-fi- 2021. június 08. 14:42
Öt filmterv nyert az NFI pitch fórumán
A Nemzeti Filmintézet (NFI) fiatal alkotókat támogató Inkubátor Program Pitch Fórumán a zsűri döntése alapján Podhradská Lea Apám lánya, Szeleczki Rozália Cicavízió, Hevér Dániel Valami madarak, Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című filmtervei nyertek, és Sós Bálint Dániel a Minden rendbennel lett közönségdíjas.

A Toldi mozit a hosszú bezártság után ismét megtöltötték péntek délután a pályakezdő filmesek és szakmabeliek az NFI Inkubátor Programjának Pitch Fórumán, mely az elmúlt években a fiatal filmesek találkozója lett. A helyszínen és online több mint 200-an követték az eseményt, melyen a 10 legizgalmasabb elsőfilm tervet prezentálták a magyar film ifjú tehetségei.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a rendezvényen elmondta, hogy „Nagy öröm újra személyesen találkozni, együtt látni sok szakmabelit. A mai elsőfilmesek irigylésre méltó helyzetben vannak, hisz a korábbi filmes generációknak nem biztosítottak olyan jó terepet, mint ma az Inkubátor Program. A Filmintézet szakembereinek közreműködése mellett a tehetséggondozó program jelentős anyagi támogatást is biztosít a fejlesztéshez és a gyártáshoz egyaránt. Újdonság, hogy marketing támogatásra is pályázhatnak a fiatal alkotócsapatok profi szakemberek bevonásával már a forgatás kezdete előtt is.”

A döntősök közül az 5 nyertest szakmai zsűri – Borka Csilla és dr. Kálmán András forgalmazási szakemberek, Császi Ádám és Lakos Nóra filmrendezők, Stalter Judit producer – és a Pitch Fórumon személyesen vagy online résztvevő közönség választotta ki.

A zsűrit képviselve dr. Kálmán András emlékeztetett, hogy „az Inkubátor Programban készült kis költségvetésű filmek az elmúlt években legalább akkora sikereket értek el, mint az átlagos költségvetésű alkotások, melyeket tapasztalt mozifilm rendezők készítettek.”

A 6. Inkubátor Program Pitch Fórum nyertesei:

Podhradská Lea: Apám lánya (kreatív dokumentumfilm)

Szeleczki Rozália: Cicavízió (abszurd, romantikus vígjáték)

Hevér Dániel: Valami madarak (dráma, vígjáték)

Breier Ádám: Lefkovicsék gyászolnak (családi dráma)

Sós Bálint Dániel: Minden rendben (pszicho dráma)

A filmtervekről bővebben ide kattintva lehet olvasni.