hero
Kreatív 2021. március 31. 13:17
Rekordidő alatt jött össze a pénz a kézmozdulatokkal és hanggal is vezérelhető okos headsetre
Az akár egész nap viselhető, érintéssel, hanggal és kézmozdulatokkal is vezérelhető open-ear headseten már évek óta dolgozik a prágai központú fejlesztőcsapat, amelynek egyetlen nap alatt sikerült a célösszeg hétszeresét összekalapozni a Kickstarteren. Azt állítják, hogy a Sentien Audio annyira kényelmes, hogy viselője simán magán felejtheti, akár egész napra.

Már a kampány első napját 70 ezer dollárral, azaz közel 22 millió forinttal zárta a cseh, svájci és egyesült államokbeli tagokból álló nemzetközi startup okosfülhallgatója, pedig olyan szlogenekkel hirdette a koncepciót, mint a „fül okosszemüvege”. Az azóta is folyamatosan gyarapodó számú támogatók pénztárcáját részben a titkosügynökös filmekre hajazó, illetve a random tesztelők reakcióit bemutató vicces videók nyithatták meg, hiszen ki nem szeretne egy bomba hatástalanítása közben, dizájnos headsettel a fején francia nyelvleckéket venni, vagy a rosszfiúk elintézése közben telefonálni. (A videókat a prágai Craftlab kreatív ügynökség jegyzi).

Az persze nem derült ki eddig, hogy extrém helyzetekben milyen hasznát lehet venni egy ilyen eszköznek, az azonban biztos, hogy a hétköznapokban megkönnyítheti az elfoglalt emberek életét. A Sentien Audio nem más, mint egy flexibilis fülhallgató, amely a csontvezetés révén a belső fülbe vezeti a hangot. Az állítható, ergonomikus kivitelezésnek köszönhetően simán el is feledkezhet a tulajdonosa arról, hogy felvette, a külvilág és a telefonhívások hangja, vagy akár a zene egyaránt eljut hozzá, miközben a fül szabadon maradhat.

Az okosfüles prototípusának elkészültét rengeteg tesztelés előzte meg, mert a fejlesztők meg akartak bizonyosodni arról, hogy az eszköz nem dörzsöli az arcot és egyáltalán nem kényelmetlen. A cég vezetője blogjában őszintén beszámol a fejlesztés történetéről, a buktatókról és az átmeneti kudarcokról is.

Az eredmény végül egy olyan, mindössze 30 grammos készülék lett, amely egyrészt tudja, amit egy csatlakoztatott fülhallgatónak tudnia kell: okostelefonnal párosítva hívásokat kezdeményez, jelzi a különféle értesítéseket, és kapcsolatba lép a telefon hangsegédjével. Másrészt, a headset mindkét oldala képes hat különféle kézmozdulatot felismerni, amelyeket a Sentien alkalmazásban lehet testre szabni. Az érintéshez hozzá lehet rendelni például a zenelejátszás indítását és szüneteltetését, a lefelé irányuló simításhoz a hívások fogadását, stb., de az AI asszisztensekkel való kommunikáció is kaphat saját gesztust.

A hagyományos fülhallgatókkal ellentétben kifelé semmi nem hallatszik abból, amit viselője hall a csontvezetésen keresztül, a zajcsökkentő mikrofonoknak köszönhetően pedig egy Zoom meetingen olyan lehet a hangminőség, mintha szemtől szemben beszélnénk a kollégákkal (persze lehet, hogy ennek nem mindenki örül). A Sentien Audio egy töltéssel több mint 10 órás folyamatos zenelejátszásra képes, normál, vagyis nem folyamatos használat mellett pedig több napig is működik külső energiaforrás nélkül.   

A projekt támogatói 2 héttel a kampány zárása előtt, a cikk írásakor már 446 ezer dollárt (majdnem 140 millió forintot) dobtak össze, a készülék bevezető ára pedig 229 dollár (71 ezer forint) volt. A szállítást szeptemberre ígérik a fejlesztők, így a megrendelőknek már csak egy röpke félévet kell kibírniuk, hogy cool titkosügynöknek érezhessék magukat.

A sorozatot a Telenor támogatja.