gy.zs. 2022. január 14. 09:57
A TASZ segít értelmezni a ÁSZ politikai hirdetésekre vonatkozó közleményét
A lényeg, hogy sietned kell, ha a választásokig ilyesmit szeretnél az újságodba.

A Társaság a Szabadságjogokért hívja fel a figyelmet arra, hogy amennyiben egy sajtótermék a választásokig politikai hirdetést szeretne közölni, akkor már csak pár napja maradt arra, hogy ezt bejelentse.  

A szervezet idézi a hatályos jogszabályt, ami szerint a választás kitűzését követő öt munkanapon belül el kell juttatni a sajtótermék hirdetési szolgáltatásainak árjegyzékét az Állami Számvevőszéknek, amelyet az nyilvántartásba vesz. Mivel Áder János január 11-én jelentette be a választások időpontját, így ha politikai hirdetést szeretnétek közölni, az árjegyzéket január 18-ig kell eljuttatnotok az Állami Számvevőszékhez. A TASZ kiemeli, az árjegyzéket a saját honlapotokon is közzé kell tennetek azt. „Ez azért fontos, mert politikai hirdetést kizárólag olyan sajtótermék közölhet, amelynek hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszék nyilvántartásba vette, és utána tartanotok is kell magatokat a nyilvántartásba vett árakhoz” – írják.

A szervezet ezen kívül egy, a választások során az újságírók munkáját segítő kisokost is közzétett, ezt itt böngészhetitek.