja portfólióigazgatója.

Ami történt az ellentétes a Nők Lapja hitvallásával, szakmai irányelveivel és gyakorlatával. Az ügy kapcsán minden érintettől, de különösen olvasóinktól elnézést kérünk!” – tette hozzá Vass Virág főszerkesztő.