hero
-fi- 2021. május 04. 16:06
Rosszul áll az Apple az EU trösztellenes eljárásában
Sorakoznak a viharfelhők az App Store miatt, az Európai Unió ugyanis támogatja a Spotify beadványát, ami az Apple piactorzítását sérelmezi. A cég éves bevételének 10 százaléka is lehet a bírság.

A napokban az Európai Bizottság (EB) határozatot fogadott el, ami nagyban ronthatja az Apple esélyeit az ellene folyó európai trösztellenes eljárásban, amelyet a Spotify panasza indított el 2019-ben – írja a Vox. Az EB előzetes értékelése szerint az Apple visszaélt a piaci helyzetével, amikor olyan szabályokat kényszerít a fejlesztőkre az App Store használata során, amelyek kedvezőtlen helyzetbe hozzák a zenei streamingszolgáltatókat. Ezzel a fogyasztókat megfosztják az olcsóbb zenestreamingelési megoldásoktól, és versenytorzító hatása van – értékelt az EU versenyjogi biztosa, Margethe Vestager. 

A Spotify azért adta be a panaszt, mert az Apple az Apple Music révén jelen van a zenei streamingpiacon, így az App Store-ban alkalmazott piactorzító intézkedései egyben az Apple Music malmára is hajtja a vizet.

Az EB problémája röviden az, hogy az iPhone- és iPad-felhasználók kizárólag az App Store-ból tudnak szoftvereket letölteni a telefonjukra. Ahhoz, hogy egy szoftver bekerüljön ide, a fejlesztőnek komoly összeget kell az Apple-nek fizetnie, ami áremeléshez vezetett, ezt pedig a felhasználók fizették meg. A bizottságnak az is szúrja a szemét, hogy az apple tiltja, hogy bármilyen formában feltüntesse a fejlesztő, ha a szolgáltatás-előfizetést esetleg az App Store-on kívül is meg lehet vásárolni.

Ez természetesen még nem egy hivatalos ítélet, viszont formális előrelépés az ügyben. Ha az EU végül kimondja, hogy az Apple megsértette az unió trösztellenes törvényeit, akkor a céget akár éves bevételének 10 százalékára is megbírságolhatják. A Spotify jogi igazgatója, Horacio Gutierrez üdvözölte a döntést.

Apple: a Bizottság a versenyellenes

Az Apple álláspontja az, hogy a Spotify-felhasználók legnagyobb része nem előfizető, és hogy a Spotify elsődleges bevételi forrásai a reklámok, amit az ingyenes felhasználóknak sugároznak, az Apple pedig csak az infrastruktúrát szolgáltatja, hogy az app eljusson az emberekhez. Az App Store-on keresztül jövő előfizetésekből az Apple az első évben 30 százalékot, ezt követően 15 százalékot von le. 

„A beadvány alapja az, hogy a Spotify azt követeli, hogy hirdethesse az alternatív előfizetési lehetőségeit az iOS applikáción belül, amit egyik platform (tehát pl. az App Store vagy a Google Play – a szerk) sem engedélyez” – írt az Apple egy közleményében. „Az App Store összes előnyéből részesülni akarnak, de nem gondolják, hogy ezért bármit is fizetniük kéne. A Bizottság Spotify melletti érvelése az, ami valójában versenyellenes” – teszik hozzá.

Az ügy további hátteréről a Vox cikkében olvashattok.