hero
Kreatív 2021. július 07. 13:36
Sikersztori a robotizált sakktábla, amelyen érintés nélkül is mozognak bábuk
A Phantom okostábla a szenzoraival érzékeli a sakkfigurák helyét, és a kívánt mezőre helyezi őket.

A vezércsel (The Queen’s Gambit) című Netflix sorozat óta a sakkozás iránti érdeklődés jelentősen megnőtt. Jó sakkpartnert találni azonban nem könnyű, főleg pandémia idején, és ha a közvetlen környezetünk nem osztozik a sakk iránti rajongásban, maradnak az online játszmák. 

A Wonder Substance nevű, mérnökökből és dizájnerekből álló csapat kihasználta azt, hogy virtuális gyalogok, huszárok és futók helyett a legtöbben szívesebben tologatnak szépen kidolgozott, fából készült bábukat, és elkészítette a Phantom robotizált sakktáblát. Az eszköz amellett, hogy gyönyörködteti a szemet, képes a szenzoraival minden egyes bábu helyét érzékelni, és a sakkfigurákat utasításra gyorsan, csendesen a kívánt mezőre mozgatni is. Olyan, mintha egy láthatatlan kéz mozgatná a bábukat, ami egyszerre hátborzongató és lenyűgöző.

A különleges sakkélményre ráadásul bárkit meghívhatunk, akár a világ másik feléről. Online játék esetén az okostábla a sakkpartner lépéseit is valós időben képezi le. Az ellenfelek okostelefonnal, vagy laptopról csatlakozhatnak a játékhoz, és természetesen ők is valós időben látják a lépéseinket. A bábukat hanggal is lehet irányítani, egy teljes partit lejátszhatunk anélkül, hogy hozzáérnénk a figurákhoz.

Ha nem sikerül megfelelő partnert találni, vagy épp nem ér rá, lehet az ellenfél a mesterséges intelligencia is. A Maia nevű sakkmotor automatikusan alkalmazkodik a sakkozó tudásszintjéhez, de a Phantom más sakkmotorokkal is működik.

Az okostábla segít még jobb sakkozóvá válni: a Phantom Tutor alkalmazás megőrzi a játékos minden lépését, a játszmák visszanézésekor pedig javaslatokkal járul hozzá a fejlődéshez. Képes lejátszani a sakktörténelem legismertebb játszmáit, de a tulajdonosa is feltöltheti a sajátjait a több mint 100  játékot tartalmazó adatbázisba, hogy aztán újra bemutassa sakk-geek ismerőseinek, és együtt kiértékeljék a partit.

A fejlesztők szerint „a sakk nem csak egy társasjáték, amelyet el kell tenni, ha kész. A sakk művészet, és úgy kell kezelni”. Ennek megfelelően a dizájnra is különleges figyelmet fordítottak. Nem volt egyszerű feladat, mert egy autonóm táblán az összes bábunak képesnek kell lennie arra, hogy bármely másik kettő között mozogjon, így szó sem lehetett arról, hogy tipikus, széles talpú sakkfigurákat tervezzenek. Ehelyett minőségi anyagokból készült, kecses, csendesen mozgó, mégis felismerhető formákat alkottak. A készletet minimalista és klasszikus stílusban lehet megrendelni, ez utóbbi a hivatalos sakkversenyeken használt szabványos Staunton-féle készlet, egy kis 21. századi csavarral. 

A fejlesztők azt is lehetővé teszik, hogy a nyílt forráskódú protokolljuk segítségével bárki kommunikálhasson a Phantom Boarddal, és platformként használhassák a táblát a projektjeikhez.

A bevezető áron, a tábla fájának típusától függően 400 dollártól (120 ezer forinttól) kínált szettek iránt óriási az érdeklődés. A fejlesztők szerényen 6 ezer dollárt (1,8 millió forintot) szerettek volna összegyűjteni a Kickstarteren, ehhez képest 9 nappal a kampány vége előtt az 1,1 millió dollárt (330 millió forintot) is meghaladta az előrendelések értéke. 

Ez is azt bizonyítja, hogy sakkozni tényleg újra nagyon menő, és most stílusosan, mesterséges intelligencia támogatásával, bárhol lehet fejleszteni a tudásunkat.

A sorozatot a Telenor támogatja.